Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκούδα με τα δύο μικρά της βρήκε καταφύγιο σε αυλή ακατοίκητου σπιτιού στη Δροσοπηγή Φλώρινας (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κατα­φύ­γιο στην κατά­φυ­τη αυλή ενός ακα­τοί­κη­του σπι­τιού στην Δρο­σο­πη­γή Φλώ­ρι­νας βρή­κε μια αρκού­δα όπυο και γέν­νη­σε τα δύο μικρά της. Την παρου­σία του ζώου αντι­λή­φθη­καν οι περί­οι­κοι που ειδο­ποί­η­σαν αμέ­σως τον δασαρ­χείο Φλώ­ρι­νας και τις περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις περιοχής.

Αμέ­σως, κινη­το­ποι­ή­θη­κε ο μηχα­νι­σμός έκτα­κτης ανά­γκης και αντι­με­τώ­πι­σης τέτοιων περι­στα­τι­κών παρου­σί­ας άγριας ζωής σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές που έχει συστα­θεί σε κάθε περι­φε­ρεια­κή ενό­τη­τα και στο σημείο έφθα­σαν υπάλ­λη­λοι του δασαρ­χεί­ου Φλώ­ρι­νας, η αστυ­νο­μία και ειδι­κοί επι­στή­μο­νες από τον Αρκτού­ρο και την Καλ­λι­στώ. Απο­μα­κρύν­θη­κε από το σημείο ο κόσμος που είχε συγκε­ντρω­θεί για να δει από κοντά τα δύο μικρά αρκου­δά­κια, ενώ για λόγους ασφα­λεί­ας και για να ηρε­μή­σει το ζώο από το στρες που προ­κλή­θη­κε από την παρου­σία ανθρώ­πων, η αστυ­νο­μία από­κλει­σε την γύρω η περιοχή. ARKOUDA2

Μάλι­στα, οι άνδρες της αστυ­νο­μί­ας προ­σέ­φε­ραν και μια θερ­μι­κή κάμε­ρα προ­κει­μέ­νου οι περι­βαλ­λο­ντο­λό­γοι να παρα­κο­λου­θούν σε όλη τη διάρ­κεια της νύχτας τη θέση του ζώου με τα μικρά του.

Το πρωί, με τη χρή­ση ειδι­κών βεγ­γα­λι­κών που παρά­γουν ενο­χλη­τι­κό κρό­το για τα ζώα, η αρκού­δα εγκα­τέ­λει­ψε τη φωλιά της που είχε δια­μορ­φώ­σει στην αυλή του σπι­τιού κα,ι αφού διέ­σχι­σε σχε­δόν μεγά­λο μέρος του χωριού, χάθη­κε στις πλα­γιές του Βιτσίου.

ARKOUDA3

Ο επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος της Καλ­λι­στώ βιο­λό­γος Γιώρ­γος Μερ­τζά­νης εξή­γη­σε, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Αυτή η περί­ο­δος για τα ζώα είναι ανα­πα­ρα­γω­γι­κή και οι έμπει­ρες μητέ­ρες αρκού­δες με τα μικρά τους, για να απο­φύ­γουν δυσά­ρε­στες συνα­ντή­σεις με αρσε­νι­κά που προ­βαί­νουν σε βρε­φο­κτο­νία για να ζευ­γα­ρώ­σουν στη συνέ­χεια με τη θηλυ­κή, προ­σπα­θούν να μεί­νουν σε περιο­χές που αισθά­νο­νται ασφά­λεια και δια­θέ­τουν τροφή».

ARKOUDA7

Η Δρο­σο­πη­γή Φλώ­ρι­νας είναι ένα ορει­νό χωριό κτι­σμέ­νο στις πλα­γιές του Βιτσί­ου και οι αυλές πολ­λών ακα­τοί­κη­των σπι­τιών που είναι γεμά­τες με δέν­δρα από φρού­τα επο­χής απο­τε­λούν προ­ο­ρι­σμό για την αρκού­δα. Από μακρο­σκο­πι­κή παρα­τή­ρη­ση των επι­στη­μό­νων φαί­νε­ται ότι η αρκού­δα είναι ηλι­κί­ας 7–10 ετών και τα μικρά της προ­έρ­χο­νται από φετι­νή γέννα.

Τέλος, ο Γιώρ­γος Μερ­τζα­νης ανέ­φε­ρε ότι ζητή­θη­κε από τη δημο­τι­κή Αρχή Φλώ­ρι­νας με συνερ­γεία «να καθα­ρί­σουν τις αυλές των ακα­τοί­κη­των σπι­τιών, ώστε οι αρκού­δες να μην βρί­σκουν έτοι­μο καταφύγιο».

Πηγές: thepressroom.gr / Ηχώ Φλώρινας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο