Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκούδα με τα δύο μωρά της βρέθηκε στο κέντρο της Καστοριάς

Μια πρω­τό­γνω­ρη κατά­στα­ση κλή­θη­κε να δια­χει­ρι­στεί, αργά χθες το βρά­δυ, η Ομά­δα Άμε­σης Επέμ­βα­σης Καστο­ριάς, με αφορ­μή την εμφά­νι­ση αρκού­δας με τα δύο μωρά της στο εμπο­ρι­κό κέντρο της πόλης.

Ήταν περί­που μισή ώρα πριν από τα μεσά­νυ­χτα, όταν σήμα­νε συνα­γερ­μός έπει­τα από ανα­φο­ρές κατοί­κων στην αστυ­νο­μία και στους ανθρώ­πους των περι­βαλ­λο­ντι­κών οργα­νώ­σε­ων για μια αρκού­δα με τα δύο μωρά της να κάνει βόλ­τες σε παρα­λί­μνιο σημείο της πόλης, μόλις 500 μέτρα από το κτί­ριο της Περι­φέ­ρειας, στην «καρ­διά» του νέου εμπο­ρι­κού κέντρου.

«Όταν έφτα­σα στο σημείο είδα την αρκού­δα με τα μωρά της να βρί­σκο­νται σε παρα­λί­μνιο σημείο απέ­να­ντι από το εμπο­ρι­κό κέντρο. Τα ζώα και ειδι­κά η μητέ­ρα ήταν φανε­ρά στρε­σα­ρι­σμέ­νη από την παρου­σία των νεα­ρών παι­διών και του κόσμου που είχε συγκε­ντρω­θεί», ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, μέλος της ομά­δας άμε­σης επέμ­βα­σης για τη δια­χεί­ρι­ση τέτοιων περι­στα­τι­κών άγριων ζώων που έρχο­νται σε επα­φή με τον αστι­κό ιστό.

Το πρώ­το πράγ­μα που έγι­νε ήταν η απο­μά­κρυν­ση του κόσμου του­λά­χι­στον 100 μέτρα από την εξέ­λι­ξη του περι­στα­τι­κού και ο προ­λη­πτι­κός απο­κλει­σμός της περιο­χής. Με τη βοή­θεια ηχη­τι­κών μέσων, όπως κόρ­νες, κρο­τί­δες και πυρο­βο­λι­σμούς στον αέρα από ειδι­κά πιστό­λια που δια­θέ­τει η ομά­δα γι’ αυτόν τον σκο­πό, ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος και ο Βασί­λης Γίρ­κας από το Δασαρ­χείο Καστο­ριάς άρχι­σαν να παρε­νο­χλούν το ζώο ώστε να απο­μα­κρυν­θεί από το σημείο. Παράλ­λη­λα, με τη συν­δρο­μή της αστυ­νο­μί­ας, που προη­γου­μέ­νως είχε απο­κλεί­σει την περιο­χή, άνοι­ξε ένας διά­δρο­μος από το σημείο που βρι­σκό­ταν η αρκού­δα με τα μωρά της προς την έξο­δο της πόλης. Ήταν γύρω στις 2 μετά τα μεσά­νυ­χτα, όταν η αρκού­δα με τα μωρά της οδη­γή­θη­κε τελι­κά προς την έξο­δο της πόλης, προς την καστο­ρια­νή ύπαι­θρο, ύστε­ρα από μια επι­χεί­ρη­ση που διήρ­κη­σε περί­που 2,5 ώρες.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πριν από μια εβδο­μά­δα, με μια άλλη ειδι­κή επι­χεί­ρη­ση της περι­βαλ­λο­ντι­κής οργά­νω­σης «Καλ­λι­στώ» και της Ομά­δας Άμε­σης Επέμ­βα­σης, απο­μα­κρύν­θη­κε ο Πλα­τώ­νις, ένας αρσε­νι­κός αρκού­δος που διέ­σχι­ζε κολυ­μπώ­ντας την λίμνη για να βρει την τρο­φή του στη Χερ­σό­νη­σο της Καστοριάς.

Η περί­ο­δος του καλο­και­ριού βρί­σκει τις αρκού­δες σε μεγά­λη κινη­τι­κό­τη­τα τόσο για την ανα­ζή­τη­ση τρο­φής όσο και για την εξεύ­ρε­ση ενός χωρι­κού περι­βάλ­λο­ντος που θα ήθε­λαν να εξα­σφα­λί­σουν ως βιότοπο.

Οι ψυχές στο καθαρ­τή­ριο, του Προ­σπέρ Μεριμέ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο