Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Απαγορεύονται οι κάμερες στα σχολεία όταν λειτουργούν

Η Αρχή Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χαρα­κτή­ρα έκρι­νε ότι δεν επι­τρέ­πε­ται η εγκα­τά­στα­ση συστη­μά­των βιντε­ο­ε­πι­τή­ρη­σης (κάμε­ρες) σε σχο­λι­κές μονά­δες όταν αυτές λει­τουρ­γούν και υπάρ­χουν μαθη­τές, ενώ όταν δεν λει­τουρ­γούν αρμό­διος για την προ­στα­σία του σχο­λι­κού χώρου είναι ο δήμος στο οποίο υπάρ­χουν οι σχο­λι­κές μονάδες.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, η Αρχή με την υπ’ αριθμ. 21/2019 από­φα­σή της, έκρι­νε ότι «ένα δημό­σιο σχο­λείο δεν επι­τρέ­πε­ται να χρη­σι­μο­ποιεί σύστη­μα βιντε­ο­ε­πι­τή­ρη­σης κατά τις ώρες που αυτό λει­τουρ­γεί, ενώ κατά τις ώρες μη λει­τουρ­γί­ας της σχο­λι­κής μονά­δας αρμό­διος για την προ­στα­σία του χώρου είναι ο εκά­στο­τε δήμος και άρα μόνον αυτός μπο­ρεί να απο­τε­λεί τον υπεύ­θυ­νο επε­ξερ­γα­σί­ας δεδομένων».

Παράλ­λη­λα, η Αρχή επι­ση­μαί­νει ότι οι γονείς, μαθη­τές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί πρέ­πει να ασκούν τα σχε­τι­κά προς τα συστή­μα­τα αυτά δικαιώ­μα­τά τους προς τον δήμο, ο οποί­ος οφεί­λει να ικα­νο­ποιεί τα δικαιώ­μα­τα τους που απορ­ρέ­ουν από τον Γενι­κό Κανο­νι­σμό Προ­στα­σί­ας Δεδομένων.

Η Αρχή πριν λάβει την από­φα­σή της έλα­βε υπό­ψή της ότι η δια­χεί­ρι­ση των σχο­λι­κών χώρων κατά τον χρό­νο μη λει­τουρ­γί­ας των σχο­λι­κών μονά­δων και η αρμο­διό­τη­τα συντή­ρη­σης, καθα­ριό­τη­τας και φύλα­ξης των σχο­λι­κών κτι­ρί­ων ανή­κουν στους Δήμους, καθώς και ότι η χρή­ση συστή­μα­τος βιντε­ο­ε­πι­τή­ρη­σης από δημό­σιες αρχές για την προ­στα­σία προ­σώ­πων και αγα­θών επι­τρέ­πε­ται μόνον στους χώρους τους οποί­ους διαχειρίζονται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο