Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχή του τέλους των πυρηνικών;

Στις 7‑Ιουλ-2017, 122 χώρες ψήφι­σαν υπέρ της Συν­θή­κης για την Απα­γό­ρευ­ση των Πυρη­νι­κών Όπλων. Πρό­κει­ται βασι­κά για κρά­τη που δεν δια­θέ­τουν πυρη­νι­κά όπλα αλλά ζουν υπό την απει­λή τους.

Η ψηφο­φο­ρία στα Ηνω­μέ­να Έθνη, μόνο συμ­βο­λι­κή αξία είχε (και έχει) έχει καθώς οι πυρη­νι­κές δυνά­μεις αρνή­θη­καν να πάρουν μέρος στη δια­δι­κα­σία ‑δια­κη­ρύσ­σο­ντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα έχει καμιά επί­πτω­ση σε ό,τι αφο­ρά τη μεί­ω­ση του παγκό­σμιου απο­θέ­μα­τος των περί­που 15.000 πυρη­νι­κών κεφα­λών» |> η συν­θή­κη υιο­θε­τή­θη­κε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλαν­δί­ας, κρά­τους μέλους του NATO) και μία απο­χή. Σημειώ­νου­με και την από­φα­ση της ιαπω­νι­κής κυβέρ­νη­σης να κατα­ψη­φί­σει παρά την κρι­τι­κή βου­λευ­τών, θρη­σκευ­τι­κών ομά­δων και της κοι­νω­νί­ας ‑κυρί­ως των επι­ζώ­ντων («Χιμπα­κού­σα») από τις ατο­μι­κές βόμ­βες στη Χιρο­σί­μα και το Ναγκασάκι.

✔️  Πολ­λοί επευ­φή­μη­σαν ηχη­ρά την έγκρι­ση της συν­θή­κης, κάνο­ντας λόγο για ιστο­ρι­κή εξέ­λι­ξη, έπει­τα από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις εβδο­μά­δων με τη συμ­με­το­χή 141 χωρών.

Οι υπο­στη­ρι­κτές της  😝 ελπί­ζουν 🤓 ότι θα εντεί­νει την πίε­ση στα κρά­τη που δια­θέ­τουν πυρη­νι­κό οπλο­στά­σιο, προ­κει­μέ­νου να πάρουν πιο σοβα­ρά τον αφοπλισμό.

🚀 «Η πρω­το­βου­λία αυτή αψη­φά ξεκά­θα­ρα τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες του διε­θνούς περι­βάλ­λο­ντος ασφα­λεί­ας», ανέ­φε­ραν σε κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση η Γαλ­λία, οι ΗΠΑ και το Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.
Οι τρεις αυτές μεγά­λες πυρη­νι­κές δυνά­μεις απέ­κλει­σαν κατη­γο­ρη­μα­τι­κά το ενδε­χό­με­νο να εντα­χθούν τη συν­θή­κη ακό­μη και a posteriori.

Το κεί­με­νο προ­βλέ­πει την πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση της ανά­πτυ­ξης, της απο­θή­κευ­σης και της απει­λής της χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων. Ωστό­σο δεν έχει εφαρ­μο­γή παρά στα κρά­τη που την υπογράφουν…

📽️  Ένα ντοκιμαντέρ

Κατά τους δημιουρ­γούς του «αυτή η ται­νία ντο­κι­μα­ντέρ για τις προ­σπά­θειες να τεθεί σε διε­θνές δίκαιο η συν­θή­κη απα­γό­ρευ­σης των πυρη­νι­κών όπλων και ο ρόλος της Διε­θνούς Εκστρα­τεί­ας για την Κατάρ­γη­ση των Πυρη­νι­κών Όπλων, ICAN, ακού­γε­ται μέσω των φωνών κορυ­φαί­ων ακτι­βι­στών από διά­φο­ρες οργα­νώ­σεις και χώρες και από τον πρό­ε­δρο της διά­σκε­ψης δια­πραγ­μά­τευ­σης».

 

ICANlogo

Αυτή η 56λεπτη ται­νία ντο­κι­μα­ντέρ οδη­γεί το θεα­τή μέσα από ένα σύντο­μο ιστο­ρι­κό της βόμ­βας και του αντι­πυ­ρη­νι­κού ακτι­βι­σμού που προ­σπα­θεί να την εξα­λεί­ψει από προ­σώ­που γης.
Εξε­τά­ζε­ται και παρου­σιά­ζε­ται η ανθρω­πι­στι­κή πρω­το­βου­λία που αμφι­σβή­τη­σε επι­τυ­χώς το κυρί­αρ­χο αφή­γη­μα της ασφά­λειας και τα ιστο­ρι­κά βήμα­τα που έγι­ναν από το 2010 για να μετα­τρέ­ψουν τη συν­θή­κη από ένα όνει­ρο σε πραγματικότητα.
Τέλος, η ται­νία δεί­χνει τι μπο­ρεί να κάνει κανείς για να συμ­βά­λει στην εφαρ­μο­γή της συν­θή­κης και να στιγ­μα­τί­σει τα πυρη­νι­κά όπλα μέχρι να εξα­λει­φθούν τελικά.

Atexnos Logo ^^

✔️   Η μόνη πυρη­νι­κή χώρα που είχε ψηφί­σει ΝΑΙ για να ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία ήταν η Βόρεια Κορέα.
Ότι η χώρα αυτή είναι ανοι­χτή σε έναν κόσμο χωρίς πυρη­νι­κά όπλα υπήρ­ξε «φαντα­στι­κή είδη­ση» για πολ­λούς αξιω­μα­τού­χους των ΗΠΑ και ειδή­μο­νες των (αστι­κών) ΜΜΕ που προ­φα­νώς υπο­φέ­ρουν από τραυ­μα­τι­κό φόβο για επί­θε­ση στη Βόρειο Κορέα.
Αυτά εάν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δεν ήταν ο κύριος υπέρ­μα­χος της «διευ­ρυ­μέ­νης ανά­πτυ­ξης», με πολ­λα­πλα­σια­σμό και απει­λή της χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων.
✔️  Ο Αμε­ρι­κα­νός επι­τε­τραμ­μέ­νος σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου κατήγ­γει­λε τη συν­θή­κη πριν ακό­μη ξεκι­νή­σει η σύντα­ξή της.

Dogma GTI

Πάνε σχε­δόν 20 χρό­νια από την εξαγ­γε­λία ενός ακό­μη «νέου» αμυ­ντι­κού δόγ­μα­τος των ΗΠΑ (2001), που σήμα­νε επι­στρο­φή στο μέλ­λον της πυρη­νι­κής φρίκης.

«Χρειά­ζε­ται η Αμε­ρι­κή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή; Προς τη διπλω­μα­τία του 21ου αιώ­να» — βιβλίο που ο αρθρο­γρά­φος των «New York Times» Τόμας Φρί­ντμαν το χαρα­κτή­ρι­σε ως «βιβλίο για ένα μόνο ανα­γνώ­στη: Τον Πρό­ε­δρο Τζορτζ Ουό­κερ Μπους»

Μόλις έξι μήνες… τόσο χρειά­στη­κε ο νέος Πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για να ανα­τρέ­ψει συλ­λή­βδην την παγκό­σμια σκα­κιέ­ρα, εισά­γο­ντας νέους όρους στη διε­θνή πολι­τι­κή σκη­νή. Όρους όπως «Εθνι­κό Αντι­πυ­ραυ­λι­κό Σύστη­μα» ή «Αντι­πυ­ραυ­λι­κή Ασπί­δα» (ΝΜD), εννο­ώ­ντας ολο­κά­θα­ρα τη μετάλ­λα­ξη του προ­γράμ­μα­τος που είχε τεθεί προς υλο­ποί­η­ση επί προ­ε­δρί­ας Ρόναλντ Ρίγκαν, τον «Πόλε­μο των άστρων».

Όρους όπως μικρά ευέ­λι­κτα σχή­μα­τα που είναι έτοι­μα να δρά­σουν σε οποιο­δή­πο­τε σημείο της οικου­μέ­νης, «εγκα­τά­λει­ψη της θεω­ρί­ας των δύο πολέ­μων», εκσυγ­χρο­νι­σμό του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τεύ­μα­τος, κυρί­ως με τη συνει­σφο­ρά της υψη­λής τεχνο­λο­γί­ας και άλλα πολλά.

Αυτά αφού δια­λύ­θη­κε στα εξ ων συνε­τέ­θη, το «Dogma GTI», και τα παρό­μοια σε άλλες περιο­χές του κόσμου, που καλά κρά­τα­γαν από το 2ο Παγκό­σμιο Πόλε­μο, καλύ­πτο­ντας το υπο­γά­στριο του Συμ­φώ­νου της Βαρ­σο­βί­ας: τα περισ­σό­τε­ρα πήγαν περί­πα­το πριν καν τις ανα­τρο­πές στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες |> GTI ➗  Greece ➕ Turkey ➕ Iran <|, έχο­ντας κάνει τη δου­λειά τους (μετα­ξύ άλλων εθνι­κές «ανα­συ­γκρο­τή­σεις» με αμε­ρι­κα­νι­κή «οικο­νο­μι­κή βοή­θεια» …κρί­ση Σου­έζ, Κυπρια­κό, επι­χεί­ρη­ση «λευ­κή επα­νά­στα­ση» στο Ιράν από τον Σάχη, επι­βο­λή χού­ντας στην Ελλά­δα το 1967, πόλε­μος των έξι ημε­ρών, πόλε­μος Yom Kippur, διε­θνής πετρε­λαϊ­κή κρί­ση, κατά­λη­ψη της Κύπρου από τους Τούρ­κους κλπ)

🇺🇲 Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Στις αρχές Φλε­βά­ρη 2019 οι ΗΠΑ έθε­σαν σε εφαρ­μο­γή την από­φα­σή τους για απο­χώ­ρη­ση από τη Συν­θή­κη εξά­λει­ψης των πυραύ­λων μεσαί­ου και μικρού βελη­νε­κούς (INF), που είχαν υπο­γρά­ψει με την ΕΣΣΔ το 1987. Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση της Μόσχας, που επί­σης ανα­κοί­νω­σε την απο­χώ­ρη­σή της από τη Συν­θή­κη. Διά­φο­ροι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες εκτι­μούν πως το επό­με­νο βήμα θα είναι η κατάρ­γη­ση και της συμ­φω­νί­ας ΗΠΑ — Ρωσί­ας για τη μεί­ω­ση των στρα­τη­γι­κών πυρη­νι­κών όπλων (START — 3), που υπε­γρά­φη το 2010.

Με την τότε κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ‑στο ένα μάτι να λάμπει δάκρυ υπο­κρι­σί­ας, στο άλλο η χαρά της αφο­σί­ω­σης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που ‑θυμί­ζου­με, κατα­ψή­φι­σε [#] το 2017 τη Συν­θή­κη απα­γό­ρευ­σης των πυρη­νι­κών όπλων, έχο­ντας μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, έχο­ντας δώσει τη Σού­δα, στή­νο­ντας σε όλη την επι­κρά­τεια νέες βάσεις ως εφαλ­τή­ρια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, που εκσυγ­χρό­νι­ζε τον Άρα­ξο για να «φιλο­ξε­νή­σει» τα αμε­ρι­κα­νι­κά πυρη­νι­κά όπλα, που συμ­με­τεί­χαν ενερ­γά στα επι­χει­ρη­σια­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαρά­ξει τη γραμ­μή του «πρώ­του πυρη­νι­κού πλήγ­μα­τος» και εκπο­νεί ανά­λο­γα θερ­μο­πυ­ρη­νι­κά ‑στρώ­νο­ντας το χαλί στη ΝΔ που συνέ­χι­σε «συμ­φω­νώ­ντας και επαυξάνοντας»

[#] ΣΣ |> όπως ακρι­βώς έχει κατα­γρα­φεί στα πρακτικά:
|> 
Greece did not participate in the negotiation of the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. It voted against the UN General Assembly resolution in 2016 that established the mandate for nations to negotiate the treaty. It claims that US nuclear weapons are essential for its security.
|> Η
Ελλά­δα δεν συμ­με­τεί­χε στη δια­πραγ­μά­τευ­ση της Συν­θή­κης των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Απα­γό­ρευ­ση των Πυρη­νι­κών Όπλων. Κατα­ψή­φι­σε το ψήφι­σμα της ΓΣ του ΟΗΕ το 2016 …  Ισχυ­ρί­ζε­ται ότι τα πυρη­νι­κά όπλα των ΗΠΑ είναι απα­ραί­τη­τα για την ασφά­λειά της.

🔄  🌐  Ο «πολυπολικός κόσμος» των πυρηνικών όπλων

Τα τελευ­ταία χρό­νια είμα­στε μάρ­τυ­ρες μιας προ­πα­γάν­δας την οποία καλ­λιερ­γούν αστι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις, ότι ο κόσμος μπο­ρεί να γίνει ασφα­λέ­στε­ρος μόνο και μόνο για­τί ανα­δει­κνύ­ο­νται «νέοι πόλοι» παγκό­σμιας ισχύος.
Για­τί δίπλα «στη μία και μόνη υπερ­δύ­να­μη», τις ΗΠΑ, εμφα­νί­ζο­νται νέες δυνά­μεις οι οποί­ες αμφι­σβη­τούν την υπε­ρο­χή της, όπως η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία κ.ο.κ.
Προ­σπα­θούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πεί­σουν τους εργα­ζό­με­νους πως ο καπι­τα­λι­σμός «αυτορ­ρυθ­μί­ζε­ται» με αυτόν τον τρό­πο, «φτιά­χνει νέους πόλους ισχύ­ος» και θα γίνει ασφαλέστερος.

Η αλή­θεια είναι, βέβαια, πως αυτό που παρα­κο­λου­θού­με είναι η «κορυ­φή του παγό­βου­νου» στις διερ­γα­σί­ες αλλα­γής του συσχε­τι­σμού μετα­ξύ των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.
Ο πόλε­μος
, όμως, είναι σύμ­φυ­τος με τον εκμε­ταλ­λευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, πολύ περισ­σό­τε­ρο στο ανώ­τα­το στά­διό του, το ιμπε­ρια­λι­στι­κό, και δεν εξαρ­τά­ται από τον αριθ­μό των «πόλων ισχύος».

Πρό­σφα­τα, ο Πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμ. Μακρόν ζήτη­σε να φτια­χτεί ένας «πραγ­μα­τι­κός ευρω­παϊ­κός στρα­τός» για «να προ­στα­τευ­θού­με» - όπως είπε — «από την Κίνα, τη Ρωσία, ακό­μα και από τις ΗΠΑ».

Όπως είναι γνω­στό, εκτός των ΗΠΑ — Ρωσί­ας και άλλες ισχυ­ρές ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις που δια­θέ­τουν και ανα­πτύσ­σουν πυρη­νι­κά όπλα.
Στην πρώ­τη πεντά­δα, μαζί με ΗΠΑ — Ρωσία, βρί­σκο­νται η Βρε­τα­νία, η Γαλ­λία και η Κίνα, κι από κοντά έρχο­νται το Ισρα­ήλ και άλλες χώρες, ενώ άλλες επι­διώ­κουν να απο­κτή­σουν τα επό­με­να χρό­νια πυρη­νι­κά όπλα, ανα­πτύσ­σο­ντας την πυρη­νι­κή τεχνο­γνω­σία τους.

Οι ΗΠΑ με την απο­χώ­ρη­σή τους από τη Συν­θή­κη INF επι­διώ­κουν να «στρι­μώ­ξουν» τη Ρωσία, γνω­ρί­ζο­ντας πως είναι ισχυ­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κά. Έτσι, θεω­ρη­τι­κά πιο εύκο­λα θα αντε­πε­ξέλ­θουν σε μια νέα «κόντρα» ανά­πτυ­ξης πυρη­νι­κών όπλων. Την ίδια ώρα, δεν κρύ­βουν ότι επι­διώ­κουν να θέσουν όρια και στις άλλες ανερ­χό­με­νες πυρη­νι­κές δυνά­μεις — πχ. σύμ­φω­να με δια­φο­ρι­κές εκτι­μή­σεις ένα σημα­ντι­κό ποσο­στό των πυρη­νι­κών όπλων της Κίνας (από το 30% έως και το 95%) στη­ρί­ζε­ται σε πυραύ­λους μεσαί­ου βελη­νε­κούς, ωστό­σο η Κίνα — όπως και η Γαλ­λία — δεν δεσμεύ­ε­ται από κάποια συμ­φω­νία περιο­ρι­σμού αυτών των όπλων. Οι ΗΠΑ, ανα­κα­τεύ­ο­ντας γερά την «τρά­που­λα» των συμ­φω­νιών για τα πυρη­νι­κά όπλα, ισχυ­ρί­ζο­νται πως επι­διώ­κουν να πιέ­σουν όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τις άλλες πυρη­νι­κές δυνά­μεις να υπο­γρά­ψουν από κοι­νού μια νέα ανά­λο­γη συν­θή­κη. Αυτό που δεν λένε οι ΗΠΑ είναι ότι μέσα από αυτήν τη νέα συμ­φω­νία θέλουν να δια­σφα­λί­σουν τη σημε­ρι­νή πυρη­νι­κή υπε­ρο­χή τους ένα­ντι των αντα­γω­νι­στών τους.

look out

🐒 Αποπροσανατολιστικοί στόχοι της δήθεν «αντιπυρηνικής πάλης»

Το κυριό­τε­ρο, είναι πως απο­κρύ­πτε­ται η ρίζα του φαι­νο­μέ­νου που βλέ­που­με, ότι δηλα­δή, όπως έχει απο­δεί­ξει η ζωή, αυτή είναι η κατά­λη­ξη του σφο­δρού αντα­γω­νι­σμού των αστι­κών τάξε­ων, που επι­διώ­κουν να αυξή­σουν την ισχύ τους για να επι­τύ­χουν τον έλεγ­χο:

  • Των ενερ­γεια­κών πηγών (πετρε­λαί­ου, φυσι­κού αερί­ου κ.ά.) και δρό­μων μετα­φο­ράς τους (αγω­γών, λιμα­νιών κ.ο.κ), καθώς και του ορυ­κτού πλού­του, των σπά­νιων γαιών, των απο­θε­μά­των νερού.
  • Των χερ­σαί­ων και θαλάσ­σιων διό­δων μετα­φο­ράς εμπορευμάτων.
  • Του Δια­στή­μα­τος, για στρα­τιω­τι­κούς και άλλους σκοπούς.

Οι αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις, που αφο­ρούν το πώς θα μοι­ρα­στούν σε τελι­κή φάση τα μερί­δια των αγο­ρών, δεν παύ­ουν ούτε στιγ­μή. Εξε­λίσ­σο­νται με όλα τα μέσα. Μέσα σ’ αυτόν τον αντα­γω­νι­σμό τους τα πυρη­νι­κά όπλα κατέ­χουν εξέ­χου­σα θέση, για­τί ανα­βαθ­μί­ζουν τη στρα­τιω­τι­κή ισχύ της κάθε δύνα­μης. Οταν λοι­πόν καλού­μα­στε να στρέ­ψου­με την προ­σο­χή «στην πάλη κατά των πυρη­νι­κών», έχου­με να κάνου­με με μια κού­φια φλυα­ρία, που έχει διπλό στόχο:

  1. Τον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό των εργα­ζο­μέ­νων από την πάλη ενά­ντια στη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε ένα πελώ­ριο αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, που μπο­ρούν να διε­ξα­χθούν ακό­μα και με πυρη­νι­κά όπλα (βλ. Αραξο).
  2. Τη σπο­ρά στο λαό της αυτα­πά­της πως μπο­ρεί να υπάρ­ξει ένας «καλύ­τε­ρος» καπι­τα­λι­σμός, «ανθρώ­πι­νος», «ειρη­νι­κός», όπου θα συνε­χί­σουν μεν να υπάρ­χουν αντι­θέ­σεις και αντα­γω­νι­σμοί αλλά αυτά θα «ρυθ­μί­ζο­νται» δήθεν από «συμ­φω­νί­ες» και «συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας», ώστε να μην κιν­δυ­νεύ­ου­με από ένα πυρη­νι­κό ολοκαύτωμα.

Η αλή­θεια είναι ότι όπως ο λύκος δεν μπο­ρεί να γίνει χορ­το­φά­γος, έτσι και ο καπι­τα­λι­σμός δεν μπο­ρεί να γίνει «ανθρώ­πι­νος» και «ειρη­νι­κός», όσο κι αν ασπρί­ζει η τρί­χα του. Η κατα­σκευή νέων οπλι­κών συστη­μά­των και πυρη­νι­κών όπλων θα συνε­χί­σει να «οργιά­ζει».

Ούτε ο λεγόμενος «πολυπολικός κόσμος» ούτε οι διάφορες συμφωνίες ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια για τους λαούς, όσο παραμένουν οι αιτίες που προκαλούν τους πολέμους! Να γιατί ο αγώνας ενάντια στα πυρηνικά είναι αναπόσπαστος από τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στις ξένες βάσεις, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Όπως σημειώ­να­με στο  ☢️💀 Απο­χώ­ρη­ση ΗΠΑ από τη συν­θή­κη πυρη­νι­κών δυνά­με­ων μέσου βελη­νε­κούς INF, διά­σκε­ψη ασφα­λεί­ας του Μονά­χου |> Στη φόρα τα αντι­κρουό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα και οι αντι­θέ­σεις |> «Μετά από αυτήν τη Διά­σκε­ψη, δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία. Σίγου­ρα έχου­με πρό­βλη­μα». Με αυτά τα λόγια έκλει­σε τις εργα­σί­ες της 55ης Διά­σκε­ψης Ασφα­λεί­ας ο επι­κε­φα­λής της, Βόλφ­γκανγκ Ισιν­γκερ. Για ακό­μη μια φορά, στο κορυ­φαίο φόρουμ για την ασφά­λεια ήρθαν στο προ­σκή­νιο τα αντα­γω­νι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, που όλο και πιο δύσκο­λα συμ­βι­βά­ζο­νται, οι ανα­κα­τα­τά­ξεις στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πυρα­μί­δα και την «καθιε­ρω­μέ­νη παγκό­σμια τάξη πραγ­μά­των».

Γερ­μα­νι­κές «μπη­χτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα: η Αγκε­λα Μέρ­κελ χαρα­κτή­ρι­σε την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη Συν­θή­κη απα­γό­ρευ­σης των πυραύ­λων μικρού και μεσαί­ου βελη­νε­κούς (INF) «ανα­πό­φευ­κτη», εξαι­τί­ας των παρα­βιά­σε­ων της Ρωσί­ας, ωστό­σο σημεί­ω­σε — απευ­θυ­νό­με­νη στην αντι­προ­σω­πεία των ΗΠΑ — ότι προ­κα­λού­νται κίν­δυ­νοι πρώ­τα και κύρια για την Ευρώ­πη που συνο­ρεύ­ει με τη Ρωσία και τόνι­σε ότι σε όποιες μελ­λο­ντι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για νέα συμ­φω­νία αφο­πλι­σμού θα πρέ­πει να συμ­με­τέ­χει και η Κίνα, που δια­τη­ρεί «πολ­λές επιφυλάξεις»

📽️ 🎬 🎞️

Μετά τα παρα­πά­νω διευ­κρι­νι­στι­κά, περι­η­γη­θεί­τε το «Beginning of the End of Nuclear Weapons» (A documentary film about how the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons came into being), δεί­τε απο­σπά­σμα­τα από 14 συνε­ντεύ­ξεις ακτι­βι­στών ‑προ­κει­μέ­νου να σχη­μα­τί­σε­τε ιδία άπο­ψη και ‑όπως λένε οι ίδιοι νιώ­σε­τε «εμπνευ­σμέ­νοι»! ‑που δεν το νομίζουμε…

The Beginning of the End of Nuclear Weapons

ΣΣ |>
Στα αγγλι­κά επί­σης ισπα­νι­κά, ιτα­λι­κά, γαλ­λι­κά, γερ­μα­νι­κά κλπ. σε κάποιες γλώσ­σες με πλή­ρη κεί­με­να κείμενα
Υπάρ­χει και σχε­τι­κή λίστα στο YouTube


 

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο