Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαία πόλη ηλικίας 2.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Εσωτερική Μογγολία

Ερεί­πια αρχαί­ας πόλης που πιστεύ­ε­ται ότι χτί­σθη­κε πριν από 2.000 χρό­νια, ανα­κά­λυ­ψαν αρχαιο­λό­γοι στην Αυτό­νο­μη Περιο­χή της Εσω­τε­ρι­κής Μογ­γο­λί­ας, στη βόρεια Κίνα. Τα ερεί­πια βρί­σκο­νται στο Βου­νό Ντε­λίνγκ στη δυτι­κή Εσω­τε­ρι­κή Μογ­γο­λία, σε από­στα­ση 1,3 χλμ. βορειο­δυ­τι­κά ενός τμή­μα­τος του Σινι­κού Τεί­χους που κατα­σκευά­στη­κε την επο­χή της Δυνα­στεί­ας των Ανα­το­λι­κών Χαν (25 μ.Χ. έως 220 μ.Χ.).

Οι αρχαιο­λό­γοι πιστεύ­ουν ότι η πόλη χτί­στη­κε από τους ηγέ­τες της δυνα­στεί­ας για να στε­γα­στούν αιχ­μά­λω­τοι στρα­τιώ­τες των Νοτί­ων Σιον­γκνού, που ήταν μια αρχαία εθνο­τι­κή φυλή.

Τα τεί­χη της πόλης, η οποία καλύ­πτει μία έκτα­ση 2.100 στρεμ­μά­των, έχουν 5.850 μέτρα μήκος και προ­στα­τεύ­ο­νται από μία μεγά­λη τάφρο. Μέσα στην πόλη βρέ­θη­καν σε πολύ καλή κατά­στα­ση πάνω από εκα­τό κατοι­κί­ες χτι­σμέ­νες σε ευθεία διά­τα­ξη με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των στρα­το­πέ­δων που χρη­σι­μο­ποιού­σαν οι βόρειες εθνο­τι­κές ομά­δες στην αρχαία Κίνα. Ανα­κα­λύ­φθη­κε επί­σης μία μεγά­λη σκη­νή, δια­μέ­τρου 32 μέτρων. Τα κερα­μι­κά δοχεία που ήρθαν στο φως ήταν δια­κο­σμη­μέ­να με κυμα­τι­στά και τοξοει­δή σχέ­δια και είχαν μικρές τρύ­πες κοντά στον πυθ­μέ­να, δύο χαρα­κτη­ρι­στι­κά του πολι­τι­σμού των Σιονγκνού.

Η φυλή των Σιον­γκνού ήταν μία ομο­σπον­δία νομα­δι­κών φυλών, γνω­στή και ως Ούν­νοι, η οποία έκα­νε την εμφά­νι­σή της γύρω στα τέλη του τρί­του αιώ­να π.Χ. και είχε τερά­στια επιρ­ροή στην κινε­ζι­κή και στην παγκό­σμια ιστο­ρία. Στη διάρ­κεια της Δυνα­στεί­ας Χαν, οι Σιον­γκνού και η Κίνα συγκρού­στη­καν αρκε­τές φορές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο