Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαιολογικά ευρήματα εν έτει 2020

Η κεφαλή του Ερμή στην Αθήνα

arxaiologika eurimata
Τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο, κατά τη διάρ­κεια εργα­σιών στο απο­χε­τευ­τι­κό σύστη­μα του Δήμου Αθη­ναί­ων, βρέ­θη­κε μία μαρ­μά­ρι­νη κεφα­λή του Ερμή. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, προ­έρ­χε­ται από τον 3ο ή ίσως και 4ο αιώ­να π.Χ.

Σακκάρα, η αρχαία νεκρόπολη της Αιγύπτου

arxaiologika eurimata1

Περί­που 30 χλμ. νότια του Καΐ­ρου, στη νεκρό­πο­λη Σακ­κά­ρα, βρέ­θη­καν εντυ­πω­σια­κές ξύλι­νες σαρ­κο­φά­γοι, σε εξαι­ρε­τι­κή κατά­στα­ση. Πρό­κει­ται ίσως για τη σημα­ντι­κό­τε­ρη νεκρό­πο­λη της Αιγύ­πτου, όπου οι αρχαιο­λο­γι­κές ανα­κα­λύ­ψεις της περα­σμέ­νης χρο­νιάς την έφε­ραν συχνά στο επί­κε­ντρο των ΜΜΕ.

Η αρχαιότερη πινακίδα του κόσμου;

arxaiologika eurimata2

Μία πινα­κί­δα ηλι­κί­ας άνω των 5.000 ετών κατά­φε­ραν να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σουν αιγυ­πτιο­λό­γοι του Πανε­πι­στη­μί­ου της Βόν­νης. Μαζί με το υπουρ­γείο Αρχαιο­τή­των της Αιγύ­πτου, το οποίο παρα­κο­λου­θεί τις ανα­σκα­φές, οι αρχαιο­λό­γοι κατέ­λη­ξαν ότι πρό­κει­ται για μία πινα­κί­δα από την 4η χιλιε­τία προ Χριστού!

Ένα… φαστφουντάδικο στην Πομπηία

arxaiologika eurimata3
Λίγο πριν τα Χρι­στού­γεν­να αρχαιο­λό­γοι που εργά­ζο­νται σε ανα­σκα­φές στην Πομπη­ία ανα­κά­λυ­ψαν ένα αρχαίο… φαστφου­ντά­δι­κο, κάνο­ντας έτσι την πιο αξιο­πε­ρί­ερ­γη ανα­κά­λυ­ψη της χρο­νιάς. Το μενού εμπε­ριεί­χε μετα­ξύ άλλων γαστρο­νο­μι­κές λιχου­διές με πάπια ή κοτόπουλο.

Νέες ανακαλύψεις στην Ιερουσαλήμ

arxaiologika eurimata4
Μετά από ανα­σκα­φές χρό­νων στην περιο­χή της σημε­ρι­νής πόλης, ήρθαν στο φως τμή­μα­τα του αρχαί­ου τεί­χους, το οποίο χρο­νο­λο­γεί­ται την βυζα­ντι­νή επο­χή. Αυτό είναι ακό­μη μία από­δει­ξη ότι η ιστο­ρι­κή πόλη της Ιερου­σα­λήμ ήταν σαφώς μικρό­τε­ρη, από ό,τι υπολογίζεται.

Χρυσά νομίσματα στο Ισραήλ

arxaiologika eurimata5

Οι αρχαιο­λό­γοι δεν πίστευαν στα ματια τους όταν ανα­κά­λυ­ψαν το εύρη­μα: Ένας θησαυ­ρός — 425 νομί­σμα­τα από χρυ­σά­φι! Μάλι­στα οι δύο νεα­ροί αρχαιο­λό­γοι ανα­φέ­ρο­νται ως… ερα­σι­τέ­χνες. Κατό­πιν μελέ­της γνω­ρί­ζου­με πλέ­ον ότι χρο­νο­λο­γού­νται την περιο­δο του Χαλι­φά­του των Αββασιδών.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο