Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως την «αιγυπτιακή Πομπηία» κοντά στο Λούξορ

Αρχαιο­λό­γοι στην Αίγυ­πτο έφε­ραν στο φως μια μεγά­λη, αρχαία φαρα­ω­νι­κή πόλη που είχε μεί­νει κρυμ­μέ­νη για αιώ­νες, κοντά σε κάποια από τα γνω­στό­τε­ρα μνη­μεία της χώρας.

Η πόλη χτί­στη­κε πριν από του­λά­χι­στον 3.400 χρό­νια, κατά τη βασι­λεία του Αμεν­χο­τέπ (ή Αμέ­νω­φις) Γ’, ενός από τους ισχυ­ρό­τε­ρους φαραώ της 18ης Δυνα­στεί­ας, όπως ανέ­φε­ρε ο Ζάχι Χάουας, ο γνω­στός Αιγύ­πτιος αρχαιο­λό­γος που επέ­βλε­ψε την ανασκαφή.

Τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βρη η ομά­δα του Χάουας ξεκί­νη­σε την ανα­ζή­τη­ση ενός ταφι­κού ναού κοντά στο Λού­ξορ. Όμως μετά από μερι­κές εβδο­μά­δες οι εργά­τες έπε­σαν πάνω σε πλίν­θι­νες δομές που εκτεί­νο­νταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η αρχαιο­λο­γι­κή σκα­πά­νη απο­κά­λυ­ψε μια καλο­δια­τη­ρη­μέ­νη πόλη, με σχε­δόν ανέ­πα­φους τοί­χους και δωμά­τια γεμά­τα με καθη­με­ρι­νά εργα­λεία, δαχτυ­λί­δια, σκα­ρα­βαί­ους, πολύ­χρω­μα κερα­μι­κά δοχεία και πλίν­θους που έφε­ραν σφρα­γί­δες με το σύμ­βο­λο του Αμενχοτέπ.
«Οι δρό­μοι της πόλης περι­βάλ­λο­νται από σπί­τια… κάποιοι τοί­χοι έχουν ύψος τρία μέτρα», ανέ­φε­ρε ο Χάουας.
Η πόλη βρί­σκε­ται στη Δυτι­κή Όχθη του Λού­ξορ, κοντά στους Κολοσ­σούς του Μέμνο­να και το Μεντι­νέτ Χαμπού, τον ταφι­κό ναό του φαραώ Ραμ­σή Γ΄, σε μικρή από­στα­ση από την Κοι­λά­δα των Βασιλέων.

«Πρό­κει­ται για μια πολύ σημα­ντι­κή ανα­κά­λυ­ψη», σχο­λί­α­σε ο Πίτερ Λακο­βά­ρα, ο διευ­θυ­ντής του αμε­ρι­κα­νι­κού Ταμεί­ου Αρχαί­ας Αιγυ­πτια­κής Κλη­ρο­νο­μιάς και Αρχαιο­λο­γί­ας. Η κατά­στα­ση στην οποία βρέ­θη­κε η πόλης και ο μεγά­λος αριθ­μός των αντι­κει­μέ­νων θυμί­ζουν μια άλλη, διά­ση­μη πόλη, πρό­σθε­σε: «Είναι σαν μια αρχαία αιγυ­πτια­κή Πομπη­ία και δεί­χνει πόσο κρί­σι­μο είναι να δια­φυ­λα­χθεί η περιο­χή αυτή ως αρχαιο­λο­γι­κό πάρ­κο». Ο Λακο­βά­ρα εργά­ζε­ται εδώ και 10 χρό­νια στην ανα­σκα­φή του ανα­κτό­ρου Μαλ­κά­τα, αλλά δεν συμ­με­τεί­χε στην ομά­δα του Χάουας.

Luxor egypt lost city

Η Μπέ­τσι Μπράιαν, καθη­γή­τρια Αιγυ­πτιο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς και ειδι­κή στην επο­χή του Αμεν­χο­τέπ Γ΄, είπε ότι στην περιο­χή βρέ­θη­καν πολ­λοί φούρ­νοι και καμί­νια για την παρα­σκευή γυα­λιού και κερα­μι­κών, καθώς και θραύ­σμα­τα από αμέ­τρη­τα αγάλ­μα­τα. «Η ανα­κά­λυ­ψη αυτής της χαμέ­νης πόλης είναι η δεύ­τε­ρη σημα­ντι­κό­τε­ρη αρχαιο­λο­γι­κή ανα­κά­λυ­ψη μετά τον τάφο του Του­ταγ­χα­μών», εκτίμησε.

Η «μεγα­λύ­τε­ρη αρχαία πόλη της Αιγύ­πτου» εκτεί­νε­ται δυτι­κά προς το χωριό των εργα­τών Ντέιρ ελ Μεντί­να. Σύμ­φω­να με τις ιστο­ρι­κές ανα­φο­ρές, περι­λάμ­βα­νε τρία παλά­τια του Αμεν­χο­τέπ Γ΄ και το διοι­κη­τι­κό και βιο­μη­χα­νι­κό κέντρο της αυτο­κρα­το­ρί­ας του, ανέ­φε­ρε ο Χάουας στην ανα­κοί­νω­σή του. Εξα­κο­λου­θού­σε να κατοι­κεί­ται μέχρι και πριν από 3.000 χρό­νια, επί βασι­λεί­ας του Τουταγχαμών.
Βρέ­θη­καν επί­σης δύο τάφοι «αγε­λά­δων ή ταύ­ρων» και ένα «ασυ­νή­θι­στο» ανθρώ­πι­νο λείψανο.
Ο Αμεν­χο­τέπ Γ΄ ανέ­βη­κε στον θρό­νο της αρχαί­ας Αιγύ­πτου το 1.391 π.Χ. και πέθα­νε το 1.353.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από yahoo.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο