Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια πόλης των Μάγια σε εργοτάξιο στο Μεξικό

Τα ερεί­πια πόλης των Μάγια ‑με παλά­τια, πυρα­μί­δες και πλα­τεί­ες- ανα­κά­λυ­ψαν αρχαιο­λό­γοι σε ένα εργο­τά­ξιο όπου πρό­κει­ται να δημιουρ­γη­θεί βιο­μη­χα­νι­κό πάρ­κο, κοντά στη Μέρι­δα, στη χερ­σό­νη­σο Γιου­κα­τάν του Μεξικού.

Η τοπο­θε­σία, που ονο­μά­ζε­ται Σιολ, έχει χαρα­κτη­ρι­στι­κά μιας αρχι­τε­κτο­νι­κής των Μάγια που — σύμ­φω­να με τους αρχαιο­λό­γους — είναι συνη­θι­σμέ­νη στο νότιο τμή­μα της χερ­σο­νή­σου Γιου­κα­τάν αλλά είναι σπά­νια κοντά στη Μέριδα.

«Πιστεύ­ου­με ότι περισ­σό­τε­ροι από 4.000 άνθρω­ποι ζού­σαν εδώ γύρω», δήλω­σε ο Κάρ­λος Περά­θα, ένας από τους αρχαιο­λό­γους που ηγή­θη­καν της απο­στο­λής που ανα­κά­λυ­ψε την αρχαία πόλη, η οποία εκτι­μά­ται ότι κατοι­κή­θη­κε την περί­ο­δο 600–900 μ.Χ.

«Υπήρ­χαν άνθρω­ποι από διά­φο­ρες κοι­νω­νι­κές τάξεις… Ιερείς και γραμ­μα­τείς που ζού­σαν σε αυτά τα επι­βλη­τι­κά παλά­τια, αλλά και απλοί άνθρω­ποι που έμε­ναν σε μικρά σπί­τια», είπε ο Περάθα.

Οι ερευ­νη­τές εντό­πι­σαν επί­σης σε μικρή από­στα­ση χώρους ταφής ενη­λί­κων και παι­διών, στους οποί­ους βρή­καν εργα­λεία από οψι­δια­νό και πυρι­τό­λι­θο, προ­σφο­ρές και προ­σω­πι­κά αντικείμενα.

Τα απο­μει­νά­ρια θαλάσ­σιας ζωής που ανα­κα­λύ­φθη­καν στην περιο­χή υπο­δη­λώ­νουν ότι οι κάτοι­κοι ψάρευαν στην κοντι­νή ακτή.

Το Σιολ ανα­κα­λύ­φθη­κε μετά την έναρ­ξη της κατα­σκευ­ής του βιο­μη­χα­νι­κού πάρ­κου. Θα εξα­κο­λου­θή­σει να χτί­ζε­ται, αλλά τα αρχαιο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα θα δια­τη­ρη­θούν, σύμ­φω­να με τους ιδιοκτήτες.

«Με τον και­ρό, η αστι­κή εξά­πλω­ση (στην περιο­χή) έχει μεγα­λώ­σει και πολ­λά αρχαία έχουν κατα­στρα­φεί… αλλά ακό­μη κι εμείς, ως αρχαιο­λό­γοι, δεν περι­μέ­να­με να βρού­με μια τοπο­θε­σία τόσο καλά δια­τη­ρη­μέ­νη», δήλω­σε ο Κάρ­λος Περάθα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από CNN

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο