Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαιολόγοι, μαζί με το δήμαρχο Πάτρας και Σπάρτης, προσφεύγουν στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

Στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας ενά­ντια στη μετα­βί­βα­ση μνη­μεί­ων στην Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σί­ας, προ­σέ­φυ­γε ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων, από κοι­νού με τον δήμαρ­χο Πατρέ­ων Κων­στα­ντί­νο Πελε­τί­δη και τον δήμαρ­χο Σπάρ­της Ευάγ­γε­λο Βαλιώτη.

Σε αίτη­ση που κατέ­θε­σαν την Παρα­σκευή (2/11), ζητούν «την ακύ­ρω­ση της από­φα­σης μετα­βί­βα­σης ακι­νή­των αρχαιο­λο­γι­κού και πολι­τι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος». «Έχουν παρέλ­θει ήδη πλέ­ον των δύο μηνών από την πρώ­τη ταυ­το­ποί­η­ση των ακι­νή­των αυτού του κατα­λό­γου και την απο­κά­λυ­ψη ότι σε αυτόν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται μνη­μεία, αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι, μου­σεία, ακί­νη­τα απαλ­λο­τριω­μέ­να για αρχαιο­λο­γι­κούς σκο­πούς και άλλα κτί­ρια που εμπί­πτουν στην αρμο­διό­τη­τα του ΥΠΠΟΑ, και παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις για “εξαί­ρε­ση” αυτών των ακι­νή­των, καμία θεσμι­κή ενέρ­γεια δεν έχει γίνει από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ή το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού. Αντι­θέ­τως, καθη­με­ρι­νά έρχο­νται στο φως νέα στοι­χεία για τα μνη­μεία που “κρύ­βο­νται” πίσω από αυτούς τους κωδι­κούς (ΚΑΕΚ). Ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων έχει ταυ­το­ποι­ή­σει 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας ‑και πιθα­νόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγ­μα­τι­κά ακί­νη­τα πολι­τι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος που περι­λαμ­βά­νο­νται στα 10.119 ακί­νη­τα» τονί­ζει, μετα­ξύ άλλων, σε ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιολόγων.

«Όσο όμως οι ”καλές προ­θέ­σεις” της κυβέρ­νη­σης παρα­μέ­νουν σε προ­φο­ρι­κές δια­βε­βαιώ­σεις, ή, ακό­μη χει­ρό­τε­ρα, σε δηλώ­σεις περί ”θέμα­τος που δεν υπάρ­χει”, ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων θα αγω­νι­στεί με κάθε δυνα­τό μέσο ώστε τα μνη­μεία να παρα­μεί­νουν κοι­νω­νι­κό αγα­θό που θα προ­σφέ­ρε­ται σε όλους-όλες και να μην κατα­λή­ξουν στο χαρ­το­φυ­λά­κιο του Υπερ­τα­μεί­ου για «αξιο­ποί­η­ση» και «ρευ­στο­ποί­η­ση», κατα­λή­γει η ανακοίνωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο