Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Συμμετέχει στο εθνικιστικό σόου που έχει στηθεί στον Έβρο

Στη γέφυ­ρα του Πετά­λου Φερών μετέ­βη, σήμε­ρα το πρωί, ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αθη­νών και πάσης Ελλά­δος Ιερώ­νυ­μος Β’, ο οποί­ος ευχή­θη­κε καλή δύνα­μη στα στε­λέ­χη του Στρα­τού, της Πυρο­σβε­στι­κής και της Αστυ­νο­μί­ας, που δρουν στην περιο­χή για την απο­τρο­πή των μετα­να­στευ­τι­κών ροών. Για τους πρό­σφυ­γες-μετα­νά­στες και το δρά­μα που ζουν, δεν ψέλ­λι­σε κου­βέ­ντα. Αυτοί προ­φα­νώς είναι παι­διά κατώ­τε­ρου θεού.

Ο κ. Ιερώ­νυ­μος, ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποιεί, σήμε­ρα, επί­σκε­ψη στον Έβρο, συνο­μι­λώ­ντας με τον διοι­κη­τή της ΧΙΙ μεραρ­χί­ας πεζι­κού Αλε­ξαν­δρού­πο­λης Άγγε­λο Χου­δε­λού­δη, δήλω­σε: «Αισθά­νο­μαι συγκί­νη­ση και υπε­ρη­φά­νεια. Λυπά­μαι αυτές τις ψυχές των ανθρώ­πων που σπρώ­χνο­νται προς τα εδώ, για­τί γίνο­νται εργα­λεία στα χέρια των άλλων. Πρέ­πει, εμείς που είμα­στε εδώ που φτά­νουν τα ευρω­παϊ­κά σύνο­ρα, να είμα­στε απαι­τη­τι­κοί, ότι η Ευρώ­πη δεν μπο­ρεί να κλεί­νει τα μάτια μπρο­στά σε τέτοια φαι­νό­με­να. Ο λαός μας σας αγα­πά­ει (σ.σ. τους ένστο­λους) πάρα πολύ και ένοιω­σε περή­φα­νος αυτές τις ημέ­ρες, βλέ­πο­ντας έστω αυτές τις τρα­γι­κές σκη­νές, οι οποί­ες προ­βάλ­λο­νται για να δημιουρ­γούν και εντυ­πώ­σεις πολ­λές φορές. Αισθαν­θή­κα­με ότι κάτι σπου­δαίο γίνε­ται σε αυτόν τον χώρο και ο στρα­τός μας είναι εκεί­νος ο οποί­ος πρω­το­στα­τεί, προ­χω­ρεί κι εμείς καμα­ρώ­νου­με και προσευχόμαστε».

Άρα­γε, για­τί «καμα­ρώ­νει και προ­σεύ­χε­ται» ο Αρχιε­πί­σκο­πος και η Εκκλη­σία; Για το κλί­μα εθνο­ρα­τσι­σμού που στή­νε­ται με επί­κε­ντρο τον Έβρο; Για την κατα­στο­λή των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας απέ­να­ντι σε άοπλους ανθρώ­πους, γυναί­κες και παι­διά; Ή μήπως για το γεγο­νός ότι η Ελλά­δα ακο­λου­θεί κατά γράμ­μα τις ευρω­να­τοϊ­κές συν­θή­κες, εγκλω­βί­ζο­ντας μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες στα σύνορα;

Ο Αρχιε­πί­σκο­πος, ο οποί­ος χάρι­σε στους άνδρες των σωμά­των ασφα­λεί­ας από μία Και­νή Δια­θή­κη, ευχή­θη­κε «να υλο­ποι­η­θούν τα όσα ανα­κοί­νω­σαν χθες οι Ευρω­παί­οι ηγέ­τες από τις Καστα­νιές και όταν ξανάρ­θου­με να είναι όλα ειρη­νι­κά και όμορ­φα». Αλή­θεια, τι ανα­κοί­νω­σαν οι Ευρω­παί­οι ηγέ­τες πέραν των ευχο­λό­γιων και της εμμο­νής στην ίδια βάρ­βα­ρη και αδιέ­ξο­δη πολιτική;

Από την πλευ­ρά του, ο διοι­κη­τής κ. Χου­δε­λού­δης δια­βε­βαί­ω­σε ότι υπάρ­χει ενιαία γραμ­μή και ενιαί­ος τρό­πος λει­τουρ­γί­ας των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, που συνερ­γά­ζο­νται νυχθη­με­ρόν. «Όλοι μαζί και οι Ένο­πλες Δυνά­μεις και τα σώμα­τα ασφα­λεί­ας μια γρο­θιά. Μας υπο­στη­ρί­ζει ο λαός από πίσω, με πρω­τερ­γά­τη την Εκκλη­σία πάντα», τόνι­σε, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος σε όσους επι­χει­ρούν να εισέλ­θουν παρά­νο­μα στη χώρα, σημεί­ω­σε: «εμείς τους λέμε την αλή­θεια, αυτοί έχουν παρα­πλα­νη­θεί, δεν φταίνε».

Επό­με­νος σταθ­μός της επί­σκε­ψης του κ. Ιερώ­νυ­μου είναι οι Καστα­νιές, στο βόρειο τμή­μα του νομού. Τον Αρχιε­πί­σκο­πο συνο­δεύ­ουν οι μητρο­πο­λί­τες Διδυ­μό­τει­χου, Ορε­στιά­δος & Σου­φλί­ου Δαμα­σκη­νός, Ξάν­θης & Περι­θε­ω­ρί­ου Παντε­λε­ή­μων, Αλε­ξαν­δρου­πό­λε­ως Άνθι­μος και Μαρω­νεί­ας & Κομο­τη­νής Παντελεήμων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο