Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΣΓΜΕ: Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία με την τσέπη των γονέων

«Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη συνοδεύτηκε από τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού κας Κεραμέως και της γγ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κας Γκίκα, ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η προμήθεια της είναι αποκλειστική ευθύνη του κάθε μαθητή και της οικογένειας του» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Υπογραμμίζει επίσης:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση προσπαθεί με όχημα την ατομική ευθύνη να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες και παλινωδίες στην προστασία των μαθητών – εκπαιδευτικών και γονιών από την πανδημία του covid-19.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος ώστε να σχεδιαστεί το άνοιγμα των σχολείων με όρους που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική δημόσια – δωρεάν ενιαία και ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία για όλους τους μαθητές.

Η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν:

  • Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.

Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δεν θα δεχτούμε καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών. Αρκετά πληρώνουμε ήδη για ένα “φθηνό” σε μόρφωση σχολείο».