Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΣΓΜΕ: Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία με την τσέπη των γονέων

«Η ανα­κοί­νω­ση από την κυβέρ­νη­ση για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων στις 7 Σεπτέμ­βρη συνο­δεύ­τη­κε από τις απα­ρά­δε­κτες δηλώ­σεις της υπουρ­γού κας Κερα­μέ­ως και της γγ Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης κας Γκί­κα, ότι η υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας και η προ­μή­θεια της είναι απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κάθε μαθη­τή και της οικο­γέ­νειας του» τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­ση της η Ανώ­τα­τη Συνο­μο­σπον­δία Γονέ­ων Μαθη­τών Ελλά­δας (ΑΣΓΜΕ).

Υπο­γραμ­μί­ζει επίσης:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί με όχη­μα την ατο­μι­κή ευθύ­νη να κρύ­ψει τις τερά­στιες κρα­τι­κές ευθύ­νες και παλι­νω­δί­ες στην προ­στα­σία των μαθη­τών — εκπαι­δευ­τι­κών και γονιών από την παν­δη­μία του covid-19.

Η κυβέρ­νη­ση έχει τερά­στιες ευθύ­νες για­τί χάθη­κε πολύ­τι­μος χρό­νος ώστε να σχε­δια­στεί το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων με όρους που θα εξα­σφα­λί­ζουν την ουσια­στι­κή δημό­σια — δωρε­άν ενιαία και ασφα­λή εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία για όλους τους μαθητές.

Η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομο­σπον­δί­ες, τις Ενώ­σεις και τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων να διεκδικήσουν:

  • Μόνι­μο πλή­ρους ωρα­ρί­ου και επαρ­κές προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας για όλα τα σχολεία.
  • Μόνι­μες προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών σε όλες τις βαθ­μί­δες ώστε να μην υπάρ­χει κανέ­να εκπαι­δευ­τι­κό κενό με το πρώ­το κουδούνι.
  • Μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στα σχο­λεία με ευθύ­νη του κράτους.
  • Μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας δωρε­άν με ευθύ­νη του κρά­τους σε όλα τα σχο­λεία για όλους τους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς (μάσκες, αντι­ση­πτι­κά, καθα­ρι­στι­κά, θερ­μό­με­τρα κ.ά.)
  • Προ­σλή­ψεις σχο­λιά­τρων σε κάθε σχο­λείο. Ενί­σχυ­ση των Μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Υγεί­ας σε κάθε δήμο και δια­σύν­δε­ση τους με τα σχολεία.
  • Νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για τη μεί­ω­ση των μαθη­τών ανά τμήμα.
  • Πρό­γραμ­μα σχο­λι­κής στέ­γης για ασφα­λή σχο­λεία με επάρ­κεια σε χώρους εκπαί­δευ­σης και ανα­ψυ­χής μαθητών.

Η μόρ­φω­ση και η υγεία των παι­διών μας είναι απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους. Δεν θα δεχτού­με καμία οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των γονιών. Αρκε­τά πλη­ρώ­νου­με ήδη για ένα “φθη­νό” σε μόρ­φω­ση σχολείο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο