Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Περίπου 12.600 καμένα στρέμματα στην Ανατολική Αττική

Το Κέντρο Δια­χεί­ρι­σης Φυσι­κών Κατα­στρο­φών BEYOND του Ινστι­τού­του Αστρο­νο­μί­ας, Αστρο­φυ­σι­κής, Δια­στη­μι­κών Εφαρ­μο­γών & Τηλε­πι­σκό­πη­σης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ) συνε­χί­ζει τη χαρ­το­γρά­φη­ση των καμέ­νων εκτά­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή γύρω από τον οικι­σμό Μάτι, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας συστή­μα­τα Drones/UAV υπε­ρυ­ψη­λής χωρι­κής ανά­λυ­σης, προ­κει­μέ­νου να παρέ­χει πολύ λεπτο­με­ρείς χάρ­τες απο­τί­μη­σης της ζημιάς σε επί­πε­δο ακό­μη και μεμο­νω­μέ­νης ιδιοκτησίας.

Το ΕΑΑ παράλ­λη­λα δημο­σί­ευ­σε έναν επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο χάρ­τη με λεπτο­με­ρή εκτί­μη­ση των ζημιών στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, κάνο­ντας χρή­ση δορυ­φο­ρι­κής τηλε­πι­σκό­πη­σης. Σύμ­φω­να με το ΕΑΑ, η εκτι­μώ­με­νη έκτα­ση των καμέ­νων είναι της τάξης των 1.260 εκτα­ρί­ων (12.600 στρεμ­μά­των). Η εκτί­μη­ση αυτή έγι­νε κατό­πιν επε­ξερ­γα­σί­ας της δορυ­φο­ρι­κής εικό­νας Worldview‑3 πολύ υψη­λής χωρι­κής ανά­λυ­σης (30 εκ.), η οποία ελή­φθη τρεις ημέ­ρες μετά το γεγονός.

xartis

Υπεν­θυ­μί­ζου­με η φονι­κή πυρ­κα­γιά πριν σβή­σει στη θάλασ­σα κόστι­σε 88 (του­λά­χι­στον) ανθρώ­πι­νες ζωές (οι 6 ανα­σύρ­θη­καν νεκροί από τη θάλασ­σα στην προ­σπά­θειά τους να σωθούν), 7 μέρες μετά υπάρ­χουν αρκε­τοί αγνο­ού­με­νοι, συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ροι από 200 τραυ­μα­τί­ες, ενώ περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από τη θάλασ­σα και τις ακτές περισ­σό­τε­ρα από 700 άνθρω­ποι από σκά­φη του Λιμε­νι­κού, του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και ιδιώ­τες. Η φωτιά έκα­ψε 2.488 σπί­τια και 380 αυτοκίνητα

Η κυβέρ­νη­ση, αφού χρειά­στη­κε πάνω από τέσ­σε­ρις ώρες για να κατα­λά­βει το μέγε­θος της κατα­στρο­φής, την απέ­δω­σε στις ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες, στα σκο­τει­νά σχέ­δια εμπρη­στών και στους ίδιους τους κατοίκους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο