Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστικά λύματα: Μείωση ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη — Αύξηση σε Πάτρα και Ιωάννινα

Στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές και πτω­τι­κές τάσεις δεί­χνουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εργα­στη­ρια­κών ελέγ­χων στα αστι­κά λύμα­τα την εβδο­μά­δα από 6 έως 12 Σεπτεμ­βρί­ου, με εξαί­ρε­ση την Πάτρα και τα Ιωάν­νι­να, όπου υπήρ­ξε αύξηση.

Στην ανά­λυ­ση του Εθνι­κού Δικτύ­ου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση του κορω­νοϊ­ού, που λει­τουρ­γεί υπό το συντο­νι­σμό του ΕΟΔΥ και περι­λαμ­βά­νε­ται στη σημε­ρι­νή επι­δη­μιο­λο­γι­κή έκθε­ση του Οργα­νι­σμού, ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

Παρα­τη­ρή­θη­καν αυξη­τι­κές τάσεις, σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά λύμα­τα των 2 από τις 12 περιο­χές που ελέγ­χθη­καν από το Εθνι­κό Δίκτυο Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΕΟΔΥ.

Οι καθα­ρά αυξη­τι­κές τάσεις παρα­τη­ρή­θη­καν στην Πάτρα (+60%) και στα Ιωάν­νι­να (+59%).

Στα­θε­ρό παρέ­μει­νε το ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των στη Λάρι­σα, στο Ηρά­κλειο, στα Χανιά, στον Άγιο Νικό­λαο και στην Ξάν­θη, όπου οι μετα­βο­λές στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο κυμάν­θη­καν από ‑3% έως +6%.

Πτω­τι­κές τάσεις στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των παρα­τη­ρή­θη­καν σε 5 από τις 12 περιο­χές που ελέγ­χθη­καν από το Εθνι­κό Δίκτυο Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΕΟΔΥ.

Καθα­ρά πτω­τι­κή τάση παρα­τη­ρή­θη­κε στον Βόλο (-50%), ενώ ορια­κές ήταν οι μειώ­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (-32%), στο Ρέθυ­μνο (-28%), στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη (-27%) και στην Αττι­κή (-27%).

PINAKAS LUMATA

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο