Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστυνομική βία στην πλατεία Βικτωρίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ)

Αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του στην πλα­τεία Βικτω­ρί­ας, όπου οικο­γέ­νειες προ­σφύ­γων έχουν βρει προ­σω­ρι­νή «στέ­γη», με σκο­πό την απο­μά­κρυν­σή τους από το σημείο.

Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς πρό­κει­ται για πρό­σφυ­γες που έφτα­σαν στην Αθή­να από τη Λέσβο, αφού έλα­βαν άσυ­λο, ενώ κάποιοι άλλοι πρό­κει­ται για οικο­γέ­νειες οι οποί­ες βρέ­θη­καν στον δρό­μο στο πλαί­σιο των εξώ­σε­ων λόγω της λήξης προ­γραμ­μά­των στέ­γα­σης και των δια­τά­ξε­ων που πέρα­σε η κυβέρνηση.

Η πλα­τεία Βικτω­ρί­ας θεω­ρεί­ται «σημείο συνά­ντη­σης» μετα­ξύ των προ­σφύ­γων, με απο­τέ­λε­σμα να κατα­φτά­νουν όλο και περισ­σό­τε­ροι καθημερινά.

Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, περί­που στα μεσά­νυ­χτα του Σαβ­βά­του δυνά­μεις ΜΑΤ βρέ­θη­καν αιφ­νι­δια­στι­κά στην πλα­τεία Βικτω­ρί­ας απει­λώ­ντας να μετα­φέ­ρουν τους συγκε­ντρω­μέ­νους στην Αμυ­γδα­λέ­ζα με πρό­σχη­μα, φυσι­κά, την δική τους ασφά­λεια και τη δημό­σια υγεία. Όταν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες αρνή­θη­καν, οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις επι­τέ­θη­καν προς τους συγκε­ντρω­μέ­νους και άρχι­σαν να τρα­βά­νε κόσμο βίαια προς τις κλούβες.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες αρχι­κά πήραν ανή­λι­κα παι­διά και τα μετέ­φε­ραν στα οχή­μα­τα, ώστε να ανα­γκα­στούν οι μητέ­ρες τους να ακολουθήσουν.

Στο πλαί­σιο της αστυ­νο­μι­κής επι­χεί­ρη­σης φέρε­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν προ­σα­γω­γές αλλη­λέγ­γυων ενώ προ­σή­χθη­σαν και όσοι επι­χεί­ρη­σαν να κατα­γρά­ψουν το περι­στα­τι­κό, σύμ­φω­να με πληροφορίες.

Η σελί­δα «Not Leaving My Home» που ανέ­βα­σε βίντεο από τα γεγο­νό­τα στην πλα­τεία Βικτω­ρί­ας, καταγ­γέλ­λει μάλι­στα ότι οι άντρες των ΜΑΤ χτύ­πη­σαν και μια έγκυο γυναί­κα, ενώ στα βίντεο φαί­νο­νται άντρες της αστυ­νο­μί­ας να έχουν «πια­στεί» στα χέρια με τους πρό­σφυ­γες, ενώ ακού­γο­νται γυναί­κες και παι­διά να φωνά­ζουν τρομοκρατημένοι.

Οι αστυ­νο­μι­κοί πραγ­μα­το­ποί­η­σαν προ­σή­γα­γαν 22 άτο­μα, τα οποία μετα­φέρ­θη­καν στο Α.Τ. Κυψέ­λης (σ.σ. το ένα σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νο), ενώ οι τέσ­σε­ρις μετα­τρά­πη­καν σε συλλήψεις.

Παρά τα βίντεο που έχουν κατα­γρά­ψει τις άγριες σκη­νές, η εκδο­χή της ΕΛ.ΑΣ. ανα­φέ­ρει ότι οι αλλη­λέγ­γυοι επι­τέ­θη­καν σε δυνά­μεις των ΜΑΤ.

Σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε νέα επι­χεί­ρη­ση στην πλα­τεία Βικτω­ρί­ας και, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι συλ­λη­φθέ­ντες μετα­φέρ­θη­καν στη δομή Σκαραμαγκά.

Σχό­λιο του ΚΚΕ για τους πρό­σφυ­γες στην πλα­τεία Βικτωρίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο