Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στις αποθήκες ψυχών και στο δρόμο…

Στη χώρα μας βρί­σκο­νται, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, 4.779 ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι, παι­διά δηλα­δή που δεν έχουν κάποιο γονέα ή κηδε­μό­να μαζί τους, το 93,8% των οποί­ων είναι αγό­ρια και το 6,2% κορί­τσια, τα περισ­σό­τε­ρα στην εφη­βεία εφό­σον μόνο το 7,15% υπο­λο­γί­ζε­ται ότι είναι κάτω των 14 ετών.

Από αυτούς λίγο περισ­σό­τε­ροι από 1.200 εκτι­μά­ται ότι δια­μέ­νουν σε ασφα­λείς δομές. Περί­που 1.178 προ­σφυ­γό­που­λα αγνο­ού­νται. Δεν μπο­ρούν να εντο­πι­στούν, με τις αρχές να εικά­ζουν είτε ότι μετα­κι­νού­νται διαρ­κώς είτε ότι βρί­σκο­νται στο δρό­μο, με απο­τέ­λε­σμα φυσι­κά να κινδυνεύουν.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έδω­σε η υφυ­πουρ­γός Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων, Δόμνα Μιχαη­λί­δου„ πάνω από 3.000 παι­διά δια­μέ­νουν σε δύσκο­λες συν­θή­κες μαζί με άγνω­στους σε αυτά ενή­λι­κες στις γνω­στές απο­θή­κες ψυχών ή αλλιώς προ­σω­ρι­νές δομές φιλο­ξε­νί­ας. Εκεί όπου οι πρό­σφυ­γες στοι­βά­ζο­νται υπό απάν­θρω­πες συνθήκες.

Συνο­λι­κά 238 ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, από τις 30/9 βρί­σκο­νται σε «προ­στα­τευ­τι­κή φύλα­ξη», δηλα­δή σε ένα κελί που είναι εντε­λώς ακα­τάλ­λη­λο για κρά­τη­ση περισ­σό­τε­ρο από μερι­κές ώρες, σε χώρο όπου κρα­τού­νται ενή­λι­κες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ποι­νι­κά κρα­του­μέ­νων, χωρίς προ­αυ­λι­σμό, φυσι­κό φως και καθα­ρό αέρα. Κατά την κρά­τη­σή τους δεν έχουν πρό­σβα­ση σε για­τρό και καλή υγιει­νή, σε υπαί­θριες ή εσω­τε­ρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες ούτε πρό­σβα­ση στον έξω κόσμο…

Παι­διά που γλί­τω­σαν από τις βόμ­βες, παι­διά που ήταν τυχε­ρά και δεν πνί­γη­καν στο Αιγαίο, ζουν την κόλα­ση στις απο­θή­κες ψυχών και στο δρό­μο… Τις πταίει;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο