Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατέλειωτος κατάλογος δολοφονημένων από κράτος και παρακράτος στην Κολομβία

Με το έμπα του νέου χρό­νου 27 οι νεκροί  στην Arauca της Κολομ­βί­ας “χωρίς μάχη” –«κανο­νι­κή εκτέ­λε­ση από κοντι­νή από­στα­ση» γρά­φει η είδη­ση –οι επτά μένει να ταυ­το­ποι­η­θούν, ανα­φέ­ρει η elpais

Τα λεί­ψα­να βρί­σκο­νται στο κεντρι­κό νεκρο­το­μείο (Medicina Legal) και γίνο­νται στα πλαί­σια του δυνα­τού οι έλεγχοι.

Η Εισαγ­γε­λία της Κολομ­βί­ας ανέ­φε­ρε αυτήν την Τετάρ­τη ότι ο αριθ­μός των σορών που βρέ­θη­καν σε αγρο­τι­κές περιο­χές της επαρ­χί­ας Arauca (σσ. τμή­μα της Ανα­το­λι­κής Κολομ­βί­ας που συνο­ρεύ­ει με τη Βενε­ζου­έ­λα) αυξή­θη­κε «μετά τις βίαιες συγκρού­σεις μετα­ξύ ένο­πλων ομά­δων που σημειώ­θη­καν από το περα­σμέ­νο Σαββατοκύριακο».

Σε βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σε μέσω των κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων, ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας, Francisco Barbosa, διευ­κρί­νι­σε ότι τα πτώ­μα­τα βρέ­θη­καν στους δήμους Fortul, Saravena και Arauquita (Arauca) και σε αυτόν της Cubará (Boyacá).

Σύμ­φω­να με την Εισαγ­γε­λία, μετα­ξύ αυτών που ταυ­το­ποι­ή­θη­καν υπάρ­χουν δύο γυναί­κες, δύο ανή­λι­κες και τέσ­σε­ρις συν­δέ­ο­νται με έρευ­νες ως φερό­με­να μέληαντι­φρο­νού­ντων” από τις Επα­να­στα­τι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις του Λαϊ­κού Στρα­τού της Κολομ­βί­ας (FARC-EP).

Ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας διευ­κρί­νι­σε ότι, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, τα θύμα­τα ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους, ενώ απο­κα­λύ­φθη­κε ότι περισ­σό­τε­ροι από 600 στρα­τιώ­τες έφτα­σαν επι­τό­που με σκο­πό να ενι­σχύ­σουν την ασφά­λεια στα κατοι­κη­μέ­να κέντρα Puerto Nariño, La Esmeralda, Aguachica, La Paz και El Botalón.

Οι αγρο­τι­κές κοι­νό­τη­τες του τμή­μα­τος και οι οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των δήλω­σαν ότι η στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση του τμή­μα­τος, με εντο­λή του Προ­έ­δρου Iván Duque, δεν πρό­κει­ται να λύσει το πρό­βλη­μα της βίας.

Πρό­σθε­σαν ότι αυτό έχει τη γένε­σή του στην ιστο­ρι­κή εγκα­τά­λει­ψη αγρο­τι­κών περιο­χών από το κολομ­βια­νό κρά­τος, στην έλλει­ψη ανα­πτυ­ξια­κών σχε­δί­ων και κοι­νω­νι­κών επεν­δύ­σε­ων και στην παρα­βί­α­ση της ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψε η κυβέρ­νη­ση του πρώ­ην προ­έ­δρου Juan Manuel Santos (Χουάν Μανου­έλ Σάντος) και οι FARC-EP, τον Νοέμ­βριο του 2016.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από telesurtv.net

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο