Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αττικό Νοσοκομείο: Για 50 προσλήψεις που δεν έγιναν, πάνω από 1.000 χειρουργεία αναβλήθηκαν

του Γιώρ­γου Σιδέ­ρη* //

Είναι περιτ­τό να ανα­φέ­ρου­με για πολ­λο­στή φορά την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης στη δια­χεί­ρι­ση της πανδημίας.

Θα στα­θού­με μόνο σε μία πλευ­ρά. Αυτή που αφο­ρά τη λοι­πή νοση­ρό­τη­τα και μάλι­στα μόνο μία της υπο­ο­μά­δα, τις χει­ρουρ­γι­κές παθήσεις.

Η ΟΕΝΓΕ με αλλε­πάλ­λη­λες παρεμ­βά­σεις της είχε επι­ση­μά­νει τον κίν­δυ­νο από την μετα­τρο­πή του συστή­μα­τος υγεί­ας σε σύστη­μα μίας νόσου. Η κυβέρ­νη­ση απα­ντού­σε ότι  «έχου­με πόλε­μο», σα να στα­μά­τη­σε η λοι­πή νοσηρότητα.

 Ένα παρά­δειγ­μα για το τι σημαί­νει σύστη­μα υγεί­ας μίας νόσου 

Από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας το νοσο­κο­μείο Αττι­κόν, το μόνο νοσο­κο­μείο της Δυτι­κής Αθή­νας, στα­δια­κά συρ­ρι­κνώ­νε­ται αφού αρκε­τές κλι­νι­κές του μετα­τρά­πη­καν σε κλι­νι­κές COVID. Ανα­στάλ­θη­καν αρκε­τές λει­τουρ­γί­ες του μέχρι που φτά­σα­με στην ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για μεί­ω­ση κατά 80% των τακτι­κών χει­ρουρ­γι­κών επεμβάσεων.

Στο χει­ρουρ­γείο του Αττι­κού νοσο­κο­μεί­ου έγι­ναν οι εξής χει­ρουρ­γι­κές επεμβάσεις

Τακτι­κά χει­ρουρ­γεία που πραγματοποιήθηκαν Από 1η Απρί­λη 2019 έως 31 Μαρ­τί­ου 2020 Από 1η Απρί­λη 2020 έως 31 Μαρ­τί­ου 2021 ΔΙΑΦΟΡΑ
ΩΡΛ 363 237 -126
΄Δ Χει­ρουρ­γι­κή κλινική 427 331 -96
Ορθο­πε­δι­κή 266 146 -120
Νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή 88 72 -16
Γνα­θο­χει­ρουρ­γι­κή 206 138 -68
Αγγειο­χει­ρουρ­γι­κή 230 174 -56
΄Γ Χει­ρουρ­γι­κή κλινική 389 307 -82
Γυναι­κο­λο­γι­κή 389 307 -82
Θωρα­κο­χει­ρουρ­γι­κή 218 110 -108
Καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κή 198 84 -114
Ουρο­λο­γι­κή 259 224 -35
Παι­δο­χει­ρουρ­γι­κή 62 56 -6
Σύνο­λο τακτι­κών χει­ρουρ­γι­κών επεμβάσεων 2906 2005 901

* Κατά το προ­α­να­φερ­θέν διά­στη­μα, στο ΠΓΝ Αττι­κόν έγι­ναν 140 λιγό­τε­ρες επεί­γου­σες επεμ­βά­σεις (1612 από 1752)

**Δεν περι­λαμ­βά­νο­νται τα στοι­χεία του Οφθαλ­μο­λο­γι­κού χειρουργείου

Μόνο στο Αττι­κό λοι­πόν πάνω από 1000 ασθε­νείς δεν χει­ρουρ­γή­θη­καν σε σχέ­ση με πέρυσι.

  • Περι­μέ­νουν υποφέροντας;
  • Πόσοι από αυτούς πήγαν δώρο στον ιδιω­τι­κό τομέα ένα­ντι αδρής αμοιβής;
  • Πόσων η νόσος εξελίχθηκε;

 Γιατί μειώθηκαν τα χειρουργεία; 

Είναι πασι­φα­νές ότι η κυβέρ­νη­ση πήρε την εν λόγω από­φα­ση είτε για να μετα­τρέ­ψει αίθου­σες χει­ρουρ­γεί­ου σε πρό­χει­ρες μονά­δες ΜΕΘ (κάτι τέτοιο στο Αττι­κό δεν έγι­νε) είτε για να μετα­φέ­ρει το προ­σω­πι­κό του χει­ρουρ­γεί­ου σε άλλες κλι­νι­κές (έγι­νε και με το παραπάνω).

Αυτό βέβαια δεν το παρα­δέ­χτη­κε ποτέ για­τί αν το έκα­νε θα ήταν έωλο το παρα­μύ­θι των προ­σλή­ψε­ων και των κρε­βα­τιών ΜΕΘ που δήθεν πολ­λα­πλα­σί­α­σε και τα οποία υπάρ­χουν μόνο στη φαντα­σία των κυβερνώντων.

Να ποια είναι τα στοι­χεία από το νοσο­κο­μείο Αττι­κό για το χρό­νο που πέρασε:

Τμή­μα Προ­σω­πι­κό προ πανδημίας Προ­σω­πι­κό τώρα Μεταφορά/ διο­ρι­σμός σε άλλες κλινικές Άδειες ειδι­κού σκο­πού, μετα­θέ­σεις, αναρ­ρω­τι­κές άδειες
Χει­ρουρ­γείο

Νοση­λευ­τές

36 13 14 9
Χει­ρουρ­γείο τραυματιοφορείς 11 4 6 1
Αναι­σθη­σιο­λο­γι­κό νοσηλευτές 22 9 9 4
Αναι­σθη­σιο­λο­γι­κό γιατροί 27 20 6 1

 Άρα στο σύνο­λο της χρο­νιάς που πέρα­σε έγι­ναν πάνω από 1000 λιγό­τε­ρες επεμ­βά­σεις για­τί η κυβέρ­νη­ση δεν προ­σέ­λα­βε 50 νοση­λευ­τές, για­τρούς και τραυ­μα­τιο­φο­ρείς. Ας υπο­λο­γί­σει ο καθέ­νας τι γίνε­ται σε όλη τη χώρα.

Ζήτημα που αφορά όλη τη Δυτική Αθήνα

Αν κανείς σκε­φτεί ότι το νοσο­κο­μείο της Νίκαιας (που εξυ­πη­ρε­τεί ένα τμή­μα της Δυτι­κής Αθή­νας) είναι στην ίδια κατά­στα­ση ενώ το Θριά­σιο έχει μετα­τρα­πεί σε all-COVID θα κατα­λά­βει εύκο­λα ότι η υγεία του λαού της Δυτι­κής Αθή­νας δεν λογί­ζε­ται στα σοβαρά.

Οι συνέ­πειες είναι μεγά­λες όχι μόνο για τους ασθε­νείς αλλά και για τους ίδιους του νέους για­τρούς και την εκπαί­δευ­ση τους.

Ρωτά­νε κάποιοι: «Αν είχαν προ­σλη­φθεί όλοι αυτοί οι υγειο­νο­μι­κοί τι θα κάνουν όταν περά­σει η παν­δη­μία;» Η απά­ντη­ση είναι απλή. Θα  συνέ­βα­λαν να μην υπάρ­χουν οι τερά­στιες λίστες ανα­μο­νής που υπήρ­χαν προ COVID, επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων, λόγω της υποστελέχωσης.

Να για­τί η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων που υπη­ρε­τούν ένα εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο σύστη­μα υγεί­ας είναι εγκλη­μα­τι­κή. Να για­τί δεν υπάρ­χει χρυ­σή τομή ανά­με­σα στην υγεία του λαού και τα «δημο­σιο­νο­μι­κά» της χώρας και της οικο­νο­μί­ας των λίγων.

Ως εδώ! Οι υγειο­νο­μι­κοί και όλος ο λαός πρέ­πει να απαι­τή­σουν να στα­μα­τή­σει τώρα το αίσχος με τις κλει­στές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες. Να απαι­τή­σουν προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα υγεί­ας. Να πιε­στούν οι Διοι­κή­σεις νοσο­κο­μεί­ων, ΥΠΕ, Υπουρ­γεί­ου. Όπως τα φάρ­μα­κα είναι ανα­πό­σπα­στο μέρος της θερα­πεί­ας κάποιων παθή­σε­ων, έτσι είναι και το χει­ρουρ­γείο (πολ­λές φορές μάλι­στα είναι η μόνη και η ορι­στι­κή θεραπεία).

* Ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης είναι μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και γραμ­μα­τέ­ας του σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων του ΠΓΝ Αττικόν

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο