Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατόλη Μπικίνι: οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τους κατοίκους ενός επίγειου παράδεισου σε πειραματόζωα ραδιενέργειας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το 1946, 167 ιθα­γε­νείς της ατό­λης Μπι­κί­νι, από όπου πήρε χωρίς ντρο­πή και σεβα­σμό, το ονο­μά του το μαγιώ μπι­κί­νι, πεί­στη­καν να αφή­σουν τον παρά­δει­σο 23 κοραλ­λιο­γε­νών νησιών με φοί­νι­κες και γαλα­ζο­πρά­σι­να νερά, μετά από την προ­τρο­πή του Ben H Wyatt, στρα­τιω­τι­κού διοι­κη­τή των Νήσων Μάρ­σαλ, στην οποία ανή­κε η ατό­λη, όταν τους είπε ότι η γη τους ήταν απα­ραί­τη­τη για «το καλό της ανθρω­πό­τη­τας και για να τερ­μα­τι­στούν όλοι οι πόλε­μοι στον κόσμο».

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αυτό σήμαι­νε πυρη­νι­κές δοκι­μές με ρίψη 23 πυρη­νι­κών όπλων στο Μπι­κί­νι μετα­ξύ 1946 και 1958, σαν μέρος του αγώ­να δρό­μου που ξεκί­νη­σαν οι ΗΠΑ για τα πυρη­νι­κά όπλα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της η πιο ισχυ­ρής έκρη­ξης που πυρο­δο­τή­θη­κε ποτέ από τις ΗΠΑ.

Οι νησιώ­τες μετα­φέρ­θη­καν στο Rongerik, μια ακα­τοί­κη­τη ατό­λη περί­που 100 μίλια μακριά, και τους εφο­δί­α­σαν με προ­μή­θειες τρο­φί­μων για μερι­κές εβδο­μά­δες. Αλλά οι καλ­λιέρ­γειες στην νέα κατοι­κία των νησιω­τών παρά­γουν σημα­ντι­κά λιγό­τε­ρα τρό­φι­μα από ό, τι εκεί­νες στο Μπι­κί­νι, και στα γύρω νερά είχε πολύ λιγό­τε­ρα αλιεύματα.

Μέσα σε δύο χρό­νια, ο πλη­θυ­σμός ήταν στα πρό­θυ­ρα της λιμοκτονίας.

Το 1948, οι ΗΠΑ “αντέ­δρα­σε’ για τα δει­νά τους. Άλλη μια φορά οι νησιώ­τες του Μπι­κί­νι ξερι­ζώ­θη­καν και στάλ­θη­καν αυτή τη φορά στο Κουά­τζα­λεϊν, όπου ζού­σαν σε σκη­νές δίπλα σε ένα διά­δρο­μο προ­σγεί­ω­σης τσι­μέ­ντου που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τους Αμερικανούς.

Έξι μήνες αργό­τε­ρα, τους έστει­λαν στο νησί Κοί­λι, 400 μίλια νότια του Μπι­κί­νι, όπου άρχι­σαν πάλι να λιμοκτονούν.

Έγι­νε μία προ­σπά­θεια να επα­νε­γκα­τα­στή­σουν τους κατοί­κους στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1960, όταν 150 κάτοι­κοι επέ­στρε­ψαν στο νησί τους. Όμως το 1978 απο­κα­λύ­φθη­κε ότι εντός ενός έτους κάποιοι κάτοι­κοι είχαν παρου­σιά­σει 75% αύξη­ση ραδιε­νερ­γού υλι­κού στο σώμα τους, και όλοι οι κάτοι­κοι μετα­κι­νή­θη­καν πάλι αυτή την φορά στην ατό­λη Majuro.

bikini1

Την δεκα­ε­τία του 1980, οι κάτοι­κοι του Μπι­κί­νι ξεκί­νη­σαν μια δικα­στι­κή δια­δι­κα­σία ενα­ντί­ον των ΗΠΑ, η οποία οδή­γη­σε τελι­κά στη δημιουρ­γία ενός Ταμεί­ου με 90 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ώστε να απο­δο­θούν στους κατοί­κους για έξο­δα πυρη­νι­κής εκκα­θά­ρι­σης και επανεγκατάστασης.

Ως το 1993, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είχε πλη­ρώ­σει 112 εκα­τομ. δολά­ρια ως απο­ζη­μί­ω­ση στα θύμα­τα των πυρη­νι­κών δοκι­μών. Το 1994 απο­κα­λύ­φθη­κε από έγγρα­φα του υπουρ­γεί­ου Ενέρ­γειας των ΗΠΑ ότι τα νησιά είχαν εκτε­θεί σκό­πι­μα σε υψη­λά επί­πε­δα ραδιε­νέρ­γειας, με σκο­πό να μελε­τη­θούν οι επι­πτώ­σεις της στους ανθρώπους.

Το Νοέμ­βριο του 1995 στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης, περι­γρά­φο­νται οι επι­πτώ­σεις της ραδιε­νέρ­γειας. «Οι γυναί­κες έχουν χτυ­πη­θεί από καρ­κί­νους και τερα­το­γεν­νή­σεις… Αυτές δίνουν ζωή όχι σε παι­διά αλλά σε πράγ­μα­τα, τα οποία θα μπο­ρού­σα­με να τα περι­γρά­ψου­με ως χτα­πό­δια, μήλα, μέδου­σες και χελώ­νες. Οι πιο συχνές γενε­τι­κές ανω­μα­λί­ες είναι τα μωρά-μέδουσες».

Σαν φρι­κτή ειρω­νία την 1η Αυγού­στου του 2010 στους κατοί­κους του Μπι­κί­νι δίδε­ται το βρα­βείο της Unesco «για το ρόλο της στις δοκι­μές ατο­μι­κών όπλων και στη δια­μόρ­φω­ση του παγκό­σμιου πολι­τι­σμού στο δεύ­τε­ρο μισό του 20ού αιώνα».

Η αποζημίωση που δεν δόθηκε ποτέ

Το Δικα­στή­ριο Πυρη­νι­κών Απαι­τή­σε­ων επι­δί­κα­σε το 2001 απο­ζη­μί­ω­ση 563 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για τους κατοί­κους στα νησιά Μάρ­σαλ, κρί­νο­ντας ότι οι πόροι είναι ανε­παρ­κείς για την κατα­στρο­φή που έχουν προ­κα­λέ­σει οι ΗΠΑ.

Οι κάτοι­κοι της ατό­λης Μπι­κί­νι διεκ­δί­κη­σαν δικα­στι­κά το ποσό στα δικα­στή­ρια των ΗΠΑ. Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ, τον Απρί­λιο του 2010, αρνή­θη­κε να εκδι­κά­σει την αγωγή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο