Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυθεντικό το «ημερολόγιο του Τζακ του Αντεροβγάλτη»

Πριν από 25 χρό­νια, κάτω από το ξύλι­νο πάτω­μα ενός δωμα­τί­ου κάποιου βικτω­ρια­νού σπι­τιού στο ανα­το­λι­κό Λον­δί­νο, που στα τέλη του 19ου αιώ­να ήταν το υπνο­δω­μά­τιο ενός επι­χει­ρη­μα­τία με κατα­γω­γή από το Λίβερ­πουλ, βρέ­θη­κε ένα ημερολόγιο.

Στο δωμά­τιο ζού­σε ο έμπο­ρος βαμ­βα­κιού Τζέιμς Μέι­μπρικ, που φέρε­ται να ήταν ο ιδιο­κτή­της και συγ­γρα­φέ­ας του ημε­ρο­λο­γί­ου. Σε αυτό υπήρ­χε η εξής φρά­ση: «Παρα­θέ­τω το όνο­μα με το οποίο όλοι με γνω­ρί­ζουν, ώστε να πεις ιστο­ρία τι μπο­ρεί να κάνει ο έρω­τας σε έναν ευγε­νή – Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Η αυθε­ντι­κό­τη­τα των συν­θη­κών εντο­πι­σμού του ημε­ρο­λο­γί­ου και το περιε­χό­με­νό του έχει αμφι­σβη­τη­θεί έντο­να έκτο­τε. Ωστό­σο, ο ερευ­νη­τής Ρόμπερτ Σμιθ έρχε­ται τώρα με το νέο του βιβλίο «25 Χρό­νια του Ημε­ρο­λο­γί­ου του Τζακ του Αντε­ρο­βγάλ­τη: Τα Αλη­θι­νά Στοι­χεία» να δια­βε­βαιώ­σει ότι το ημε­ρο­λό­γιο είναι αυθε­ντι­κό και πως ο Τζέιμς Μέι­μπρικ πρέ­πει να θεω­ρεί­ται ως ο βασι­κός ύπο­πτος για τις δολο­φο­νί­ες του­λά­χι­στον πέντε γυναι­κών στο Whitechapel του ανα­το­λι­κού Λον­δί­νου το 1888 που είχαν σκορ­πί­σει τον τρό­μο στη βρε­τα­νι­κή μεγα­λού­πο­λη και δημιούρ­γη­σαν ένα μύθο γύρω από τον δράστη.

Παρό­λα αυτά, οι μελέ­τες άλλων ιστο­ρι­κών υπο­δει­κνύ­ουν ως βασι­κό ύπο­πτο τον αδερ­φό του Τζέιμς Μέι­μπρικ, Μάικλ, ο οποί­ος επί­σης ζού­σε στην περιο­χή εκεί­νη την περί­ο­δο. Η θεω­ρία αυτή ανα­φέ­ρει πως οι αδερ­φοί Μέι­μπρικ ήταν μασό­νοι και είχαν την προ­στα­σία της Στοάς.

Οι θεω­ρί­ες για την ταυ­τό­τη­τα του δρά­στη είναι πολ­λές. Μετα­ξύ άλλων ως Τζακ Αντε­ρο­βγάλ­της έχουν υπο­δει­χθεί ένας πλα­νό­διος πωλη­τής κρέ­α­τος, ο Τσαρλς Άλεν Λέτσμερ, ο οποί­ος περ­νού­σε από τα σημεία των δολο­φο­νιών, ο βασι­λι­κός για­τρός σερ Γουί­λιαμ Γκαλ, ο χει­ρουρ­γός της βασί­λισ­σας Βικτω­ρί­ας σερ Τζον Γουί­λιαμς που είχε ιατρείο στην περιο­χή, ο εγγο­νός της βασί­λισ­σας Άλμπερτ Βίκτορ, ένας ψυχι­κά δια­τα­ραγ­μέ­νος πολί­της ονό­μα­τι Άαρον Κοσμίνκ­σι που κλεί­στη­κε στη συνέ­χεια σε άσυ­λο, ένας δικη­γό­ρος που αυτο­κτό­νη­σε στον Τάμε­ση λίγες εβδο­μά­δες μετά από την τελευ­ταία δολο­φο­νία, ο Τζορτζ Τσάπ­μαν που δηλη­τη­ρί­α­σε τρεις συζύ­γους του πριν απαγ­χο­νι­στεί το 1903, ο για­τρός Δρ Τόμας Νιλ Κριμ που κατα­δι­κά­στη­κε και απαγ­χο­νί­στη­κε για τη δηλη­τη­ρί­α­ση τριών ιερό­δου­λων, ακό­μα και ο πατέ­ρας του σερ Γουίν­στον Τσώρ­τσιλ, λόρ­δος Ράντολφ Τσώρτσιλ.

Θύμα­τα του Τζακ Αντε­ρο­βγάλ­τη ήταν οι Μαί­ρη Αν Νίκολς, η Άννι Τσάπ­μαν, η Ελί­ζα­μπεθ Στράιντ, η Κάθριν Έντο­ους και η Μαί­ρη Τζέιν Κέλι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο