Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυλαία του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ: Μόνος δρόμος η συμπόρευση με το ΚΚΕ για να φέρουμε τα πάνω — κάτω, για το μεγάλο — το ωραίο — το συγκλονιστικό, το Σοσιαλισμό!

Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη 2η μέρα

Κεντρική Έκθεση:
Στο επίκεντρο ο «κόσμος των πολέμων» και η διέξοδος για τους λαούς

Από την πρώ­τη κιό­λας μέρα του 48ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» το ενδια­φέ­ρον των επι­σκε­πτών μαγνή­τι­σε η Κεντρι­κή Έκθε­ση, που είναι αφιε­ρω­μέ­νη στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και βασί­ζε­ται στη νέα έκδο­ση της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλή­θειες και ψέμα­τα για τον καπιταλισμό». 

Οι επι­σκέ­πτες, περι­η­γού­νται στις τέσ­σε­ρις ενό­τη­τες που απαρ­τί­ζουν την Έκθε­ση, μέσα από τις οποί­ες ανα­δει­κνύ­ο­νται οι πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες του πολέ­μου αλλά και η διέ­ξο­δος για τους λαούς, που είναι η πάλη ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό, για τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό.

Έκθεση γλυπτικής από τα καμένα της Β. Εύβοιας:
Κραυγή αγωνίας αλλά και φωνή διεκδίκησης

Έκπλη­ξη για την πρω­το­τυ­πία, θαυ­μα­σμός για το εικα­στι­κό απο­τέ­λε­σμα, οργή για τους υπαί­τιους της κατα­στρο­φής αλλά και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για αγώ­να ενά­ντια στους υπεύ­θυ­νους της τρα­γω­δί­ας είναι μερι­κά μόνο από τα συναι­σθή­μα­τα που προ­κα­λεί στους επι­σκέ­πτες της, η ιδιαί­τε­ρα ξεχω­ρι­στή έκθε­ση γλυ­πτι­κής που φιλο­ξε­νεί­ται στις κεντρι­κές εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ.

«Πρώ­τη ύλη» των έργων απο­τέ­λε­σαν τα ξύλα από τα καμέ­να δάση της Βόρειας Εύβοιας το 2021, ενώ ο γλύ­πτης Αντώ­νης Μορ­φό­γλου φρό­ντι­σε να τους δώσει μορ­φή και φωνή για να γίνουν όπλο στα χέρια του λαού της περιο­χής, στον αγώ­να του για απο­κα­τά­στα­ση των πλη­γών που άφη­σε πίσω του ο πύρι­νος όλε­θρος και για ουσια­στι­κά μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Δήλωση του Ν. Αμπατιέλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Οι νέοι να επισκεφθούν το Φεστιβάλ, να συζητήσουν την πρόταση του ΚΚΕ για να πάψουν οι χειμώνες να είναι «δύσκολοι»

«Ο Σεπτέμ­βριος έχει ορι­σμέ­νες “στα­θε­ρές”. Τέτοια επο­χή, κάθε χρό­νο, ο περισ­σό­τε­ρος κόσμος κάνει τους υπο­λο­γι­σμούς του για να τα βγά­λει πέρα με τις υπο­χρε­ώ­σεις του χει­μώ­να, κοι­τά­ει από πού θα “κόψει” για να αντα­πο­κρι­θεί στα βασικά.

Φέτος, όμως, αυτοί οι υπο­λο­γι­σμοί δεν βγαί­νουν με τίπο­τα, αφού, παρά την ανά­πτυ­ξη των καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών για την οποία πανη­γυ­ρί­ζει η κυβέρ­νη­ση, οι εργα­ζό­με­νοι και η νεο­λαία βιώ­νουν ήδη κρί­ση, λόγω της τερά­στιας ακρί­βειας που έφε­ραν τα περι­βό­η­τα Ταμεία Ανά­καμ­ψης, η απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς Ενέρ­γειας, η “πρά­σι­νη μετά­βα­ση”, οι κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας κ.λπ. Οι βασι­κές επι­λο­γές, δηλα­δή, της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, αλλά και των προη­γού­με­νων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Κάθε Σεπτέμ­βριο, ο εκά­στο­τε πρω­θυ­πουρ­γός κάνει τις εξαγ­γε­λί­ες του από το βήμα της ΔΕΘ και ο αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης απαντά.

Φέτος, προ­ε­κλο­γι­κή χρο­νιά, προ­σπά­θη­σαν και οι δύο να βάλουν πιο έντο­να τα εκβια­στι­κά τους διλήμ­μα­τα, απευ­θυ­νό­με­νοι ιδιαί­τε­ρα στη νεο­λαία. Μόνο που ‑δυστυ­χώς για εκεί­νους- το “να φύγουν αυτοί” και το “να μη γυρί­σουν οι άλλοι” έχουν “καεί” από την πολ­λή χρή­ση και συγκι­νούν όλο και λιγό­τε­ρους, αφού αυτό που ενδια­φέ­ρει τους πάντες είναι το πώς θα καλυ­τε­ρεύ­σει η ζωή τους.

Μια από τις στα­θε­ρές του Σεπτεμ­βρί­ου είναι, όμως, και το Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του “Οδη­γη­τή”, που, πηγαί­νο­ντας προς τα 50 του χρό­νια, έχει κατα­φέ­ρει να δια­τη­ρεί αναλ­λοί­ω­τη την αρχι­κή του “ορμή”, να ανα­νε­ώ­νε­ται, να γίνε­ται όλο και καλύτερο.

Φέτος, οι νέοι και οι νέες, αλλά και οι μεγα­λύ­τε­ροι, έχουν πολ­λούς λόγους να επι­σκε­φτούν το Φεστι­βάλ, να συζη­τή­σου­με την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, για να πάψουν οι “χει­μώ­νες” να είναι “δύσκο­λοι” για τους πολ­λούς και φυσι­κά να ψυχα­γω­γη­θούν με το πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν φέτος εκα­το­ντά­δες καλλιτέχνες.

“Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για «το μεγά­λο, το ωραίο, το συγκλο­νι­στι­κό» — Σοσια­λι­σμός, η απά­ντη­ση τον 21ο αιώ­να”. Με αυτό το σύν­θη­μα, εμπνευ­σμέ­νο από τα λόγια του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη, δίνου­με ραντε­βού σήμε­ρα, Σάβ­βα­το 24 Σεπτέμ­βρη στην Αθή­να, στον γνώ­ρι­μο χώρο του Πάρ­κου “Αντ. Τρί­τσης”».

Μεγάλη η κίνηση και σήμερα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Πλήθος κόσμου στην Κεντρική Έκθεση για τον πόλεμο

 

«Η Κούβα δεν είναι μόνη της!» — συζήτηση στη Διεθνούπολη

Με τη ζεστή παρου­σία τους και το ζωη­ρό ενδια­φέ­ρον τους για τις εξε­λί­ξεις στο «Νησί της Επα­νά­στα­σης» πλή­θος νεο­λαί­ας και ανθρώ­πων μεγα­λύ­τε­ρων ηλι­κιών κατέ­κλυ­σε από­ψε τη Διε­θνού­πο­λη, απο­δει­κνύ­ο­ντας έμπρα­κτα πως η Κού­βα δεν είναι μόνη.

Την εκδή­λω­ση για τις εξε­λί­ξεις στην Κού­βα, που άρχι­σε λίγο μετά τις 19.00, συντό­νι­σε η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λιά­να Κανέλ­λη με κεντρι­κούς ομι­λη­τές τον Κου­βα­νό πρέ­σβη στην Ελλά­δα, Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες και τον Νίκο Ζαχα­ρό­που­λο, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς

 

Η Λιά­να Κανέλ­λη, προ­λο­γί­ζο­ντας την εκδή­λω­ση ανα­φέρ­θη­κε στο φωτει­νό παρά­δειγ­μα που συνι­στά η Κού­βα για τους λαούς της οικου­μέ­νης, τονί­ζο­ντας ότι σε και­ρούς ζοφε­ρούς όπου οι πατρί­δες είναι νομί­σμα­τα στην τσό­χα των συμ­φε­ρό­ντων «εμείς μένου­με πιστοί αγω­νι­στές μιας πατρί­δας και μιας ειρή­νης που εξαρ­τά­ται από τους λαούς, από τους εργα­ζό­με­νους, από τους νέους και τις νέες, από τους ανθρώ­πους που πεθαί­νουν  για αυτά τα ιδα­νι­κά, για τον σοσια­λι­σμό και τον κομ­μου­νι­σμό. Πεθαί­νουν για μία κοι­νω­νία του μέλ­λο­ντος κοι­τώ­ντας κατά­μα­τα τον ήλιο».

Στη συνέ­χεια απήγ­γει­λε το ποί­η­μα «Η πατρί­δα» του ποι­η­τή Ρομπέρ­το Φερ­νάρ­ντες Ρεταμάρ.

 Ωμή και ανήθικη η πολιτική των ΗΠΑ

 

Ο πρέ­σβης της Κού­βας, Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες, παίρ­νο­ντας τον λόγο, τόνι­σε τη σθε­να­ρή αντί­στα­ση του λαού του απέ­να­ντι στον «ωμό οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό» που εφαρ­μό­ζουν οι ΗΠΑ σε βάρος του λαού του, επι­ση­μαί­νο­ντας πως εντά­θη­κε σε άνευ προη­γου­μέ­νου επί­πε­δο τα τελευ­ταία χρό­νια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ετών της παν­δη­μί­ας της Covid-19. Όπως τόνι­σε, πρό­κει­ται για ένα εμπάρ­γκο «που ζημιώ­νει πάνω απ’ όλα την κου­βα­νι­κή οικο­γέ­νεια και πλήτ­τει όλους τους τομείς της χώρας, προ­ξε­νώ­ντας τερά­στιες ζημί­ες και απώ­λειες στην οικο­νο­μία, το εμπό­ριο και τις χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές συναλ­λα­γές της».

Πρό­σθε­σε πως ο απο­κλει­σμός των ΗΠΑ προ­κα­λεί τερά­στια, απρο­σμέ­τρη­τη ζημία σε ανθρώ­πι­νο επί­πε­δο σε όλες τις κου­βα­νι­κές οικο­γέ­νειες, σημειώ­νο­ντας πως πρό­κει­ται για μία «πολι­τι­κή ωμή και ανή­θι­κη, που πρέ­πει να πάψει».

«Εξακολουθούν επίσης να περιλαμβάνουν την Κούβα, αβάσιμα, καπριτσιόζικα, στον κατάλογο που επεξεργάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις χώρες που υποτίθεται ότι πατρονάρουν την τρομοκρατία, κάτι που προξενεί επιπρόσθετες ζημίες εφόσον δυσχεραίνει ανηλεώς τις εμπορικές συναλλαγές καθώς και τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές κινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε επό­με­νο σημείο εξή­γη­σε πως το σχέ­διο του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού είναι «να δια­βά­λει και να ακυ­ρώ­σει το παρά­δειγ­μα που αντι­προ­σω­πεύ­ει η Κού­βα για άλλους λαούς του κόσμου» ώστε να μην ακο­λου­θή­σουν το φωτει­νό παρά­δειγ­μά της.

Η άγρια εκστρατεία δυσφήμησης του σοσιαλισμού από τις ΗΠΑ

Στη συνέ­χεια μνη­μό­νευ­σε τον πρό­ε­δρο της Κού­βας, Μιγκέλ Ντί­ας Κανέλ, που είχε πει, ανα­φε­ρό­με­νος στις ΗΠΑ, πως «ο κυνι­σμός και η ύψι­στη δει­λία» τους είναι ότι ενώ έχουν απο­κλει­σμέ­νους τους Κου­βα­νούς, «ανα­πτύσ­σουν συγ­χρό­νως στα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης μια άγρια εκστρα­τεία δυσφή­μη­σης του σοσια­λι­σμού. Προ­σά­πτουν στην κυβέρ­νη­σή μας ανι­κα­νό­τη­τα και ότι δεν μπό­ρε­σε να δρο­μο­λο­γή­σει την ανά­πτυ­ξη της χώρας, επι­χει­ρώ­ντας έτσι να επι­βά­λουν την ιδέα ενός χρε­ο­κο­πη­μέ­νου κράτους».

«Αυτό διαν­θί­ζει την πολι­τι­κή και τον ποτα­πό τρό­πο με τον οποίο ενερ­γεί ο ιμπε­ρια­λι­σμός ενα­ντί­ον του λαού μας» ανέ­φε­ρε ο Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες, επι­ση­μαί­νο­ντας πως ο κου­βα­νι­κός λαός παρά τα εμπό­δια συνε­χί­ζει την οικο­δό­μη­ση μιας σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας πιο δίκαι­ης, δημο­κρα­τι­κής, ευη­με­ρού­σας και βιώσιμης.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας του Covid-19, είπε με μεγά­λη ικα­νο­ποί­η­ση ότι στην Κού­βα τέθη­κε υπό έλεγ­χο λόγω του ισχυ­ρού συστή­μα­τος Δημό­σιας Υγεί­ας και της ανά­πτυ­ξης της επι­στή­μης. Τόνι­σε δε πως μέσα σε δύσκο­λες συν­θή­κες η Κού­βα κατά­φε­ρε να συνερ­γα­στεί με 42 χώρες και περιο­χές, στέλ­νο­ντας 58 Ιατρι­κές Ταξιαρ­χί­ες τη χει­ρό­τε­ρη στιγ­μή της πανδημίας.

«Μπο­ρώ να σας δια­βε­βαιώ­σω ότι η κου­βα­νι­κή νεο­λαία απο­τε­λεί, δίχως καμιά αμφι­βο­λία, τον απα­ραί­τη­το και σπου­δαιό­τε­ρο παρά­γο­ντα στη δια­δι­κα­σία της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στην Κού­βα και στη συνέ­χεια της Επα­νά­στα­σης», ανέ­φε­ρε και ολο­κλή­ρω­σε την ομι­λία του ευχα­ρι­στώ­ντας από καρ­διάς το ακρο­α­τή­ριο για τη φιλία και την ειλι­κρι­νή, αγω­νι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη απέ­να­ντι στους αγώ­νες του ηρω­ι­κού κου­βα­νι­κού λαού. «Σε αυτές τις μάχες, η Κού­βα δεν είναι μόνη, και θα συνε­χί­σου­με να αντι­στε­κό­μα­στε και να μαχό­μα­στε, όπως λέει η παρα­κα­τα­θή­κη του Τσε, μέχρι τη νίκη πάντα» κατέ­λη­ξε ο πρέ­σβης της Κούβας.

Κινητοποιήσεις και δράσεις στο πλευρό του κουβανικού λαού

Ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος, μιλώ­ντας στη συνέ­χεια εκ μέρους του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ, ανα­φέρ­θη­κε στην σημα­ντι­κή ευθύ­νη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαί­σιο των καθη­κό­ντων που έχουν στο διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα, «να εκφρά­ζε­ται στην Ελλά­δα, στην Ευρώ­πη, παντού, η αλλη­λεγ­γύη στον ηρω­ι­κό λαό της Κού­βας, στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και την Ένω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Κού­βας, στην πάλη τους για να υπε­ρα­σπι­στούν τις κατα­κτή­σεις της Επανάστασης».

«Από θέσεις αρχών, κατα­δι­κά­ζου­με την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, τον βάρ­βα­ρο ιμπε­ρια­λι­στι­κό απο­κλει­σμό των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους και δηλώ­νου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά: Η Κού­βα δεν είναι μόνη της. Θα νική­σει!», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξή­γη­σε στη συνέ­χεια η αλλη­λεγ­γύη των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι έμπρα­κτη και πολυ­ποί­κι­λη καθώς συμπε­ρι­λαμ­βά­νει μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στο πλευ­ρό του λαού της Κού­βας, παρεμ­βά­σεις στη Βου­λή και το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, στα­θε­ρά απο­κα­λυ­πτι­κά ρεπορ­τάζ στον «Ριζο­σπά­στη» και τον «Οδη­γη­τή», ενερ­γό συμ­με­το­χή στον Ελλη­νο­κου­βα­νι­κό Σύν­δε­σμο Φιλί­ας και Αλληλεγγύης.

Υπεν­θύ­μι­σε επι­πλέ­ον την περ­σι­νή κινη­το­ποί­η­ση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απέ­να­ντι στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο των ΗΠΑ που ξεδι­πλώ­θη­κε με προ­βο­κά­τσιες, αντι­κομ­μου­νι­στι­κά και αντε­πα­να­στα­τι­κά συν­θή­μα­τα, πόλε­μο προ­πα­γάν­δας και fake news. Τόνι­σε δε πως με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ εκδό­θη­κε τότε η Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση 77 Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των για τη στή­ρι­ξη της Κού­βας και την κατα­δί­κη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους.

Ως πιο πρό­σφα­τη έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη στο πλευ­ρό του κου­βα­νι­κού λαού ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος ανέ­φε­ρε την προ δύο μηνών επί­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποί­η­σε στην Αβά­να αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας σει­ρά συνα­ντή­σε­ων με κομ­μα­τι­κά, κρα­τι­κά, συν­δι­κα­λι­στι­κά και νεο­λαι­ί­στι­κα στε­λέ­χη της Κούβας.

Σύστημα Υγείας με κέντρο τον άνθρωπο

Ανα­φε­ρό­με­νος στις κατα­κτή­σεις του κου­βα­νι­κού λαού και στο σθε­να­ρό, ποιο­τι­κό, δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας που είναι δια­θέ­σι­μο σε όλους, πρόσθεσε:

«Δεν θα στα­μα­τή­σου­με να ανα­δει­κνύ­ου­με τις κατα­κτή­σεις του κου­βα­νι­κού λαού χάρη στη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση και ειδι­κά σήμε­ρα που οι μύθοι δεκα­ε­τιών στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο καταρ­ρέ­ουν “σαν χάρ­τι­νοι πύρ­γοι”. Ξέρου­με καλά πως η Κού­βα αντι­με­τω­πί­ζει το τελευ­ταίο διά­στη­μα μεγά­λες και σύν­θε­τες προ­κλή­σεις. Αντι­με­τω­πί­ζει την παν­δη­μία στη­ριγ­μέ­νη ουσια­στι­κά στις δικές της δυνάμεις.

Ακό­μα όμως και έτσι γίνε­ται φανε­ρή η ανω­τε­ρό­τη­τα του συστή­μα­τος Υγεί­ας της, που βάζει στο επί­κε­ντρο τον άνθρω­πο και όχι τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων. Το πλέγ­μα που απο­τε­λεί­ται από την ανε­πτυγ­μέ­νη Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας για όλους, τα σύγ­χρο­να κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία, την υψη­λό­τε­ρη ανα­λο­γία γιατρών/πληθυσμού στον κόσμο, την ανε­πτυγ­μέ­νη κρα­τι­κή έρευ­να και βιο­μη­χα­νία φαρ­μά­κου και βιοϊ­α­τρι­κής που ανέ­πτυ­ξε μετα­ξύ άλλων πέντε εμβό­λια ενά­ντια στον κορο­νο­ϊό, επι­τρέ­πουν στην Κού­βα να έχει καλύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα από τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των καπι­τα­λι­στι­κών χωρών».

Στη συνέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε και αυτός στο επί δεκα­ε­τί­ες, απα­ρά­δε­κτο εμπάρ­γκο των ΗΠΑ σε βάρος του Νησιού της Επα­νά­στα­σης, επι­ση­μαί­νο­ντας πως αυτό είναι και η σημα­ντι­κό­τε­ρη πρό­κλη­ση για την Κού­βα: Η κλι­μά­κω­ση «των μέτρων του βάρ­βα­ρου ιμπε­ρια­λι­στι­κού απο­κλει­σμού των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους».

Όπως τόνι­σε ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος, απο­τε­λεί τερά­στια πρό­κλη­ση όσοι καθημερινά:

Πετά­νε λαϊ­κές οικο­γέ­νειες έξω από τα σπί­τια τους, να προ­πα­γαν­δί­ζουν ενα­ντί­ον της Κού­βας, η οποία έχει εξα­σφα­λί­σει δωρε­άν στέ­γη για όλο τον λαό.

Τσα­λα­πα­τούν τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες των λαών, διε­ξά­γουν ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους ενά­ντια στους λαούς σε όλη τη Γη και είναι υπεύ­θυ­νοι για εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους, για τα κύμα­τα και το δρά­μα των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών, να εμφα­νί­ζο­νται ως αυτό­κλη­τοι σωτή­ρες και προ­στά­τες των ελευ­θε­ριών στην Κού­βα, μια χώρα που ποτέ δεν έχει εισβά­λει σε άλλο κρά­τος, όπου στις λαϊ­κές συνε­λεύ­σεις συμ­με­τέ­χουν εκα­τομ­μύ­ρια άνθρωποι.

Προ­πα­γαν­δί­ζουν διε­θνώς την τάχα προ­ο­δευ­τι­κή στρο­φή στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ μετά την εκλο­γή Μπάι­ντεν, αλλά και στη χώρα μας, τα στε­λέ­χη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25 κ.ά. να κάνουν πως δεν βλέ­πουν ότι ο εγκλη­μα­τι­κός απο­κλει­σμός της Κού­βας συνε­χί­ζε­ται αδιάκοπα.

Εξη­γώ­ντας τη στρα­τη­γι­κή των ΗΠΑ, το μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ επι­σή­μα­νε πως η πολι­τι­κή της Ουά­σιγ­κτον απέ­να­ντι στην Αβά­να παρα­μέ­νει ίδια εδώ και δεκα­ε­τί­ες μολο­νό­τι οι πρό­ε­δροι, τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα εναλ­λάσ­σο­νται, επει­δή οι ΗΠΑ επι­διώ­κουν την ανα­τρο­πή της επα­να­στα­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Κούβας.

«Γνω­ρί­ζουν πως η μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού στη­ρί­ζει την Επα­νά­στα­ση, πως δεν υπάρ­χουν δυνά­μεις ικα­νές να αξιο­ποι­η­θούν για την ανα­τρο­πή της κι έτσι έχουν επι­λέ­ξει να γονα­τί­σουν με οικο­νο­μι­κά μέσα τον λαό της Κού­βας, με τον απο­κλει­σμό» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, τονί­ζο­ντας πως η επα­νά­στα­ση στην Κού­βα ήταν η πρώ­τη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο και γενι­κό­τε­ρα στο δυτι­κό ημι­σφαί­ριο, πριν 63 χρό­νια. Ήταν η μόνη στην περιο­χή που απέ­δει­ξε ότι «ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι ανί­κη­τος και που προ­σέ­φε­ρε πρω­τό­γνω­ρες κατα­κτή­σεις στο λαό και τη νεο­λαία της Κού­βας, στην Υγεία, την Παι­δεία, τη δου­λειά, τη ζωή».

Ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος ολο­κλή­ρω­σε την ομι­λία του με τα λόγια του Φιντέλ, του Καμί­λο, του Τσε.

Του Φιντέλ: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν».
Του Καμίλο: «Εδώ δεν παραδίνεται κανένας!».
Του Τσε: «Για πάντα, μέχρι τη Νίκη!».

Αρχίζουν και σχηματίζονται οι προσυγκεντρώσεις

Κόκκινο ποτάμι φουσκωμένο η προσυγκέντρωση των φοιτητών

 

Μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όλο το πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

 

Κοκκίνισε το πάρκο η προσυγκέντρωση των φοιτητών

«Περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά η Κομμουνιστική Νεολαία»!

Ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση -
Στο βήμα τώρα ο Ν. Αμπατιέλος 

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Ν. Αμπατιέλος ανακοίνωσε πως η έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας της ΚΝΕ θα γίνει στις 15 Οκτώβρη, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

«Αυτό που έδει­χναν όλα τα μηνύ­μα­τα από την πορεία του Φεστι­βάλ, από αρχές Ιού­νη, σε όλη την Ελλά­δα, σήμε­ρα γίνε­ται πράξη!

Το 48ο Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του “Οδη­γη­τή” κορυ­φώ­νε­ται με μία συγκλο­νι­στι­κή πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση εδώ στη Δυτι­κή Αθήνα.

Μας δίνει νέα αυτο­πε­ποί­θη­ση ότι το Φεστι­βάλ μας βαδί­ζει με σίγου­ρα βήμα­τα προς τη συμπλή­ρω­ση 50 χρό­νων μιας συναρ­πα­στι­κής δια­δρο­μής, που, δια­τη­ρώ­ντας την αρχι­κή του ορμή, εξε­λίσ­σε­ται, είναι “μέσα” στις αγω­νί­ες και τους προ­βλη­μα­τι­σμούς της νέας γενιάς.

Είναι μια μεγά­λη ανά­σα πολι­τι­σμού και συλ­λο­γι­κό­τη­τας στις σημε­ρι­νές δύσκο­λες συν­θή­κες, μια αχτί­δα φωτός, που σπά­ει τα σύν­νε­φα του “δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή” και όχι μόνο δεν σβή­νει, αλλά γίνε­ται ολο­έ­να και πιο λαμπερή!

“Μια θύελ­λα από πρό­σω­πα με μια ανά­τα­ση και μια ευφο­ρία, για­τί βάζουν όλες τις δυνά­μεις τους σε έναν κοι­νό στό­χο”, όπως έλε­γε ο αγα­πη­μέ­νος μας σύντρο­φος Κώστας Καζά­κος, στον οποίο αφιε­ρώ­σα­με την 1η μέρα του Φεστι­βάλ μας.

Εκ μέρους του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου χαι­ρε­τί­ζου­με τους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νέους και νέες, που αυτό το τρι­ή­με­ρο, αλλά και όλους τους προη­γού­με­νους μήνες σε όλη τη χώρα έδω­σαν με τη συμ­με­το­χή τους ζωντά­νια και πνοή στις πολύ­μορ­φες εκδη­λώ­σεις μας.

Χιλιά­δες νέοι άνθρω­ποι είχαν την ευκαι­ρία να έρθουν σε επα­φή με τις θέσεις του Κόμ­μα­τός μας, τις επα­να­στα­τι­κές, ανα­τρε­πτι­κές ιδέ­ες μας, την πρό­τα­ση αγώ­να και κοι­νής δρά­σης σήμε­ρα — χωρίς άλλο χαμέ­νο χρό­νο, που είναι εκεί­νη που ανοί­γει τον δρό­μο για ριζι­κές αλλαγές.

Ορι­σμέ­νοι από αυτούς για πρώ­τη φορά, αρκε­τοί έχο­ντας μια θετι­κή προ­διά­θε­ση από την επιρ­ροή της δρά­σης των μελών της ΚΝΕ μέσα στους χώρους που ζει, σπου­δά­ζει, εργά­ζε­ται η νέα γενιά, μέσα στους αγώνες.

Το συμπέ­ρα­σμα; Το Φεστι­βάλ μας είναι πραγ­μα­τι­κά μονα­δι­κό από πολ­λές απόψεις.Και δεν υπερ­βάλ­λου­με καθόλου.

Είναι και το Φεστι­βάλ, με το σύν­θη­μά του, ένα κάλε­σμα της ΚΝΕ στη μάχη για το “μεγά­λο” που είναι η πάλη για μια καλύ­τε­ρη ζωή.

Είναι από­δει­ξη ότι μέσα σε αυτήν ανθί­ζει καθε­τί “ωραίο”, τόσο ωραίο όσο ήταν και το φετι­νό μας Φεστι­βάλ και οι στιγ­μές που όλοι ζήσαμε.

Και που τελι­κά όλα αυτά δημιουρ­γούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για “συγκλο­νι­στι­κά” γεγο­νό­τα, που έχουν πάντα στο επί­κε­ντρο την αγά­πη και τον θαυ­μα­σμό για τους ανθρώ­πους του μόχθου, την εμπι­στο­σύ­νη στις αστεί­ρευ­τες δυνά­μεις που έχουν να αλλά­ξουν τον κόσμο.

Μπο­ρεί στα περί­που 2.000 χλμ. από εδώ δύο λαοί που έζη­σαν ειρη­νι­κά για 70 χρό­νια, να ματώ­νουν, να σφά­ζο­νται “για τ’ αφέ­ντη το φαΐ”, όμως εδώ, για τρεις μέρες, έκα­τσαν δίπλα — δίπλα νέοι άνθρω­ποι από την Ουκρα­νία και τη Ρωσία και έστει­λαν ηχη­ρό μήνυ­μα ειρή­νης και φίλιας των λαών!

Αυτό είναι το Φεστιβάλ

Δυνα­τό μήνυ­μα διε­θνι­σμού, μήνυ­μα ότι οι λαοί και η νεο­λαία δεν έχου­με τίπο­τα να χωρίσουμε.

Με την κοι­νή μας πάλη με τους λαούς όλου του κόσμου μπο­ρού­με να σαρώ­σου­με το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης και των πολέ­μων, να χτί­σου­με την κοι­νω­νία του μέλ­λο­ντος, τη σοσια­λι­στι­κή — κομμουνιστική.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τις αντιπροσωπείες 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλον τον κόσμο και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Όλες αυτές τις μέρες που βρί­σκο­νται στην Αθή­να, ανταλ­λάσ­σου­με αγω­νι­στι­κές εμπει­ρί­ες, παίρ­νουν κι αυτοί δύνα­μη με τα βήμα­τα προ­ό­δου που κάνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την ανά­πτυ­ξη της ταξι­κής πάλης στη χώρα μας.

Πολ­λοί νέοι σήμε­ρα νιώ­θουν δικαί­ως προ­βλη­μα­τι­σμέ­νοι, βλέ­πο­ντας τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τά τους να συν­θλί­βο­νται, αρκε­τοί σκέ­φτο­νται ότι είναι άτυ­χοι για­τί είναι μια γενιά που “τα έχει ζήσει όλα…”, χωρίς να βλέ­πει τρό­πο να “…γυρί­σει το παιχνίδι”.

Ακό­μα περισ­σό­τε­ροι ασφυ­κτιούν μέσα στην κανο­νι­κό­τη­τα που έχουν δια­μορ­φώ­σει όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις και κάνουν τις συν­θή­κες ζωής ολο­έ­να και πιο δύσκολες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το λέμε καθαρά:
Ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι επιλογή!

Τα συναι­σθή­μα­τα της απο­γο­ή­τευ­σης και της μοι­ρο­λα­τρί­ας, που είναι λογι­κό να γεν­νιού­νται μέσα σε συν­θή­κες συνε­χούς και αστα­μά­τη­της επί­θε­σης στα δικαιώ­μα­τά μας, δεν ται­ριά­ζουν στη νέα γενιά!

Βολεύ­ει τους εκμε­ταλ­λευ­τές, τις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τά τους να βλέ­πουν τους νέους και τις νέες με σκυμ­μέ­νο κεφά­λι, να μην ασχο­λού­νται, να μη διεκδικούν.

Ξέρουν, όμως, καλά ότι δεν μπο­ρούν να σβή­σουν τη δίψα της νέας γενιάς να ζήσει με αξιο­πρέ­πεια και να παλέ­ψει για όλα όσα δικαιού­ται. Γι’ αυτό, συζη­τά­νε μετα­ξύ τους ανη­συ­χώ­ντας για το ενδε­χό­με­νο “κοι­νω­νι­κών ανα­τα­ρα­χών”, παίρ­νουν νέα μέτρα τρο­μο­κρά­τη­σης και κατα­στο­λής σε όλον το κόσμο, στο­χεύ­ουν την καρ­διά και τον νου των νέων ανθρώπων.

Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη!

Απλώ­νου­με το χέρι και καλού­με κάθε νέο άνθρω­πο στον αγώ­να, να βαδί­σου­με μαζί στον ίδιο δρό­μο, να γίνου­με πιο δυνα­τοί ενώ­νο­ντας τις φωνές μας, να γίνου­με ισχυ­ρό­τε­ροι πεί­θο­ντας κάθε μέρα όλο και περισ­σό­τε­ρους ότι η μονα­δι­κή ρεα­λι­στι­κή, αισιό­δο­ξη λύση, αυτή που αξί­ζει τις θυσί­ες που απαι­τεί ο σκο­πός της, είναι μόνο ο αγώ­νας για μία κοι­νω­νία που δεν θα ακρω­τη­ριά­ζει τα καλύ­τε­ρά τους χρόνια.

Δεν πρέ­πει να χαθεί άλλος χρό­νος σε άσφαι­ρα πυρά, σε λύσεις που ενσω­μα­τώ­νουν την αγα­νά­κτη­ση και τη χρη­σι­μο­ποιούν σε ψεύ­τι­κα διλήμματα.

Σε πολι­τι­κές δυνά­μεις που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την ελπί­δα και την ανά­γκη για κάτι δια­φο­ρε­τι­κό και τις μετα­τρέ­πουν σε κυβερ­νη­τι­κές καρέ­κλες, σε λύσεις εντός του συστή­μα­τος, που ανα­πό­φευ­κτα οδη­γούν σε απο­γο­ή­τευ­ση και στη συνή­θεια να ζού­με με τα “λίγα”, μακριά από όλα αυτά που έχει ανά­γκη ο λαός και η νεο­λαία για να ζήσουν ανά­λο­γα με την επο­χή μας.

Αυτός ο φαύ­λος κύκλος μπο­ρεί να τελειώ­νει μόνο στο πλάι του ΚΚΕ και στο πύκνω­μα των γραμ­μών όλων εκεί­νων που δεν βολεύ­ο­νται με λιγό­τε­ρο ουρα­νό, στη μαζι­κο­ποί­η­ση των γραμ­μών της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια έχει απο­κτή­σει νέα πεί­ρα. Στο πλευ­ρό του ΚΚΕ και στις πρω­τό­γνω­ρες συν­θή­κες της επο­χής κατά­φε­ρε να ανα­δει­χθεί σε κύρια δύνα­μη οργά­νω­σης των αγώ­νων της νέας γενιάς.

Στην πρώ­τη γραμ­μή της μάχης, χωρίς βήμα πίσω από τις ανά­γκες της νεο­λαί­ας, η ΚΝΕ ήταν εκεί που χτυ­πού­σε η καρ­διά και εκφρά­ζο­νταν οι αγω­νί­ες των νέων ανθρώπων.

Στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων, όπου η εκμε­τάλ­λευ­ση σπά­ει κόκαλα.

Πρω­το­πό­ρα σε όλες τις μεγά­λες στιγ­μές των μαθη­τών, στις μαζι­κές τους κινη­το­ποι­ή­σεις για μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους, ενά­ντια σε νόμους για την εκπαί­δευ­ση, στη μεγά­λη τους μάχη να μη σηκώ­σει κεφά­λι μέσα στα σχο­λεία το “αυγό του φιδιού”, κόντρα στον φασι­σμό και τον ρατσισμό.

Κόντρα στη λογι­κή του αντα­γω­νι­σμού μετα­ξύ των νέων, στη ναρ­κω­κουλ­τού­ρα και τα σάπια πρό­τυ­πα και αξί­ες, που προ­σβάλ­λουν τη γυναί­κα, ανα­πα­ρά­γουν στε­ρε­ό­τυ­πα για τον ρόλο της στην κοι­νω­νία, αυτά που το σύστη­μα προ­σφέ­ρει απλό­χε­ρα και μέσα από μου­σι­κά σκουπίδια.

ΚΝΕ, πρω­τα­γω­νί­στρια στην πάλη των φοι­τη­τών για ολο­κλη­ρω­μέ­νη μόρ­φω­ση και σπου­δές με δικαιώ­μα­τα, στους μεγά­λους αγώ­νες ενά­ντια στην πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία και τον νέο νόμο-πλαίσιο.

Στη μεγά­λη νίκη της “Παν­σπου­δα­στι­κής” και την ανά­δει­ξή της σε 1η δύναμη.

Παρού­σα, όταν οι απα­γο­ρεύ­σεις του αστι­κού κρά­τους έγι­ναν κουρελόχαρτο.

Εκεί που ο λαός έκα­νε την αλλη­λεγ­γύη του πρά­ξη μέσα στις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, τις πλημ­μύ­ρες και τη μετέ­τρε­ψε σε σύν­θη­μα: “Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό”.

Πρω­το­πό­ρα στην αλλη­λεγ­γύη με τους κατα­τρεγ­μέ­νους και εκμε­ταλ­λευό­με­νους όλου του κόσμου, ζωντα­νό παρά­δειγ­μα διε­θνι­στι­κής, προ­λε­τα­ρια­κής και νεα­νι­κής αλληλεγγύης.

Τώρα έχει δια­μορ­φώ­σει τις δυνα­τό­τη­τες να δυνα­μώ­σει κι άλλο ο ρόλος της στους αγώ­νες της νέας γενιάς, να γίνει πιο δια­κρι­τός ως η οργα­νω­μέ­νη πρω­το­πο­ρία της νεο­λαί­ας, με πρό­τα­ση διε­ξό­δου υπέρ της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των νέων, την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, πρω­το­στα­τώ­ντας στη διά­δο­ση των επα­να­στα­τι­κών ιδε­ών μέσα στη νεολαία.

Μαζί με τις σοβα­ρές εξε­λί­ξεις που ζού­με και έχου­με μπρο­στά, έχει μεγα­λώ­σει η απαι­τη­τι­κό­τη­τα από εμάς πρώ­τα και κύρια, ώστε να κάνου­με πιο γρή­γο­ρα βήμα­τα στο δυνά­μω­μα της ΚΝΕ.

Με έγνοια, ώστε όλα τα σημε­ρι­νά μέλη της ΚΝΕ, αλλά και όλοι οι νέοι και οι νέες, που πρέ­πει να πυκνώ­σουν τις γραμ­μές της τα επό­με­να χρό­νια, να ανα­πτύσ­σουν την ικα­νό­τη­τα να εμπνέ­ουν περισ­σό­τε­ρους νέους και νέες, να απο­κτούν περισ­σό­τε­ρα “αντι­σώ­μα­τα” στις Σει­ρή­νες του “ρεα­λι­σμού της υπο­τα­γής”, στο σημε­ρι­νό βάρ­βα­ρο σύστημα.

Με πλού­σια και ζωντα­νή εσω­τε­ρι­κή ζωή μέσα στην ΚΝΕ, που καλ­λιερ­γεί μαχη­τι­κή στά­ση απέ­να­ντι στις δυσκο­λί­ες, που εμπνέ­ει για πιο μαζι­κή δρά­ση και συσπείρωση.

Ανακοινώνουμε από αυτό το βήμα την έναρξη της κορυφαίας για την Οργάνωσή μας εσωοργανωτικής διαδικασίας, του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, με τη δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου στις 15 Οκτώβρη με τον “Οδηγητή”.

Οι σημε­ρι­νές πολύ μαζι­κές εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ να γίνουν το έναυ­σμα προ­ε­τοι­μα­σί­ας μιας μεγά­λης πανε­ξόρ­μη­σης με τις Θέσεις του ΚΣ, για να φτά­σου­με και να συζη­τή­σου­με με τους χιλιά­δες νέους και νέες που το μέλ­λον τους εξαρ­τά­ται από την πορεία της ταξι­κής πάλης, από την πορεία ισχυ­ρο­ποί­η­σης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

«Κοκκίνισε» το πάρκο Τρίτση…
Πολλές χιλιάδες κόσμου στην κεντρική Σκηνή
στη μεγάλη πολιτική ομιλία που ξεκίνησε.
Χιλιάδες κόκκινες σημαίες ανεμίζουν ψηλά!

 

https://ekdoseis-atexnos.gr/

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Φεστιβάλ ΚΝΕ — «Οδηγητή» (live)

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε νέο,
να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο,
για μία κοινωνία
που δεν θα ακρωτηριάζει τα καλύτερά μας χρόνια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να φέρουμε τα πάνω — κάτω, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, το Σοσιαλισμό! 

Συγκλονιστική η πολιτική συγκέντρωση — Το αδιαχώρητο στις εκδηλώσεις

 

Πραγματικό μελίσσι ο Παιδότοπος! 

Ανέβηκε στη μαθητική σκηνή ο Κώστας Μαλιάτσης — Σάλας

Χώρος «Κόκκινου Αερόστατου»:
Συνέντευξη με καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Ν. Μπελογιάννη

Το παραμύθι του «Ερωτόκριτου» ζωντανεύει αυτή την ώρα στον Παιδότοτο

Τώρα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στην Κεντρική Σκηνή 

Σε εξέλιξη οι συναυλίες στο Στέκι Νέας Δημιουργίας

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στη γεμάτη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Τράβηξαν τα βλέμματα τραμπολίνο και αναρρίχηση στο Αθλητικό Στέκι

Φέρτε ένα ακόμα πάρκο «Τρίτση» να χωρέσουμε!!!

Στο χώρο ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»
με πλούσια αρθρογραφία και ρεπορτάζ

Διακινείται φυλλάδιο — κάλεσμα
στους μετανάστες
για κοινό αγώνα με το ΚΚΕ 

Στη Λαϊ­κή Σκη­νή ο Γιάν­νης Διονυσίου

«Μια πραγ­μα­τι­κή όαση, μια έκρη­ξη ελπί­δας και αισιοδοξίας»

Παρά­δο­ση… γέλιου χτί­ζει ο Κώστας Μαλιά­τσης — Σάλας στη Μαθη­τι­κή Σκηνή

 

Συναντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στο Πάρκο Τρίτση 

23:17
Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στη Λαϊκή Σκηνή με Μανώλη Μητσιά και Καριοφυλιά Καραμπέτη

Η Μαθητική Σκηνή και οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου» τραγούδησαν για «τους λαούς του κόσμου»

Λίγο πριν τις 11 το μικρό­φω­νο στη Μαθη­τι­κή Σκη­νή πήραν οι «Κοι­νοί Θνη­τοί» μέσα σε δυνα­τά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και υπό το χρώ­μα καπνογόνων.
Το κοι­νό τους γνώ­ρι­μο, ξέρει τα τρα­γού­δια από την πρώ­τη νότα και αυτοί πιστοί στο ραντε­βού τους με το κοι­νό του Φεστι­βάλ δεν το απογοήτευσαν!

Μαζί τους για πρώ­τη χρο­νιά οι μικροί φίλοι του «Κόκ­κι­νου Αερό­στα­του» που έφτα­σαν στη Μαθη­τι­κή Σκη­νή, αφού έκα­ναν στά­ση στο Περί­πτε­ρο του Παύ­λου Φύσσα.

Μέσα σε ένα εκρη­κτι­κό κλί­μα το κατά­με­στο Μαθη­τι­κό Στέ­κι, τρα­γού­δη­σε για «τους λαούς του κόσμου», ενά­ντια στο «τέρας» του φασι­σμού «που δεν έχει θέση σε καμία οδό», ενώ έδω­σε υπό­σχε­ση να «χορεύ­ει αντά­μα» στους αγώ­νες για να κλαί­νε με μαύ­ρο κλά­μα όσοι θέλουν τον λαό υποταγμένο.

Το «Κόκ­κι­νο Αερό­στα­το» συμ­με­τεί­χε κυριο­λε­κτι­κά στη συναυ­λία, καθώς μια ομά­δα παι­διών ανέ­βη­κε στη σκη­νή για να τρα­γου­δή­σει το πολυα­γα­πη­μέ­νο «Του κόσμου οι λαοί».

Μοναδικές στιγμές χάρισε ο Φοίβος Δεληβοριάς

Το αδιαχώρητο στην Κεντρική Σκηνή
στη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Έβαλε φωτιά στη κεντρική σκηνή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Βήμα στη νέα καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουργία

Τη νέα τους δισκο­γρα­φι­κή δου­λειά παρου­σί­α­σαν νέοι καλ­λι­τέ­χνες στο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή, στο πάρ­κο «Αντ. Τρίτσης».

Η ΚΝΕ δίνει βήμα για την παρου­σί­α­ση του νέου έργου. Γι’ αυτό το σκο­πό, φέτος εγκαι­νί­α­σε μια νέα σκη­νή, την «Σκη­νή Νέας Δημιουρ­γί­ας». Τα έργα που παρου­σιά­στη­καν σήμε­ρα, δημιουρ­γή­θη­καν την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, και για αυτό έχουν ξεχω­ρι­στή σημασία.

Ο Δημή­τρης Ψαρ­ράς παρου­σί­α­σε τον δίσκο του «Λαϊ­κά και Ξάστε­ρα» με την ερμη­νεύ­τρια Σοφία Εμφιετζή.

Ο Κώστας Βλα­χού­τσος παρου­σί­α­σε τον δίσκο του «Ξαν­θή» Τρα­γού­δη­σαν οι Δημή­τρης Κανέλ­λος, Πολυ­ξέ­νη Καρά­κο­γλου, Νατά­σα Μου­σά­δη, Θανά­σης Χου­λια­ράς. Έπαι­ξαν οι Κώστας Βλα­χού­τσος (πιά­νο, πλή­κτρα, ακορ­ντε­όν), Δημή­τρης Γιαν­νού­χος (ντραμς), Γιώρ­γος Θεο­φά­νους (ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Λευ­τέ­ρης Κουά­ντας (κιθά­ρα), Περι­κλής Μαλα­κα­τές (μπά­σο), Ευγέ­νιος Χαλίλ (μπου­ζού­κι), Στέ­φα­νος Χαμα­λί­δης (τρο­μπέ­τα).

Ο Γιάν­νης Ταυ­λάς παρου­σί­α­σε τον δίσκο του «4 Τρι­λο­γί­ες» όπως και κομ­μά­τια από τον νέο — ακυ­κλο­φό­ρη­το — δίσκο του. Έπαι­ξαν oι Θανά­σης Μάτζα­ρης (πλή­κτρα), Πανα­γιώ­της Μπα­ξε­βα­νί­δης (μπά­σο), Τόλης Μπρα­κού­λιας (ντραμς), Χρυ­σό­στο­μος Σακελ­λά­ρης (ακου­στι­κή κιθάρα).

Οι Mother of Millions» παρου­σί­α­σαν τον δίσκο τους «Orbit» Έπαι­ξαν οι Κώστας Κωστα­ντι­νί­δης (κιθά­ρα), Γιώρ­γος Μπου­κα­ού­ρης (κρου­στά, πλή­κτρα), Πάνος Πρί­φτης (μπά­σο), Γιώρ­γος Προ­κο­πί­ου (φωνή).

Ατέ­λειω­το γλέ­ντι στη Λαϊ­κή Σκη­νή που έχει γεμί­σει ασφυκτικά

Ελλη­νι­κό rock και …χαμός στη Σκη­νή Φοι­τη­τών και Νέων Εργαζομένων

Οι περι­πέ­τειες του Ερω­τό­κρι­του και της Αρε­τού­σας ζωντά­νε­ψαν στον Παιδότοπο!

Παρου­σί­α­ση της ορει­βα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας της ΚΝΕ στο Αθλη­τι­κό Στέκι

 

Δεν χωράνε… στο Μαθητικό Στέκι!!!
Συγκίνησε το αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα 

Ποίηση που ανυψώνει στο αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο 

Ξεση­κώ­νουν οι Stavento στο Μαθη­τι­κό Στέκι 

Χορός στο ικα­ριώ­τι­κο γλέ­ντι με το Νίκο Φάκα­ρο στη Λαϊ­κή Σκηνή 

Χαμός με ελλη­νι­κό rock στη σκη­νή φοι­τη­τών και νέων εργαζομένων 

Άνα­ψε το γλέ­ντι με Νίκο Φάκα­ρο στη Λαϊ­κή Σκήνη

Βήμα στη νέα καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουργία

Ατέ­λειω­το γλέ­ντι στη Λαϊ­κή Σκη­νή που έχει γεμί­σει ασφυκτικά

Χορός, χορός και χορός!!!
Δεν χωράμε φέτος στο πάρκο «Τρίτση»…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο