Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Aυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού — Απαγόρευση χειραψίας στην Ιταλία — Δελτίο στο χαρτί τουαλέτας στην Αυστραλία — Επίταξη μασκών στη Γαλλία

Αλμα­τώ­δης αύξη­ση των νεκρών στην Ιτα­λία, αυξά­νο­νται τα κρού­σμα­τα και σε άλλες χώρες και παίρ­νο­νται μέτρα.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε Βρετανία

Στη Βρε­τα­νία, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε στα 85, κατα­γρά­φο­ντας το μεγα­λύ­τε­ρο στα­τι­στι­κό άλμα στην ημε­ρή­σια κατα­γρα­φή των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρουσμάτων.

Έως χθες, ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των ανερ­χό­ταν στα 51. Στη Βρε­τα­νία δεν έχουν κατα­γρα­φεί ακό­μη θάνα­τοι από την επι­δη­μία του κοροναϊού.

Ανη­συ­χη­τι­κή είναι η κατά­στα­ση και στις ΗΠΑ. Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που προ­σβλή­θη­καν από τον κορο­νο­ϊό στην Πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης ανήλ­θε στους έξι, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο κυβερ­νή­της Άντριου Κουόμο.

Το Πανε­πι­στή­μιο Γεσί­βα έκα­νε γνω­στό ότι ένας από τους φοι­τη­τές του βρέ­θη­κε θετι­κός και συνε­πώς το ίδρυ­μα ακυ­ρώ­νει όλα τα μαθή­μα­τα για σήμε­ρα σε ένα από τα τέσ­σε­ρα κτί­ριά του στην πόλη της Νέας Υόρ­κης για προ­λη­πτι­κούς λόγους. Παράλ­λη­λα, συνερ­γά­ζε­ται με τις αρχές ώστε να προ­ε­τοι­μα­στεί καλύ­τε­ρα και να κρα­τή­σει ασφα­λείς τους σπου­δα­στές του.

Την Τρί­τη, αξιω­μα­τού­χοι ανέ­φε­ραν ότι ένας άνδρας ηλι­κί­ας 50–60 ετών που ζει στα προ­ά­στια της Νέας Υόρ­κης και εργά­ζε­ται σε ένα νομι­κό γρα­φείο στο Μαν­χά­ταν βρέ­θη­κε επί­σης θετι­κός στον κορο­ναϊό. Σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες, ένα από τα παι­διά του είναι φοι­τη­τής στο Γεσί­βα. Ο άνδρας αυτός πάσχει από σοβα­ρή πνευ­μο­νία και νοση­λεύ­ε­ται. Δεν είχε ταξι­δέ­ψει σε καμία από τις χώρες που έχουν πλη­γεί από την επιδημία.

Ο Κουό­μο, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε σήμε­ρα, είπε ότι από τους έξι ασθε­νείς μόνο ο ένας νοσηλεύεται.

Ο δήμαρ­χος της Νέας Υόρ­κης Μπιλ ντε Μπλά­ζιο, σε ανα­κοί­νω­σή του, διευ­κρί­νι­σε ότι από τα τέσ­σε­ρα νέα κρού­σμα­τα τα τρία είναι συγ­γε­νείς του ασθε­νούς που νοση­λεύ­ε­ται. Ο τέταρ­τος είναι ένας γεί­το­νάς του, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες των αμε­ρι­κα­νι­κών μέσων ενημέρωσης.

Μέτρα λαμβάνουν μία σειρά χώρες

Την ίδια ώρα, μία σει­ρά χώρες λαμ­βά­νουν επι­πλέ­ον προ­λη­πτι­κά μέτρα.

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία ανέ­στει­λε προ­σω­ρι­νά το προ­σκύ­νη­μα στις ιερές πόλεις Μέκ­κα και Μεδί­να για τους πολί­τες της και τους υπό­λοι­πους κατοί­κους του βασι­λεί­ου λόγω ανη­συ­χιών για τον κορο­ναϊό, όπως μετέ­δω­σε σήμε­ρα το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SPA. Η από­φα­ση θα επα­νε­ξε­τά­ζε­ται τακτι­κά και θα αντι­στρα­φεί όταν η κατά­στα­ση αλλά­ξει, σύμ­φω­να με το SPA, που επι­κα­λεί­ται επί­ση­μη πηγή του σαου­δα­ρα­βι­κού υπουρ­γεί­ου Εσωτερικών.

Επί­σης, η Αίγυ­πτος απο­φά­σι­σε να απα­γο­ρεύ­σει την είσο­δο σε πολί­τες του Κατάρ, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κατό­χων ισχύ­ου­σας άδειας παρα­μο­νής στην Αίγυ­πτο, εν μέσω φόβων για τον κορο­νο­ϊό, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο. Το μέτρο θα ισχύ­σει από τις 6 Μάρ­τη και μέχρι νεωτέρας.

Στις 16 Μάρτη οι αποφάσεις του Eurogroup

Εξάλ­λου, στο τακτι­κό Eurogroup της 16ης Μάρ­τη παρα­πέ­μπο­νται οι όποιες απο­φά­σεις για τη λήψη μέτρων ανά­λο­γα με την έκτα­ση και την έντα­ση των προ­βλη­μά­των από τον κορο­νο­ϊό. Στο σημε­ρι­νό Eurogroup, που συνε­δρί­α­σε σε τηλε­διά­σκε­ψη υπό διευ­ρυ­μέ­νη σύν­θε­ση, υπήρ­ξε μια απο­τί­μη­ση της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης, με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες να ανα­φέ­ρουν ότι έγι­νε ανα­λυ­τι­κή παρου­σί­α­ση από τους υπουρ­γούς 7- 8 χωρών.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, αρκε­τοί υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών επι­θυ­μούν να υπάρ­ξει μια δέσμη δημο­σιο­νο­μι­κών μέτρων (σε συν­δυα­σμό με τα μέτρα νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής), κυρί­ως ως προς την πλευ­ρά εξαι­ρέ­σε­ων δαπα­νών για την αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων από τον Covid-19. Ως προς την έκτα­ση του προ­βλή­μα­τος, από το Eurogroup προ­κύ­πτει ότι η σοβα­ρό­τε­ρη κατά­στα­ση κατα­γρά­φε­ται έως τώρα στην Ιτα­λία και τη Γαλ­λία, ενώ χαρα­κτη­ρί­ζε­ται μέτρια στην Ισπα­νία και την Κρο­α­τία και καλύ­τε­ρη στις χώρες του Βορρά.

Σημειώ­νε­ται ότι αύριο συνε­δριά­ζει (διά ζώσης) το Euro Working Group, στο οποίο ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξει επί­σης συζή­τη­ση για το πρόβλημα.

Απαγόρευση χειραψίας στην Ιταλία

Οι Ιτα­λοί επι­στή­μο­νες που προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν την επέ­κτα­ση του κορο­ναϊ­ού ζήτη­σαν από την ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση την υιο­θέ­τη­ση νέων μέτρων πρό­λη­ψης. Σύμ­φω­να με τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, η κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε ανα­μέ­νε­ται να υιο­θε­τή­σει σύντο­μα την νέα αυτή δέσμη μέτρων (ενδε­χο­μέ­νως με κάποιες μικρές τρο­πο­ποι­ή­σεις) η οποία προβλέπει:

Την συμ­βου­λή προς τους πολί­τες να προ­σπα­θούν να κρα­τούν από­στα­ση ασφα­λεί­ας δυο μέτρων ο ένας από τον άλλον, ιδί­ως σε κλει­στούς χώρους.

Να απο­φεύ­γο­νται φιλιά, χει­ρα­ψί­ες και υπερ­βο­λι­κά «ζεστοί» χαιρετισμοί.

Τις επό­με­νες τριά­ντα ημέ­ρες, να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν όλα τα αθλη­τι­κά γεγο­νό­τα, κεκλει­σμέ­νων των θυρών. Όταν αυτό δεν είναι δυνα­τόν, να ακυ­ρώ­νο­νται τα αθλη­τι­κά ραντεβού.

Οι Ιτα­λοί που εμφα­νί­ζουν πυρε­τό, να μένουν σπί­τι και όποιος φτερ­νί­ζε­ται να χρη­σι­μο­ποιεί πάντα μαντι­λά­κια μιας χρήσεως.

Οι ηλι­κιω­μέ­νοι άνω των 75 ετών ή οι πολί­τες άνω των 65 χρό­νων με χρό­νιες παθή­σεις, να απο­φεύ­γουν να βγαί­νουν από το σπί­τι, μέχρι να μειω­θούν αισθη­τά τα νέα κρού­σμα­τα του ιού.

Χαρτί υγείας «με το δελτίο» στην Αυστραλία λόγω του κορωνοϊού

Η μεγα­λύ­τε­ρη αλυ­σί­δα σού­περ μάρ­κετ στην Αυστρα­λία απο­φά­σι­σε σήμε­ρα να που­λά με το δελ­τίο το χαρ­τί υγεί­ας αφού δεκά­δες πολί­τες έσπευ­σαν να κάνουν προ­μή­θειες εξαι­τί­ας του φόβου για την επι­δη­μία του νέου κορωνοϊού.

Σε πολ­λές χώρες σε όλο τον κόσμο οι κατα­να­λω­τές αγο­ρά­ζουν μαζι­κά χαρ­τί υγεί­ας ανα­μέ­νο­ντας προ­βλή­μα­τα στις προμήθειες.

Για τον λόγο αυτό η αλυ­σί­δα Woolwarths ανα­κοί­νω­σε ότι θέτει ως όριο τα τέσ­σε­ρα πακέ­τα ανά άτο­μο, ένα μέτρο που θα εφαρ­μό­σει «ώστε να εγγυ­η­θού­με ότι μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός πελα­τών θα έχει πρό­σβα­ση σε αυτά τα προϊόντα».

«Αυτό θα βοη­θή­σει να δια­σφα­λί­σου­με τα επί­πε­δα των απο­θε­μά­των μας για όσο διά­στη­μα οι εται­ρεί­ες αυξά­νουν την τοπι­κή παρα­γω­γή και τις παρα­δό­σεις ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί η πιο αυξη­μέ­νη ζήτη­ση», ανέ­φε­ρε η αλυ­σί­δα σε ανα­κοί­νω­σή της.

Στην Αυστρα­λία έχουν κατα­γρα­φεί 42 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του ιού SARS-CoV‑2, κυρί­ως μετα­ξύ των επι­βα­τών του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου Princess Diamond, το οποίο παρέ­μει­νε επί ημέ­ρες σε καρα­ντί­να στο λιμά­νι της Γιο­κο­χά­μα στην Ιαπωνία.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες οι Αυστρα­λοί κατα­να­λω­τές σπεύ­δουν να αγο­ρά­σουν κάποια προ­ϊ­ό­ντα από τα σού­περ μάρ­κετ, κάτι που έχει οδη­γή­σει σε ελλεί­ψεις. Στους ιστό­το­πος κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης χρή­στες αναρ­τούν φωτο­γρα­φί­ες που δεί­χνουν ράφια άδεια από χαρ­τί υγεί­ας, κον­σέρ­βες και άλλα προ­ϊ­ό­ντα όπως ρύζι και αβγά, ενώ έχουν γίνει viral τα hashtag #toiletpapercrisis (κρί­ση χαρ­τιού υγεί­ας) #toiletpepaergate (χαρ­τί υγεί­ας- γκέιτ).

Ελλεί­ψεις παρου­σιά­ζο­νται και σε άλλα προ­ϊ­ό­ντα, όπως χει­ρουρ­γι­κές μάσκες, αντι­ση­πτι­κά τζελ και σαπούνια.

«Μπο­ρώ να κατα­νο­ή­σω για ποιο λόγο οι πολί­τες είναι ανή­συ­χοι και πηγαί­νουν στα σού­περ μάρ­κετ και κάνουν αυτού του είδους τα πράγ­μα­τα. Όμως κατά τη γνώ­μη μου δεν είναι απα­ραί­τη­το (…) Το να αγο­ρά­ζουν όλο το χαρ­τί υγεί­ας δεν είναι σωστό ή λογι­κό αυτή τη στιγ­μή», σχο­λί­α­σε ο Αυστρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Σκοτ Μόρι­σον. Τόνι­σε μάλι­στα ότι τα μεγά­λα κατα­στή­μα­τα τoν έχουν δια­βε­βαιώ­σει ότι μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν την αυξη­μέ­νη ζήτη­ση προϊόντων.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι επιτάσσει τις προστατευτικές μάσκες

Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση θα επι­τά­ξει τις μάσκες προ­στα­σί­ας κατά της εξά­πλω­σης του νέου κορο­ναϊ­ού, ένα μέτρο που είχε ανα­κοι­νώ­σει ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν.

Το σχε­τι­κό διά­ταγμα «σχε­τι­κό με τις απα­ραί­τη­τες επι­τά­ξεις στο πλαί­σιο της μάχης ενά­ντια στην covid-19» δημο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβέρ­νη­σης και έχει στό­χο να δια­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση σε αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα στους εργα­ζό­με­νους στον τομέα της υγεί­ας και τους ασθε­νείς που μολύ­νο­νται από τον SARS-CoV‑2.

Για τον λόγο αυτό επι­τάσ­σο­νται ως τις 31 Μαΐ­ου όλα τα απο­θέ­μα­τα προ­στα­τευ­τι­κών μασκών.

Το μέτρο είχε προ­α­ναγ­γεί­λει ο πρό­ε­δρος Μακρόν στο Twitter χθες Τρί­τη προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σει στην ανη­συ­χία του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού της Γαλ­λί­ας το οποίο φοβά­ται ότι δεν θα μπο­ρεί να προ­μη­θεύ­ε­ται τις προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες που είναι απα­ραί­τη­τες για το επάγ­γελ­μά του.

Η Γαλ­λία είναι μία από τις τρεις ευρω­παϊ­κές χώρες, μαζί με την Ιτα­λία και τη Γερ­μα­νία, που έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από την επι­δη­μία της covid-19.

Με τέσ­σε­ρις θανά­τους και περισ­σό­τε­ρα από 200 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, η χώρα προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για μεγα­λύ­τε­ρη εξά­πλω­ση της ασθένειας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο