Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξημένος ο κίνδυνος ψύχωσης λόγω της καθημερινής χρήσης κάνναβης

Οι άνθρω­ποι που κάνουν καθη­με­ρι­νή χρή­ση κάν­να­βης, ιδί­ως αν αυτή είναι δυνα­τή, κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο να εκδη­λώ­σουν ψύχω­ση, σύμ­φω­να με μια νέα διε­θνή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, την πρώ­τη που κάνει αυτή τη δια­πί­στω­ση, ρίχνο­ντας μια «σκιά» πάνω από την τάση νομι­μο­ποί­η­σης της κάν­να­βης σε διά­φο­ρες χώρες.

Το πρό­βλη­μα φαί­νε­ται να είναι πιο έντο­νο σε εκεί­νες τις ευρω­παϊ­κές πόλεις όπου είναι δια­θέ­σι­μη η δυνα­τή κάν­να­βη, όπως οι πρω­τεύ­ου­σες της Ολλαν­δί­ας και της Βρε­τα­νί­ας. Στο ‘Αμστερ­νταμ εκτι­μά­ται ότι σχε­δόν οι μισές νέες περι­πτώ­σεις ψύχω­σης (50%) σχε­τί­ζο­νται με την τακτι­κή χρή­ση ισχυ­ρής κάν­να­βης, ενώ στο Λον­δί­νο το ίδιο συμ­βαί­νει με το ένα τρί­το περί­που των νέων περι­στα­τι­κών ψύχω­σης (30%).

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τη δρα Μάρ­τα Ντι Φόρ­τι του Ινστι­τού­του Ψυχια­τρι­κής, Ψυχο­λο­γί­ας και Νευ­ρο­ε­πι­στή­μης του Βασι­λι­κού Κολ­λε­γί­ου (King’s) του Λον­δί­νου, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο ιατρι­κό περιο­δι­κό ψυχια­τρι­κής “The Lancet Psychiatry”, ανέ­λυ­σαν στοι­χεία από 11 ευρω­παϊ­κές πόλεις (καμία ελλη­νι­κή). Εκτι­μή­θη­κε ότι κατά μέσο όρο το ένα πέμ­πτο (20%) των νέων περι­στα­τι­κών ψύχω­σης πιθα­νώς συν­δέ­ε­ται με την καθη­με­ρι­νή χρή­ση κάν­να­βης. Αν η χρή­ση είναι πιο αραιή από μια φορά την εβδο­μά­δα, δεν φαί­νε­ται να υπάρ­χει κίν­δυ­νος ψύχωσης.

«Τα ευρή­μα­τά μας συνά­δουν με προη­γού­με­νες μελέ­τες που δεί­χνουν ότι η χρή­ση κάν­να­βης με υψη­λή περιε­κτι­κό­τη­τα σε τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη, έχει πιο επι­βλα­βείς συνέ­πειες για την ψυχι­κή υγεία, σε σχέ­ση με τη χρή­ση λιγό­τε­ρο δρα­στι­κής κάν­να­βης», δήλω­σε η Ντι Φόρ­τι. Όπως είπε, «καθώς το νομι­κό καθε­στώς της κάν­να­βης αλλά­ζει σε πολ­λές χώρες και καθώς εξε­τά­ζου­με τις ιατρι­κές ιδιό­τη­τες μερι­κών ειδών της, έχει ζωτι­κή σημα­σία να εξε­τά­σου­με επί­σης τις δυνη­τι­κές αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις που σχε­τί­ζο­νται με την καθη­με­ρι­νή χρή­ση κάν­να­βης, ιδί­ως των πιο δρα­στι­κών ποι­κι­λιών της».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο