Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξημένο προσδόκιμο ζωής γι’αυτούς που έχουν σκύλο

Αυτοί που έχουν σκύ­λους ζουν περισ­σό­τε­ρο και το καρ­διαγ­γεια­κό τους σύστη­μα λει­τουρ­γεί καλύ­τε­ρα. Ιδιαί­τε­ρα όταν πρό­κει­ται για επι­ζώ­ντες από καρ­δια­κή προ­σβο­λή ή εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο που ζουν μόνοι τους, ένας σκύ­λος ως κατοι­κί­διο μπο­ρεί να έχει ευερ­γε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για την υγεία τους, όπως απο­κα­λύ­πτει νέα έρευνα.

Η συγκε­κρι­μέ­νη μετά — ανά­λυ­ση, που δημο­σιεύ­τη­κε στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes» βασί­στη­κε σε δύο προη­γού­με­νες, ήδη δημο­σιευ­μέ­νες, μελέτες.

Ο Γκλεν Λεβίν, επι­κε­φα­λής της συγ­γρα­φι­κής ομά­δας επι­στη­μο­νι­κών δηλώ­σε­ων για τα κατοι­κί­δια ζώα στην Αμε­ρι­κα­νι­κή Ένω­ση Καρ­διο­λο­γί­ας, εξη­γεί ότι αυτές οι έρευ­νες υπο­στη­ρί­ζουν πως όσοι έχουν σκύ­λους δια­τρέ­χουν μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κών επεισοδίων.

Στο πλαί­σιο της πρώ­της έρευ­νας, που εξέ­τα­σε τη σχέ­ση της από­κτη­σης σκύ­λου με την επι­βί­ω­ση έπει­τα από ένα καρ­διαγ­γεια­κό επει­σό­διο, έγι­νε σύγκρι­ση της ανάρ­ρω­σης έπει­τα από καρ­δια­κή προ­σβο­λή ή ισχαι­μι­κό εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο ανά­με­σα σε εκεί­νους που είχαν και εκεί­νους που δεν είχαν σκύ­λους ως κατοι­κί­δια ζώα. Τα δεδο­μέ­να συλ­λέ­χθη­καν από το σου­η­δι­κό εθνι­κό μητρώο ασθε­νών. Το εύρος των ηλι­κιών του δείγ­μα­τος που μελε­τή­θη­κε ήταν από 40 έως 85 ετών και επρό­κει­το για ανθρώ­πους που είχαν υπο­στεί καρ­δια­κή προ­σβο­λή ή εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο την περί­ο­δο 2001 — 2012.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι, συγκρι­τι­κά με εκεί­νους που δεν είχαν κατοι­κί­δια σκυ­λιά, αυτοί που είχαν διέ­τρε­χαν 33% μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα θανά­του από καρ­δια­κή προ­σβο­λή όταν έμε­ναν μόνοι τους μετά τη νοση­λεία και 15% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο αν έμε­ναν με σύντρο­φο ή είχαν παι­δί. Αντί­στοι­χα, μειω­μέ­νος παρου­σιά­στη­κε ο κίν­δυ­νος θανά­του στους ασθε­νείς που είχαν υπο­στεί εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο, με το ποσο­στό μεί­ω­σης του κιν­δύ­νου να προ­σεγ­γί­ζει το 27% για εκεί­νους που μένουν μόνοι και το 12% για τους ασθε­νείς που ζουν μετά τη νοση­λεία με το σύντρο­φο ή το παι­δί τους.

Από το σύνο­λο των συμ­με­τε­χό­ντων, 182.000 άτο­μα είχαν υπο­στεί καρ­δια­κή προ­σβο­λή και από αυτούς μόνο το 6% είχε σκύ­λο ενώ 155.000 ισχαι­μι­κό εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο από τους οποί­ους μόνο το 5% είχε σκύ­λο ως κατοικίδιο.

Η Τόουβ Φαλ, καθη­γή­τρια του Πανε­πι­στη­μί­ου της Ουψά­λα στη Σου­η­δία εξη­γεί ότι αφε­νός, αυτοί που έχουν σκύ­λο βιώ­νουν λιγό­τε­ρη κοι­νω­νι­κή απο­μό­νω­ση και έχουν περισ­σό­τε­ρες κοι­νω­νι­κές αλλη­λε­πι­δρά­σεις και αφε­τέ­ρου ασκού­νται περισ­σό­τε­ρο. Αυτοί ενδέ­χε­ται να είναι οι λόγοι που δια­τρέ­χουν μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του από καρ­διαγ­γεια­κά επεισόδια.

Στη δεύ­τε­ρη μελέ­τη, συλ­λέ­χθη­καν δεδο­μέ­να από 3,8 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα που προ­ήλ­θαν από 10 δια­φο­ρε­τι­κές μελέ­τες με απώ­τε­ρο στό­χο τη δημιουρ­γία μιας μετά — ανά­λυ­σης. Από τις 10 έρευ­νες οι 9 εξέ­τα­σαν τις δια­φο­ρές στα επί­πε­δα θνη­σι­μό­τη­τας από κάθε αίτιο οι οποί­ες παρου­σιά­στη­καν ανά­με­σα σε εκεί­νους που είχαν και εκεί­νους που δεν είχαν σκύ­λους ως κατοι­κί­δια ζώα. Οι τέσ­σε­ρις συνέ­κρι­ναν τις δια­φο­ρές στην καρ­διαγ­γεια­κή υγεία ανά­με­σα σε αυτές τις δύο ομά­δες συμμετεχόντων.

Βρέ­θη­κε ότι σε σχέ­ση με εκεί­νους που δεν είχαν σκύ­λους, αυτοί που είχαν μεί­ω­ναν τον κίν­δυ­νο θανά­του από κάθε αίτιο κατά 24% , τον κίν­δυ­νο θανά­του από καρ­δια­κή προ­σβο­λή κατά 65% και τον κίν­δυ­νο θανά­του από άλλες καρ­διαγ­γεια­κές ιατρι­κές κατα­στά­σεις κατά 31%.

Η Καρο­λάιν Κρά­μερ, ανα­πλη­ρώ­τρια καθη­γή­τρια Ιατρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τορό­ντο, εξη­γεί τα ευρή­μα­τα κατά παρό­μοιο τρό­πο με την Φαλ, κάνο­ντας λόγο για αύξη­ση σωμα­τι­κής άσκη­σης και μεί­ω­ση της κοι­νω­νι­κής απο­μό­νω­σης σε αυτούς που έχουν σκύλους.

Η ίδια φιλο­δο­ξεί στο μέλ­λον τη διε­ξα­γω­γή μιας διε­θνούς μελέ­της η οποία θα εκτι­μή­σει τα ψυχο­λο­γι­κά οφέ­λη και τα οφέ­λη στην υγεία που απορ­ρέ­ουν από την υιο­θέ­τη­ση ενός κατοι­κί­διου σκύλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο