Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξημένο το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Αυξη­τι­κή τάση στη συγκέ­ντρω­ση του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά από­βλη­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης έδει­ξαν οι τελευ­ταί­ες μετρή­σεις της εβδο­μά­δας για την έρευ­να που διε­ξά­γει η Ομά­δα Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και στο πλαί­σιο του Εθνι­κού Δικτύ­ου του ΕΟΔΥ.

Συγκε­κρι­μέ­να, στα δείγ­μα­τα που λαμ­βά­νο­νται καθη­με­ρι­νά στην είσο­δο της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυμά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης, ανα­φο­ρι­κά με τις εξορ­θο­λο­γι­σμέ­νες τιμές σχε­τι­κής έκκρι­σης ιικού φορ­τί­ου, η μέση τιμή των δύο πιο πρό­σφα­των μετρή­σε­ων, δηλα­δή της Τετάρ­της 29/09 και της Πέμ­πτης 30/09 είναι:

-Αυξη­μέ­νη (+28%) σε σχέ­ση με τη μέση τιμή των δύο αμέ­σως προη­γού­με­νων μετρή­σε­ων της Δευ­τέ­ρας 27/09 και της Τρί­της 28/09

-Αυξη­μέ­νη (+41%) σε σχέ­ση με την μέση τιμή της προη­γού­με­νης Τετάρ­της 22/09 και Πέμ­πτης 23/09

«Καθ’ όλη τη διάρ­κεια του Σεπτέμ­βρη χαρα­κτη­ρι­στι­κό της επι­δη­μιο­λο­γι­κής εικό­νας των λυμά­των ήταν οι δια­κυ­μάν­σεις μετα­ξύ των καθη­με­ρι­νών μετρή­σε­ων, γύρω όμως από ένα σχε­τι­κά υψη­λό επί­πε­δο ιικού φορ­τί­ου, που σε κάθε περί­πτω­ση αντι­στοι­χεί σε σημα­ντι­κή δια­σπο­ρά του ιού στην κοι­νό­τη­τα. Συνο­λι­κά, όμως, και παρα­τη­ρώ­ντας στο σχε­τι­κό διά­γραμ­μα τις τελευ­ταί­ες μέρες βλέ­που­με ότι η τάση είναι αυξη­τι­κή», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθη­γη­τής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό που βλέ­που­με και ερμη­νεύ­ου­με ως σημα­ντι­κή δια­σπο­ρά στην κοι­νό­τη­τα είναι ένα μείγ­μα των νοσού­ντων, στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται ανεμ­βο­λί­α­στοι, αλλά και εμβο­λια­σμέ­νοι που μπο­ρεί να νοσούν ελα­φρά, όπως και νέοι και παι­διά, που μπο­ρεί να μην εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα νόση­σης, αλλά η παρού­σα μετάλ­λα­ξη του ιού κυριαρ­χεί στην ομά­δα αυτή σε ό,τι αφο­ρά την μετα­δο­τι­κό­τη­τα», εξή­γη­σε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ερω­τη­θείς αν τα στοι­χεία προ­μη­νύ­ουν έντο­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κή έξαρ­ση στην πόλη, όπως συνέ­βη το περ­σι­νό φθι­νό­πω­ρο ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ απά­ντη­σε: «Το περ­σι­νό φθι­νό­πω­ρο δεν απο­τε­λεί μέτρο σύγκρι­σης, αλλά σημείο ανα­φο­ράς και υπό­μνη­σης της σημα­σί­ας της ατο­μι­κής και συλ­λο­γι­κής ευθύ­νης, της αξί­ας και ανα­γκαιό­τη­τας απα­ρέ­γκλι­της τήρη­σης των μέτρων προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας. Η ειδο­ποιός δια­φο­ρά συνί­στα­ται στο ότι πλέ­ον το ποσο­στό των εμβο­λια­σμέ­νων πολι­τών λει­τουρ­γεί ως ασπί­δα στους ίδιους και στο σύστη­μα υγεί­ας. Πολ­λοί λιγό­τε­ροι χρειά­ζο­νται νοση­λεία και θα νοση­λεύ­ο­νταν σήμε­ρα πολύ λιγό­τε­ροι συνάν­θρω­ποί μας στις ΜΕΘ, αν είχαν ακού­σει τις ειση­γή­σεις των ειδι­κών, αν είχαν σπεύ­σει να εμβο­λια­στούν. Σε κάθε περί­πτω­ση η δυνα­μι­κή της παν­δη­μί­ας και η δια­σπο­ρά του ιού στην κοι­νό­τη­τα σήμε­ρα δεν επι­τρέ­πουν εφη­συ­χα­σμό σε κανέναν».

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο