Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ

Γρά­φει ο Γιάν­νης Βεντού­ρας //

Ο όρος «Αυρια­νι­σμός» καθιε­ρώ­θη­κε στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1980, όταν η εφη­με­ρί­δα Αυρια­νή του Μάκη Κου­ρή, (η οποία σήμε­ρα συνε­χί­ζει το έργο της με την εφη­με­ρί­δα «kontra») άρχι­σε να επι­τί­θε­ται σε όλους του πολι­τι­κούς αντι­πά­λους του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας βρώ­μι­κες και κατα­σκευα­σμέ­νες ειδή­σεις. Δεν δίστα­ζε να επι­τε­θεί ακό­μα και σε υπουρ­γούς του ΠΑΣΟΚ που της πήγαι­ναν κόντρα. Αλλά το φαρ­μα­κε­ρό φασι­στι­κό φίδι, δεν δίστα­σε να στρα­φεί ενά­ντια ακό­μα και σε αυτόν που το ζέστα­νε στον κόρ­φο του.

«Αυρια­νι­σμός» λοι­πόν είναι η καθα­ρά βρώ­μι­κου και φασι­στι­κού τύπου σπί­λω­ση των πολι­τι­κών αντι­πά­λων. Λέμε φασι­στι­κού τύπου, επει­δή αυτή ήταν, η μέθο­δος που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο Γκαί­μπελς, ο υπουρ­γός προ­πα­γάν­δας του Χίτλερ.

Αυτή την μέθο­δο πολι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ενστερ­νί­ζε­ται τελευ­ταία, όλο και πιο συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ, απο­τέ­λε­σμα της έλλει­ψης επι­χει­ρη­μά­των για να στη­ρί­ξει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζει, αλλά και της ενσω­μά­τω­σης στον κορ­μό του, τού πιο βρώ­μι­κου τμή­μα­τος του ΠΑΣΟΚ.

Τελευ­ταίο δείγ­μα του «Αυρια­νι­σμού» της κυβέρ­νη­σης, είναι ή διά­δο­ση στις 20/9/2018 της φήμης ότι το ΚΚΕ τάχα κατα­ψή­φι­σε στη βου­λή την τρο­πο­λο­γία για την κατάρ­γη­ση του κατώ­τα­του μισθού.

Η αλή­θεια είναι ακρι­βώς η αντί­θε­τη. Η τρο­πο­λο­γία αφο­ρού­σε ακρι­βώς την ενερ­γο­ποί­η­ση του νόμου «Βρού­τση» ο οποί­ος απα­γο­ρεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις και επι­τρέ­πει στον υπουρ­γό τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού. ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ δεν προ­έ­βλε­πε η τρο­πο­λο­γία. Αυτό τον νόμο τον είχε κατα­θέ­σει η κυβέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον είχε κατα­ψη­φί­σει το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό το λόγο, αυτή την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ενερ­γο­ποιεί το νόμο, τον ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

VROUTSIS

Αντί­θε­τα, στην σχε­τι­κή συζή­τη­ση, το ΚΚΕ κατέ­θε­σε δική του τρο­πο­λο­γία με την οποία ζητού­σε να πάει ο κατώ­τα­τος μισθός στα 751, την οποία την απέρ­ρι­ψε η κυβέρνηση.

Συνε­πώς η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να αντι­πα­ρα­τε­θεί στο ΚΚΕ δια­στρέ­φο­ντας την αλή­θεια και κακο­ποιώ­ντας βάναυ­σα την πραγματικότητα!

________________________________________________________________________________________________

Ο Γιάννης Γιάννης Βεντούρας είναι οικονομολόγος — συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και σπούδασε στο οικονομικό τμήμα της σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ. Εργάσθηκε σαν οικονομικός διευθυντής και οικονομικός σύμβουλος σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, μελετώντας από τα «μέσα» το καπιταλιστικό σύστημα. Συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα.
Είναι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στον Δήμο Αχαρνών. Διδάσκει δωρεάν Πολιτική Οικονομία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο «Δημήτρης Γληνός».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο