Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστηροποίηση περιοριστικών μέτρων — Τι ισχύει σε Αθήνα — Θεσσαλονίκη — Πάτρα και άλλες «κόκκινες» περιοχές

Αυστη­ρο­ποί­η­ση μέτρων στη λογι­κή του «ακορ­ντε­όν, ανα­κοί­νω­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρ­δα­λιάς, κατά την τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση για τον κορω­νο­ϊό. Στις κόκ­κι­νες περιο­χές εντάσ­σε­ται από αύριο η περι­φε­ρεια­κή ενό­τη­τα της Θεσσαλονίκης .

Ποια μέτρα ισχύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική

Για τις περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Αττι­κής, Θεσ­σα­λο­νί­κης και Χαλ­κι­δι­κής λαμ­βά­νο­νται από αύριο 6 Φεβρουα­ρί­ου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουα­ρί­ου τα παρα­κά­τω μέτρα:

– Κάθε Σάβ­βα­το και Κυρια­κή η μετα­κί­νη­ση γίνε­ται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνο­δεύ­ουν τη χρή­ση του και μόνο μέχρι τις 6 το από­γευ­μα. Η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας για το Σάβ­βα­το και την Κυρια­κή ξεκι­νά στις 6 το από­γευ­μα και ισχύ­ει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Ανα­στο­λή της δια ζώσης λει­τουρ­γί­ας των Λυκεί­ων και λει­τουρ­γία των υπό­λοι­πων σχο­λι­κών βαθ­μί­δων και των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών με φυσι­κή παρουσία.

– Λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου και των δρα­στη­ριο­τή­των που μέχρι σήμε­ρα είχαν ανοί­ξει μόνο με τη μέθο­δο του click away. Κομ­μω­τή­ρια, κου­ρεία, κέντρα αισθη­τι­κής καθώς και οι υπη­ρε­σί­ες διαι­το­λο­γί­ας και διαι­το­λο­γι­κών μονά­δων, οι υπη­ρε­σί­ες προ­σω­πι­κής υγιει­νής και φρο­ντί­δας σώμα­τος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρα­κτο­ρεία ΟΠΑΠ λει­τουρ­γούν κανο­νι­κά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύ­ουν. Τόσο το λια­νε­μπό­ριο όσο και αυτά τα κατα­στή­μα­τα και υπη­ρε­σί­ες, διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι θα λει­τουρ­γούν από Δευ­τέ­ρα έως και Παρα­σκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βρά­δυ και μόνο. Το Σάβ­βα­το παρα­μέ­νουν κλειστά.

Το Σάβ­βα­το παρα­μέ­νουν ανοι­χτά μόνο τα σού­περ μάρ­κετ, τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων, οι φούρ­νοι, τα βεν­ζι­νά­δι­κα και τα φαρ­μα­κεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι και η λει­τουρ­γία λαϊ­κών αγο­ρών ανα­στέλ­λε­ται τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα. Η συγκε­κρι­μέ­νη διά­τα­ξη που αφο­ρά στις λαϊ­κές αγο­ρές θα ισχύ­σει από το επό­με­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο (13–14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρεί­ας λει­τουρ­γούν με τον τρό­πο που ισχύ­ει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιο­χές, Αττι­κή, Θεσ­σα­λο­νί­κη και Χαλ­κι­δι­κή, καθώς και οι πέντε περιο­χές μεγά­λου αυξη­μέ­νου επι­δη­μιο­λο­γι­κού κιν­δύ­νου, Πάτρα, Χαλ­κί­δα, Μύκο­νος, Σαντο­ρί­νη και Άγιος Νικό­λα­ος παρα­μέ­νουν σε καθε­στώς καθη­με­ρι­νής επι­δη­μιο­λο­γι­κής παρα­τή­ρη­σης και η εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας θα αξιο­λο­γεί­ται καθη­με­ρι­νά, σε τακτι­κές τεχνι­κές συσκέ­ψεις και σε συνάρ­τη­ση τόσο των καθη­με­ρι­νών επι­δη­μιο­λο­γι­κών δεδο­μέ­νων όσο και των απο­τε­λε­σμά­των των ιχνη­λα­τή­σε­ων των κρου­σμά­των και των στε­νών τους επαφών.

Περιοριστικά μέτρα σε Θήρα, Μύκονο, Χαλκίδα, Πάτρα, Άγιο Νικόλαο

Παράλ­λη­λα, ο κ. Χαρ­δα­λιάς ανα­κοί­νω­σε περαι­τέ­ρω περιο­ρι­στι­κά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκό­νου, Χαλ­κι­δέ­ων, Πατρέ­ων και Αγί­ου Νικο­λά­ου Κρήτης.

Συγκε­κρι­μέ­να στις περιο­χές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

– Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου, καθώς και των κομ­μω­τη­ρί­ων, των κου­ρεί­ων, των κέντρων αισθη­τι­κής καθώς και των υπη­ρε­σιών διαι­το­λο­γί­ας και διαι­το­λο­γι­κών μονά­δων, των υπη­ρε­σιών προ­σω­πι­κής υγιει­νής και φρο­ντί­δας σώμα­τος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρα­κτο­ρεί­ων ΟΠΑΠ.

– Ανοι­χτά παρα­μέ­νουν μόνο τα σού­περ μάρ­κετ, τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων και τα φαρμακεία.

– Ανα­στέλ­λε­ται, επί­σης, η δια ζώσης λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων όλων των βαθ­μί­δων και των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών. Τα σχο­λεία θα λει­τουρ­γούν με τη μέθο­δο της τηλε-εκπαί­δευ­σης. Να σημειω­θεί ότι τα Δημο­τι­κά Σχο­λεία και οι Βρε­φο­νη­πια­κοί Σταθ­μοί θα συνε­χί­σουν να λει­τουρ­γούν στους δήμους Μυκό­νου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανί­χνευ­σης μεταλ­λά­ξε­ων, αλλά και των ιδιαί­τε­ρων χαρα­κτη­ρι­στι­κών των αιτιών της δια­σπο­ράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελα­χι­στο­ποιού­νται οι μετα­κι­νή­σεις από και προς τους δήμους – η είσο­δος και η έξο­δος από αυτούς του πέντε δήμους επι­τρέ­πε­ται μόνο για λόγους εργασίας.

– Ανα­στέλ­λε­ται, επί­σης, η λει­τουρ­γία των Δικαστηρίων.

– Δεν επι­τρέ­πε­ται, επί­σης, η τέλε­ση κάθε είδους λει­τουρ­γιών και ιερο­πρα­ξιών παρου­σία πιστών στους χώρους λατρεί­ας, με εξαί­ρε­ση τις κηδεί­ες, καθώς και η ατο­μι­κή προσευχή.

– Επι­πλέ­ον, με δεδο­μέ­να τα ευρή­μα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από την ιχνη­λά­τη­ση, στις περιο­χές αυτές ανα­στέλ­λε­ται και η οικο­δο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για τις επό­με­νες 15 ημέρες.

Στις κόκ­κι­νες περιο­χές, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από αύριο και για επτά ημέ­ρες είναι και οι παρακάτω:

– Ο δήμος Εορδαίας,

– ο δήμος Θηβαίων,

– ο δήμος Τανάγρας,

– ο δήμος Σπάρτης,

– ο δήμος Ζακύνθου,

– η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λέσβου,

– ο δήμος Ρεθύμνης

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

– ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

– ο δήμος Ανδρα­βί­δας-Κυλ­λή­νης και

– ο δήμος Τεμπών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο