Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστραλία: Έκταση όσο η Ιρλανδία έκαψαν έως τώρα οι πυρκαγιές — 27 νεκροί — 1,25 δισ. ζώα

Κάθε νέα εκτί­μη­ση δια­ψεύ­δει την προη­γού­με­νη, κάθε υπο­λο­γι­σμός απο­δει­κνύ­ε­ται συντη­ρη­τι­κός σε σχέ­ση με τον επό­με­νο. Σε μία δρα­μα­τι­κή συγκυ­ρία, μάλι­στα, ο Αυστρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Σκοτ Μόρι­σον, επέ­λε­ξε τη φετι­νή θερι­νή περί­ο­δο να συρ­ρι­κνώ­σει σχε­δόν κατά το ήμι­συ τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας της χώρας του. Και οι δασι­κές πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται τέσ­σε­ρις μήνες τώρα στην Αυστρα­λία εξε­λίσ­σο­νται στον μεγα­λύ­τε­ρο εφιάλ­τη για ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη. Οι έως τώρα απώ­λειες σε δασι­κές και ημι-δασι­κές εκτά­σεις καλύ­πτουν περί­που δύο Βέλ­για, ή μία Ιρλαν­δία ή το ένα τρί­το της Ελλά­δας! Σε βιο­ποι­κι­λό­τη­τα, έχουν αφα­νι­στεί περί τα 1,25 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ζώα, κυρί­ως θηλα­στι­κά, που­λιά και ερπε­τά (είναι η τελευ­ταία εκτί­μη­ση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα βατρά­χια, τα έντο­μα και τα άλλα ασπόν­δυ­λα). Όσο για τις συνέ­πειες στην υγεία των ανθρώ­πων, την ποιό­τη­τα του νερού και το κλί­μα, είναι ακό­μη πολύ νωρίς για να φανούν… Το σίγου­ρο είναι ότι δεν υπολογίζονται…

australia102 1

Ένας ακόμη νεκρός πυροσβέστης από τις πυρκαγιές

Ένας πυρο­σβέ­στης 60 ετών σκο­τώ­θη­κε εν ώρα υπη­ρε­σί­ας στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Αυστρα­λία, ανα­κοί­νω­σε ο επι­κε­φα­λής της τοπι­κής πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας, ανε­βά­ζο­ντας σε 27 τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις τερά­στιες πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται στη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Ο πυρο­σβέ­στης αυτός «ενε­πλά­κη σε δυστύ­χη­μα την ώρα που εργα­ζό­ταν για την κατά­σβε­ση πυρ­κα­γιάς στα περί­χω­ρα του Όμεο, γεγο­νός που οδή­γη­σε στον θάνα­τό του», δήλω­σε ο Κρις Χάρ­ντμαν επι­κε­φα­λής του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος της πολι­τεί­ας Βιτ­κώ­ρια. Ο πυρο­σβέ­στης χτυ­πή­θη­κε από δέντρο, διευ­κρί­νι­σε ο ίδιος.

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε την ώρα που οι πυρο­σβέ­στες, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι τις πιο ευνοϊ­κές και­ρι­κές συν­θή­κες, προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν τις τερά­στιες πυρκαγιές.

Από την πλευ­ρά του ο Αυστρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Σκοτ Μόρι­σον δήλω­σε μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ABC ότι είναι «απα­ραί­τη­το» να συστα­θεί μια επι­τρο­πή έρευ­νας για τις πυρ­κα­γιές, η δια­χεί­ρι­ση των οποί­ων από την κυβέρ­νη­σή του έχει προ­κα­λέ­σει έντο­νες αντιδράσεις.

australia105 australia106

australia104 1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο