Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστραλία: Οι πυρκαγιές, ένα “ολοκαύτωμα” για την πανίδα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Όταν η Σάρα Πράις, μια εθε­λό­ντρια, βρή­κε στη μέση μιας καμέ­νης περιο­χής στην Αυστρα­λία ένα μωρό καγκου­ρό τρο­μαγ­μέ­νο, αλλά ζωντα­νό μέσα στο μάρ­σι­πο της μητέ­ρας του, της φάνη­κε λογι­κό να το ονο­μά­σει «Τύχη».

Τα δύο ζώα κατά­φε­ραν να επι­βιώ­σουν από τις φλό­γες που μαί­νο­νται στη νότια και την ανα­το­λι­κή Αυστρα­λία, όμως λίγες ώρες αργό­τε­ρα η μητέ­ρα υπέ­κυ­ψε λόγω του έντο­νου στρες που υπέστη.

Είναι ένα από τα περισ­σό­τε­ρα από 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ζώα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου εξαι­τί­ας των πυρκαγιών.

Φρι­κια­στι­κές εικό­νες από κοά­λα με καμέ­νη γού­να, οπό­σουμ με καμέ­νες πατού­σες, πτώ­μα­τα καγκου­ρό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν ανα­χθεί σε σύμ­βο­λα μιας χώρας και ενός περι­βάλ­λο­ντος που έχουν πλη­γεί από μια άνευ προη­γου­μέ­νου κρί­ση που οφεί­λε­ται στην κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Λιγό­τε­ρα προ­βε­βλη­μέ­να ζώα, όπως βάτρα­χοι, έντο­μα, ερπε­τά και ασπόν­δυ­λα επί­σης έχουν δει τον πλη­θυ­σμό τους να μειώ­νε­ται δραματικά.

Οι ειδι­κοί προει­δο­ποιούν εξάλ­λου ότι ακό­μη και τα ζώα που κατά­φε­ραν να επι­βιώ­σουν χρειά­ζε­ται να δώσουν μάχη για να παρα­μεί­νουν στη ζωή.

Έλλει­ψη τροφής

«Μεγά­λος αριθ­μός ζώων πεθαί­νουν μετά το πέρα­σμα της πυρ­κα­γιάς επει­δή υπάρ­χει έλλει­ψη τρο­φής και επει­δή δεν έχουν πλέ­ον κατα­φύ­γιο», ή επει­δή κατα­σπα­ράσ­σο­νται από άλλα ζώα, εξή­γη­σε ο Μάιου Κρό­ου­θερ του πανε­πι­στη­μί­ου του Σίδνεϊ.

Το ποσο­στό εξό­ντω­σης των μαρ­σι­πο­φό­ρων στην Αυστρα­λία ήταν ήδη το πιο αυξη­μέ­νο παγκο­σμί­ως, όμως οι πυρ­κα­γιές ενδέ­χε­ται να οδη­γή­σουν στον πλή­ρη αφα­νι­σμό κάποιων ειδών σε συγκε­κρι­μέ­νες περιοχές.

«Οι πλη­θυ­σμοί των καγκου­ρό θα προ­σπα­θή­σουν να ανα­συ­ντα­χθούν. Όταν επι­στρέ­ψουν, βέβαια (…) τα χόρ­τα δεν είναι πλέ­ον πρά­σι­να, τα φυλ­λώ­μα­τα δεν υπάρ­χουν, οι θάμνοι έχουν εξα­φα­νι­στεί, τα δέντρα έχουν καεί», εξή­γη­σε η Πράις.

Το ένα τρί­το του νησιού Καγκου­ρό, ένας πραγ­μα­τι­κός παρά­δει­σος για τα ζώα που βρί­σκε­ται στο νότιο τμή­μα της Αυστρα­λί­ας, έχει κατα­στρα­φεί. Κάποια μονα­δι­κά είδη που ζού­σαν στο νησί ενδέ­χε­ται να έχουν εξαφανιστεί.

«Ολο­καύ­τω­μα για την πανίδα»

«Σε πολ­λά είδη δεν έχουν απο­μεί­νει πολ­λά μέλη. Αυτό δημιουρ­γεί τοπι­κά φαι­νό­με­να εξα­φά­νι­σης», δήλω­σε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ABC ο Τζον Βοϊ­νάρ­σκι του Threatened Species Recovery Hub, ενός δημό­σιου προ­γράμ­μα­τος προ­στα­σί­ας της πανίδας.

Ο Βοϊ­νάρ­σκι δεν διστά­ζει να χαρα­κτη­ρί­σει τις πυρ­κα­γιές «ολο­καύ­τω­μα» για την πανί­δα της Αυστραλίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο