Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Νότια Ουαλία λόγω των πυρκαγιών

💥  Οι αυστρα­λια­νές αρχές κήρυ­ξαν επί­ση­μα σήμε­ρα Πέμ­πτη κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης για επτά ημέ­ρες στην Πολι­τεία της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας, πρω­τεύ­ου­σα της οποί­ας είναι το Σίδνεϊ, καθώς οι θερ­μο­κρα­σί­ες-ρεκόρ ευνο­ούν την εξά­πλω­ση των γιγα­ντιαί­ων πυρ­κα­γιών που εξα­κο­λου­θούν να μαίνονται.

Η επι­κε­φα­λής της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης της Πολι­τεί­ας, η Γκλά­ντις Μπε­ρε­τζί­κλιαν, επι­κα­λέ­στη­κε τις «κατα­στρο­φι­κές μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες» για τη λήψη του μέτρου αυτού.

Περί­που εκα­τό πυρ­κα­γιές κατα­καί­νε εκτά­σεις εδώ κι εβδο­μά­δες, εκ των οποί­ων σχε­δόν οι μισές είναι ανε­ξέ­λεγ­κτες. Οι φωτιές έχουν δημιουρ­γή­σει νέο τοξι­κό καπνό που έχει καλύ­ψει το Σίδνεϊ, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Αυστραλίας.

Πυρκαγιές Αυστραλία

Τριά­ντα εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα γης έχουν απαν­θρα­κω­θεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκα­το­ντά­δες πυρ­κα­γιές των τελευ­ταί­ων μηνών σε σχε­δόν όλη την επι­κρά­τεια της Αυστραλίας.

Η εκδή­λω­ση πυρ­κα­γιών δεν είναι ασυ­νή­θι­στη στην Αυστρα­λία το καλο­καί­ρι του νοτί­ου ημι­σφαι­ρί­ου, όμως φέτος το πρό­βλη­μα ενέ­σκη­ψε πολύ νωρίς και είναι εξαι­ρε­τι­κά εκτε­τα­μέ­νο. Ερευ­νη­τές προει­δο­ποιούν ότι η αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στον πλα­νή­τη δημιουρ­γεί συν­θή­κες που ευνο­ούν τις πυρ­κα­γιές ακό­μα περισσότερο.

ℹ️  Το 2009 τα κατα­γε­γραμ­μέ­να θύμα­τα ήταν 173 άνθρω­ποι που έχα­σαν τη ζωή τους στις πυρ­κα­γιές της νοτιο­α­να­το­λι­κής Αυστρα­λί­ας, κυρί­ως στην πολι­τεία Βικτό­ρια, το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο της 7ης Φεβρουα­ρί­ου από συν­δυα­σμό εξαι­ρε­τι­κά υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών και ξηρασίας.
Ολό­κλη­ρες πόλεις κατα­στρέ­φο­νται και περισ­σό­τε­ροι από 2.000 σπί­τια ισο­πε­δώ­νο­νται.
Η φωτιά μαί­νε­ται για πολ­λές εβδο­μά­δες προ­τού περιο­ρι­στεί χάρη στην κινη­το­ποί­η­ση χιλιά­δων πυρο­σβε­στών και εθελοντών.

Έρευνες για κλοπή …νερού

Την ίδια ώρα, η αστυ­νο­μία της Αυστρα­λί­ας απηύ­θυ­νε σήμε­ρα έκκλη­ση για μάρ­τυ­ρες για τον εντο­πι­σμό των δρα­στών της κλο­πής προ­σφά­τως 300.000 λίτρων νερού, ένα αδί­κη­μα που θεω­ρεί­ται ιδιαί­τε­ρα σοβα­ρό στο πλαί­σιο της ξηρα­σί­ας, των ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας και των πυρ­κα­γιών που μαστί­ζουν τη χώρα.

Το νερό αυτό εκλά­πη από δύο δεξα­με­νές κοι­νό­τη­τας της περιο­χής Έβανς Πλέινς, που είναι ένας οικι­σμός σε από­στα­ση τριών ωρών οδι­κώς στα δυτι­κά του Σίδνεϊ.

Εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας σημεί­ω­σε σήμε­ρα ότι η κλο­πή του νερού αυτού, η οποία εντο­πί­στη­κε την Κυρια­κή, οφεί­λε­ται αναμ­φί­βο­λα στην ξηρα­σία και τις σοβα­ρές ελλεί­ψεις νερού που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κάτοι­κοι πολ­λών περιο­χών της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Η αστυ­νο­μία θέλει να έρθει σε επα­φή με οποιον­δή­πο­τε είδε στην περιο­χή του Έβανς Πλέινς βυτιο­φό­ρα ή οχή­μα­τα εξο­πλι­σμό που θα μπο­ρού­σε να επι­τρέ­ψει την μετα­φο­ρά νερού», διευ­κρι­νί­ζει η αστυ­νο­μία σε ανα­κοί­νω­σή της.

Η κλο­πή αυτή εντο­πί­στη­κε την Κυρια­κή, αλλά μπο­ρεί να έγι­νε οποια­δή­πο­τε στιγ­μή τις δύο προη­γού­με­νες εβδο­μά­δες, κατα­λή­γει η αστυ­νο­μία στην ανα­κοί­νω­σή της.

(Πηγή: 902. gr ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Έκτακτο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο