Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτοί είναι «πραγματικοί» ή… «ψεύτικοι» πρόσφυγες κύριε Μηταράκη;

Η ξεδια­ντρο­πιά τους έχει περά­σει προ πολ­λού κάθε όριο. Το ίδιο και η προ­κλη­τι­κό­τη­τα τους. Η δε «ευαι­σθη­σία» τους επιλεκτική

Οι πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του υπουρ­γού Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου Νότη Μητα­ρά­κη σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό είναι το απο­κο­ρύ­φω­μα της υπο­κρι­σί­ας, της πολι­τι­κής χυδαιό­τη­τας και απαν­θρω­πιάς. Δια­βά­στε τι δήλω­σε ο «άρι­στος» υπουργός:

«Η Ελλά­δα θα συμ­με­τά­σχει στην προ­σπά­θεια στή­ρι­ξης του ουκρα­νι­κού λαού, άμε­σα με τεχνι­κή και ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια προς την Πολω­νία και άλλες χώρες. Οι πρό­σφυ­γες που φεύ­γουν από την Ουκρα­νία είναι πρό­σφυ­γες πολέ­μου, αυτοί είναι οι πραγ­μα­τι­κοί πρόσφυγες».

Δεν έφτα­νε αυτό όμως. Ο υπουρ­γός Ν. Μητα­ρά­κης φρό­ντι­σε να μην αφή­σει κανέ­να περι­θώ­ριο παρερ­μη­νεί­ας της «επι­λε­κτι­κής ευαι­σθη­σί­ας» του. Μιλώ­ντας στη Βου­λή είπε:

«Πράγ­μα­τι προ­σερ­χό­με­νος την Κυρια­κή από το Συμ­βού­λιο των Υπουρ­γών στις Βρυ­ξέλ­λες, είπα ότι η Ευρώ­πη και η Ελλά­δα πρέ­πει να δεί­ξει έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη στους πρό­σφυ­γες από την Ουκρα­νία, τους οποί­ους ορθά χαρα­κτή­ρι­σα πραγ­μα­τι­κούς πρό­σφυ­γες. Η Ουκρα­νία συνο­ρεύ­ει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παρά­νο­μη εισβο­λή και οι άνθρω­ποι αυτοί έρχο­νται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν».

Σε «πραγ­μα­τι­κούς» και «ψεύ­τι­κους» δια­χω­ρί­ζο­νται οι πρό­σφυ­γες σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Μετα­νά­στευ­σης. Το εκστό­μι­σε και δεν ντρά­πη­κε, την ίδια μέρα που επτά πτώ­μα­τα προ­σφύ­γων ξεβρά­στη­καν στην Επά­νω Σκά­λα της Λέσβου;

Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Μηταράκη, αυτοί είναι «πραγματικοί» ή… ψεύτικοι πρόσφυγες;

Πει­ραιάς, 1922.

Πολω­νο­ε­βραί­οι πρό­σφυ­γες στο Λον­δί­νο, 1939.

Πρό­σφυ­γες από το Ιράκ, 1991.

Aylan Kurdi

Πρό­σφυ­γας απ’ την Συρία, 2016.

Οι νεκροί πρό­σφυ­γες που ξεβρά­στη­καν σήμε­ρα στα παρά­λια Λέσβου είναι «πραγ­μα­τι­κοί» ή όχι;

Λέσβος, Τρί­τη 1/3/2022. Πηγή φωτο­γρα­φιών: tonisi.gr

Ας μας πει ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης, οι παρα­πά­νω είναι «πραγ­μα­τι­κοί» ή… για­λαν­τζί πρό­σφυ­γες; Σε ποια κατη­γο­ρία απ’ αυτές που δημιούρ­γη­σε ο ίδιος τους τοποθετεί.

Άρα­γε, όλοι αυτοί οι «άρι­στοι» και επι­λε­κτι­κά «ευαί­σθη­τοι», ντρέ­πο­νται καθόλου

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο