Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε συμμετέχοντες σε διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter στη Νέα Υόρκη, πολλοί τραυματίες

Μια γυναί­κα στο τιμό­νι ενός αυτο­κι­νή­του τύπου σεντάν της BMW το έρι­ξε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής (τοπι­κή ώρα) πάνω σε πολ­λούς ανθρώ­πους σε συνοι­κία του Μαν­χά­ταν, εν μέσω δια­δή­λω­σης του κινή­μα­τος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύ­ρων μετρά­νε»), σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης και συμπα­ρά­στα­σης σε κρα­τού­με­νους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες που άρχι­σαν απερ­γία πείνας.

Οι τραυ­μα­τί­ες δια­κο­μί­στη­καν σε διά­φο­ρα νοσο­κο­μεία της αμε­ρι­κα­νι­κής μητρό­πο­λης, διευ­κρί­νι­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η αστυ­νο­μι­κή διεύ­θυν­ση της Νέας Υόρ­κης (NYPD). Σύμ­φω­να με αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, τραυ­μα­τί­στη­καν έξι άνθρω­ποι· δεν είναι γνω­στό πόσοι χρειά­στη­κε να δια­κο­μι­στούν σε νοσοκομεία.

Εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας διευ­κρί­νι­σε ότι δεν πιστεύ­ε­ται πως κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή κάποιου από τους τραυματίες.

Τα γεγο­νό­τα εκτυ­λί­χθη­καν χθες περί τις 16:00 (23:00 ώρα Ελλά­δας) στη δια­σταύ­ρω­ση της 39ης οδού και της 3ης λεω­φό­ρου, στην καρ­διά του Μαν­χά­ταν, και προ­κά­λε­σαν την επέμ­βα­ση υπη­ρε­σιών άμε­σης βοή­θειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της πυρο­σβε­στι­κής και τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ων, κατέ­γρα­ψαν κάμε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κών τηλε­ο­πτι­κών δικτύων.

Πέντε δια­δη­λω­τές που ερω­τή­θη­καν σχε­τι­κά δια­βε­βαί­ω­σαν όλοι πως η οδη­γός επι­τά­χυ­νε και έπε­σε πάνω στους δια­δη­λω­τές από πρόθεση.

Ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας μολα­ταύ­τα εκτί­μη­σε ότι είναι «πολύ νωρίς για να ειπω­θεί εάν (επρό­κει­το για) εσκεμ­μέ­νη ενέρ­γεια ή ατύ­χη­μα». Η γυναί­κα ετέ­θη υπό κρά­τη­ση επι­τό­που και θα ανακριθεί.

Η δια­δή­λω­ση γινό­ταν σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τις συν­θή­κες κρά­τη­σης 9 παρά­τυ­πων μετα­να­στών από την ομο­σπον­δια­κή αστυ­νο­μι­κή υπη­ρε­σία που είναι αρμό­δια για τη μετα­νά­στευ­ση, την ICE, στο Χάκεν­σακ, στο Νιού Τζέρ­ζι. Οι έγκλει­στοι κάνουν απερ­γία πείνας.

«Προ­σπά­θη­σα να στα­μα­τή­σω το αυτο­κί­νη­το», είπε ένας από τους δια­δη­λω­τές, ο Άνχελ Ριβέ­ρα. Η οδη­γός «έκο­ψε ταχύ­τη­τα λίγο (…) μετά πάτη­σε γκά­ζι. Έκα­να βου­τιά στο πλάι».

«Είδα κόσμο να εκτι­νάσ­σε­ται στον αέρα», είπε ο Τζόι, άλλος δια­δη­λω­τής, που δεν θέλη­σε να δώσει το επώ­νυ­μό του. «Ήταν εντε­λώς εσκεμμένο».

«Πίστευα πως θα με σκό­τω­νε», είπε ο Μπά­ντι, ακό­μη ένας δια­δη­λω­τής, που επί­σης δεν θέλη­σε να δώσει το επώ­νυ­μό του. Στη­λί­τευ­σε το ότι οι αστυ­νο­μι­κοί που ήταν παρό­ντες, επι­τη­ρώ­ντας την κινη­το­ποί­η­ση, δεν προ­στά­τευ­σαν τους διαδηλωτές.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο