Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτόνομα Ρομπότ Δολοφόνοι, σκοτώνουν ανάλογα με την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία αλλά και ότι παλεύει τον ιμπεριαλισμό

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Οι ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Ισρα­ήλ, Νότια Κορέα έχουν προ­χω­ρή­σει στις έρευ­νες για την ανά­πτυ­ξη ρομπότ-δολο­φό­νους με δική τους νοη­μο­σύ­νη σύμ­φω­να πάντα με τον αρχι­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό τους.

Η συνε­χής έρευ­να για την αντι­κα­τά­στα­ση των ανθρώ­πων στην παρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία είναι γνω­στή και δεν είναι καθό­λου αθώα όπως ακού­γε­ται. Τα μονο­πώ­λια προ­χω­ρούν όμως στην κατα­σκευή ρομπότ εξο­λο­θρευ­τών που θα έχουν δική τους πρω­το­βου­λία στην επι­λο­γή των στό­χων ανά­λο­γα με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό που θα έχει προηγηθεί.

Οι δολο­φο­νί­ες από από­στα­ση γίνο­νται και σήμε­ρα με τα drones των Αμε­ρι­κά­νων στο Αφγα­νι­στάν, στο Πακι­στάν, στο Ιράκ και στην Συρία από τα στοι­χεία που έχου­με. Κάποιος όμως πατά­ει το κου­μπί, χιλιά­δες χιλιό­με­τρα μακριά και σκο­τώ­νει σκιές, βλέ­πει το απο­τέ­λε­σμα στην οθό­νη και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα παύ­ει να είναι άνθρω­πος μην βλέ­πο­ντας και νοιώ­θο­ντας, το αίμα, τον πόνο στα πρό­σω­πα των ανθρώ­πων που είναι και γυναί­κες και παι­διά. Εξα­κο­λου­θεί όμως να έχει την ευθύνη.

robot

Αυτονομία στην απόφαση δολοφονίας 

Με τα ρομπότ με την τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη όμως, ο αλγό­ριθ­μος είναι που απο­φα­σί­ζει ποιός θα πεθά­νει και πατά­ει την σκαν­δά­λη σύμ­φω­να πάντα με τον αρχι­κό σχε­δια­σμό του.

Μπο­ρούν να προ­γραμ­μα­τί­σουν την ανά­πτυ­ξη της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης των Ρομπότ δολο­φό­νων ώστε να εξο­λο­θρεύ­ει αυτούς που απει­λούν την εξου­σία τους. Άλλοι παρά­με­τροι προ­γραμ­μα­τι­σμού μπο­ρεί να είναι η φυλή, η θρη­σκεία, το χρώ­μα και ότι άλλο σκε­φτεί η νοση­ρή και επι­κίν­δυ­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που πλάθουν.

Καταδίκη και από την Κούβα 

Οι αντί­θε­τοι στην ανά­πτυ­ξη αυτών των δολο­φο­νι­κών μηχα­νών είναι πολ­λοί. Ήδη 26 χώρες, μετα­ξύ των οποί­ων και η Κού­βα με πρό­τα­ση ψηφί­σμα­τος στον ΟΗΕ ζητούν να έρθει για ψήφι­ση η απα­γό­ρευ­ση της ανά­πτυ­ξής τους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρα­κτη­ρί­ζει «ανη­θι­κη πρά­ξη» την ανά­πτυ­ξη των όπλων και τον Σεπτέμ­βριο το Ευρω­παι­κό κοι­νο­βού­λιο ψήφι­σε για την απα­γο­ρευ­σή τους.

Οι ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Ισρα­ήλ, μπλο­κά­ρουν τα σχέ­δια ψηφί­σμα­τος στον ΟΗΕ και ήδη έχουν προ­χω­ρή­σει με τις πρό­δρο­μες κατα­σκευ­ές όπως οπλι­σμέ­νων μη επαν­δρω­μέ­νων αεροσκαφών.

Τον Αύγου­στο 100 γνω­στοί επι­στή­μο­νες στον κλά­δο της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης για ειρη­νι­κούς σκο­πούς με ανα­κοι­νω­σή τους ζητούν την κατα­δί­κη της χρη­σι­μο­ποι­ή­σης της για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς και την απα­γό­ρευ­ση κατα­σκευ­ής των αυτό­νο­μων δολο­φο­νι­κών μηχανών.

term2_schw_11

Πόλεμος ανταγωνιστών

Ο Terminator, με τον Arnold Schwarzenegger στον ρόλο, είναι ήδη εδώ. Τότε είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί και ανα­πτύ­ξει τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη για να προ­στα­τεύ­σει αυτούς που θα διαιώ­νι­ζαν τους «καλούς» και θα εξο­λό­θρευαν τους «κακούς». Κανείς δεν ξέρει, σε αντί­θε­ση με τον Σβαρ­τσε­νέ­γκερ ποιούς θέλουν σήμε­ρα να προ­στα­τεύ­σουν και ποιούς να εξο­λο­θρέ­υ­σουν. Η λογι­κή της σημε­ρι­νής κατά­στα­σης πραγ­μά­των μας οδη­γεί στο συμπέ­ρα­σμα ότι θέλουν να εξο­λο­θρεύ­σουν τα αντί­πα­λα μονο­πώ­λια και μαζί με αυτά και τους λαούς.

Θα ανα­ρω­τη­θεί κανείς, μα με τόσα όπλα που ήδη υπάρ­χουν, συμ­βα­τι­κά, χημι­κά, θανα­τη­φό­ρων αερί­ων και μικρο­βί­ων αλλά και ατο­μι­κά, τι είναι αυτό που ωθεί τον ιμπε­ρια­λι­σμό να εφευ­ρί­σκει και­νούρ­για κατα­στρο­φι­κά και δολο­φο­νι­κά ενά­ντια στην ανθρω­πό­τη­τα όπλα;

Η πρώ­τη σκέ­ψη είναι για να απο­κτή­σει υπε­ρο­πλία ακό­μη και για την περί­πτω­ση ειρή­νης με το όπλο στον κρό­τα­φο του αντα­γω­νι­στή και να σπεί­ρει τον τρό­μο στους λαούς για να παρα­μεί­νουν «καλοί».

Μια δεύ­τε­ρη είναι πως σήμε­ρα δεν μπο­ρεί ακό­μη να προ­γραμ­μα­τί­σει όπλα που θα σκο­τώ­νουν τους «κακούς» επει­δή αντι­δρούν, αντι­στέ­κο­νται και παλεύ­ουν ενά­ντια στην σημε­ρι­νή σαπί­λα. Ένας λόγος παρα­πά­νω για να προ­λά­βουν οι λαοί να ματαιώ­σουν μια για πάντα τα σχέ­διά τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο