Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αυτός είναι» και «Καλύτερα δε γίνεται» — Η συνέντευξη Κουτσούμπα στη Ναταλία Γερμανού

Μια ιδιαί­τε­ρα ενδια­φέ­ρου­σα συνέ­ντευ­ξη παρα­χώ­ρη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στη Νατα­λία Γερ­μα­νού και στην εκπο­μπή «Καλύ­τε­ρα δε γίνε­ται» στον «Alpha».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι χρειά­ζε­ται συνο­λι­κά αλλα­γή ρότας. Όσο πάμε στις ράγες αυτής της ανά­πτυ­ξης και του συστή­μα­τος που είναι για τους λίγους, τόσο τα πράγ­μα­τα θα γίνο­νται χειρότερα.

Ερω­τώ­με­νος αν το ΚΚΕ θα συνερ­γα­στεί με άλλο κόμ­μα, ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε, ότι αν έλε­γε ότι θα συνερ­γα­στεί με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρω­τα­πρι­λιά­τι­κο αστείο και δεν θα το πίστευε κανείς.

Επι­σή­μα­νε ότι οι πολι­τι­κές αυτών των κομ­μά­των, που τις γνω­ρί­σα­με και ήταν κυβερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα, καθώς και η ΝΔ κυβέρ­νη­σε πριν και κυβερ­νά τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρ­νη­σε περί­που 5 χρό­νια, άλλα κόμ­μα­τα που είναι στη Βου­λή έχουν κυβερ­νή­σει ή συμ­με­τεί­χαν οι αρχη­γοί τους ως υπουρ­γοί σε κυβερ­νή­σεις άλλων, ο κ. Βαρου­φά­κης ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βελό­που­λος ήταν στο ΛΑ.Ο.Σ. που συγκυ­βέρ­νη­σε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν κρι­θεί πολιτικά.

Έχουν ρημά­ξει τον κόσμο στη φορο­λο­γία, έχει εκτι­να­χθεί η ακρί­βεια, υπάρ­χει ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, ιδιω­τι­κο­ποιεί­ται το νερό, γίνο­νται πλει­στη­ρια­σμοί πρώ­της κατοι­κί­ας, ο πόλε­μος είναι στη γει­το­νιά μας και εμείς στέλ­νου­με οπλι­κά συστή­μα­τα και κανείς δεν λέει ότι θα καταρ­γή­σει τα μνη­μο­νια­κά και αντι­λαϊ­κά μέτρα. Ή ζητή­μα­τα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παι­δεία, την πολι­τι­κή προ­στα­σία που θεω­ρεί­ται κόστος να πάρεις πυρο­σβέ­στες ή μέτρα πρόβλεψης.

Δεν μπο­ρείς να κατα­τμείς τον σιδη­ρό­δρο­μο και μετά να τον που­λάς σε ιτα­λι­κή εται­ρεία και να δημιουρ­γεί­ται το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα των Τεμπών. Δεν μπο­ρεί να «απε­λευ­θε­ρώ­νεις» την ενέρ­γεια και να δημιουρ­γού­νται όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα εν ονό­μα­τι της πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης, που καμία σχέ­ση δεν έχει με το περι­βάλ­λον και να βλέ­πεις δάση να κατα­στρέ­φο­νται από τις ΑΠΕ.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ δεν θα δεί­ξει στή­ρι­ξη ή ανο­χή σε καμία αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση. Έχου­με Πρό­γραμ­μα, έχου­με πολι­τι­κή πρό­τα­ση, είμα­στε έτοι­μοι για να συμ­με­τέ­χου­με στην δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας, αλλά με άλλους όρους, με άλλες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με τον λαό πραγ­μα­τι­κά κυρί­αρ­χο, να είναι στην εξου­σία τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανέ­πτυ­ξε τις θέσεις του ΚΚΕ για μια σει­ρά ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τις δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις, το σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης αλλά και την ανά­δο­χη και την τεκνο­θε­σία, για την ανά­γκη κρα­τι­κής στή­ρι­ξης και προ­στα­σία του παιδιού.

Τόνι­σε ότι οι δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις των ανθρώ­πων, η συμ­βί­ω­ση, δεν μπο­ρεί να στη­ρί­ζε­ται σε κατα­να­γκα­στι­κούς όρους και μέτρα με οικο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια ή άλλα κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια περα­σμέ­νων εποχών.

Ζητή­μα­τα που πρέ­πει να λύνει ένα ζευ­γά­ρι στη συμ­βί­ω­σή του και να είναι εξα­σφα­λι­σμέ­να, όπως η Υγεία, η ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, η κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση θα έπρε­πε να λύνο­νταν από το κρά­τος, και για το κάθε πρό­σω­πο, ανε­ξάρ­τη­τα αν κάποιος είναι παντρε­μέ­νος ή όχι, αν έχει σχέ­ση ή όχι, αν έχει ετε­ρό­φυ­λο σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό ή ομό­φυ­λο σεξουα­λι­κό προσανατολισμό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε ότι το κρά­τος έχει αφή­σει χωρίς κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη τους γονείς και τα παι­διά, χωρίς προ­στα­σία και υπο­γράμ­μι­σε την ανά­γκη να υπάρ­χει κρα­τι­κή φρο­ντί­δα, μέρι­μνα και στήριξη.

Στο τέλος της συνέ­ντευ­ξης η Ν. Γερ­μα­νού έδω­σε στον Δ. Κου­τσού­μπα ένα βιβλίο για το πώς γρά­φτη­κε το τρα­γού­δι «Imagine» του Λένον, μια ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του Π. Ελυάρ και μια κού­πα «αλλά αυτός… Είστε!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδω­σε στη Νατα­λία Γερ­μα­νού από το Αρχείο του ΚΚΕ, τις επι­στο­λές της Ηλέ­κτρας Απο­στό­λου στον άντρα της, από όταν ήταν στην εξο­ρία, με τον οποίο συγκρού­στη­κε για τις πεποι­θή­σεις της, μια και­νού­ρια έκδο­ση βιβλί­ου για τον Θάνο Μικρού­τσι­κο και τη συλ­λε­κτι­κή έκδο­ση, το βιβλίο — cd «Θάνος Μικρού­τσι­κος. Καντά­τα για τη Μακρό­νη­σο — Σπου­δή σε ποι­ή­μα­τα του Βλα­δί­μη­ρου Μαγιακόβσκι».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο