Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφγανιστάν: 20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 2001 — 2021
Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς

Το μεγά­λο ενδια­φέ­ρον των εργα­ζο­μέ­νων και των νέων της Λάρι­σας για τις εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν και τις εκτι­μή­σεις του ΚΚΕ, απο­τυ­πώ­θη­κε στην εκδή­λω­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Λάρι­σας του ΚΚΕ, που έγι­νε το από­γευ­μα της Πέμ­πτης με θέμα «Αφγα­νι­στάν: 20 χρό­νια στη δίνη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών. Συμπε­ρά­σμα­τα και διδάγ­μα­τα για τους λαούς», όπου συμ­με­τεί­χαν δεκά­δες εργα­ζό­με­νοι από διά­φο­ρους κλά­δους, αλλά και φοι­τη­τές, μαθητές.

Στην εκδή­λω­ση μίλη­σε ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους παρευρισκόμενους να κρατάνε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που «έφυγε» από τη ζωή.

Στην ομι­λία του ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, στά­θη­κε στους λόγους για τους οποί­ους έγι­νε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση το 2001, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων  πως «η  μεγα­λύ­τε­ρη “αξία” του Αφγα­νι­στάν βρί­σκε­ται στη δεδο­μέ­νη στρα­τη­γι­κή γεω­γρα­φι­κή θέση του, ανά­με­σα στην Κεντρι­κή Ασία και στους Περ­σι­κό και Ινδι­κό Ωκε­α­νό, ή όπως έχει χαρα­κτη­ρι­στεί στο ”μαλα­κό υπο­γά­στριο” της Ρωσί­ας και της Κίνας. Αυτόν τον έλεγ­χο είχαν για 20 χρό­νια οι ΗΠΑ, εμπο­δί­ζο­ντας την κατα­σκευή μια σει­ράς αγω­γών ενέρ­γειας, δρό­μων μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των π.χ. από την Κίνα προς το Ιράν.
(…)
Στό­χος των ΗΠΑ δεν ήταν ούτε ο λεγό­με­νος “πόλε­μος με την τρο­μο­κρα­τία”, ούτε η “εξα­γω­γής της δημο­κρα­τί­ας”, αλλά ο έλεγ­χος της στρα­τη­γι­κής θέσης που κατα­λαμ­βά­νει το Αφγα­νι­στάν, που βρί­σκε­ται στο “τρί­γω­νο” μεγά­λων αντα­γω­νι­στών τους (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει κρί­σι­μο ”σημείο” στη χάρα­ξη νέων ενερ­γεια­κών, μετα­φο­ρι­κών δρόμων.
Πριν 20 χρό­νια το Κόμ­μα μας απο­κά­λυ­ψε αυτά τα ζητή­μα­τα, όπως και το ζήτη­μα του μεγά­λου ορυ­κτού πλού­του, καταρ­ρί­πτο­ντας τα προ­σχή­μα­τα των ιμπε­ρια­λι­στών, που ανα­πα­ρή­γα­γαν τα άλλα ελλη­νι­κά κόμ­μα­τα
».

Σε σχέ­ση με την απο­χώ­ρη­ση των Αμε­ρι­κά­νι­κων στρα­τευ­μά­των, ανέ­δει­ξε πως η ανα­διά­τα­ξη των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ υπη­ρε­τεί τη συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων σε άλλα μέτω­πα και δημιουρ­γεί «βολι­κό» κλί­μα αστά­θειας στην Κεντρι­κή Ασία.
Σημεί­ω­σε συγκε­κρι­μέ­να: «Σήμε­ρα οι αμε­ρι­κά­νι­κες προ­τε­ραιό­τη­τες μετα­το­πί­ζο­νται προς τον Ειρη­νι­κό ωκε­α­νό στην “κόντρα” με την Κίνα για την πρω­το­κα­θε­δρία στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Αυτές τις οδη­γούν σε ανα­σχε­δια­σμό των στρα­τιω­τι­κών τους εγκαταστάσεων.
Ταυ­τό­χρο­να, όμως, βλέ­που­με σχε­δια­σμέ­να να παρα­δί­νουν τον εξο­πλι­σμό τους στους Ταλι­μπάν. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως τα όπλα που άφη­σαν στο Αφγα­νι­στάν οι ΗΠΑ είναι αξί­ας 85 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.
Γιατί;
Μα για­τί προσ­δο­κούν πως τα υπαρ­κτά και δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ντό­πιων φυλάρ­χων — καπι­τα­λι­στών και ξένων δυνά­με­ων (Κίνα, Ρωσία, Πακι­στάν, Ινδία, Τουρ­κία, Ιράν, Κατάρ κοκ.) θα δρά­σουν ως νέα “εύφλε­κτη ύλη”, που θα δημιουρ­γή­σει γενι­κό­τε­ρο κλί­μα “απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης”, εμπο­δί­ζο­ντας την προ­ώ­θη­ση συμ­φε­ρό­ντων που είναι αντα­γω­νι­στι­κά με αυτά των ΗΠΑ και χαρά­ζο­ντας στην προ­ο­πτι­κή νέους δρό­μους στην περιο­χή για τα αμε­ρι­κά­νι­κα μονοπώλια».

Αφού ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων και των αστι­κών κομ­μά­των που έδω­σαν «γην και ύδωρ» για το ιμπε­ρια­λι­στι­κό έγκλη­μα στο Αφγα­νι­στάν, σχο­λί­α­σε την εικό­να του αερο­δρο­μί­ου στην Καμπούλ επι­ση­μαί­νο­ντας μετα­ξύ άλλων πως «όταν την επό­με­νη φορά τα ελλη­νι­κά κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού μας μιλή­σουν για τους “δια­βο­λι­κά καλούς” και “ισχυ­ρούς συμ­μά­χους” μας, που τάχα­τε υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα “εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντά μας”, ας φέρου­με στο μυα­λό μας αυτή την εικό­να του αερο­δρο­μί­ου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδα­κτι­κή»!

Η ομιλία έκλεισε με το κάλεσμα για να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στη συνέ­χεια, ακο­λού­θη­σε συζή­τη­ση με ερω­τή­σεις και παρεμ­βά­σεις, ανα­δει­κνύ­ο­ντας έτσι το μεγά­λο ενδια­φέ­ρον του κόσμου, αφού η συζή­τη­ση κρά­τη­σε μέχρι αργά το βράδυ.

🔻 Δημο­σιεύ­ου­με εκτε­νή απο­σπά­σμα­τα της ομι­λί­ας από τον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη.

ΗΠΑ Αφγανιστάν USA Afghanistan

Στις 11 Σεπτέμ­βρη συμπλη­ρώ­νο­νται 20 χρό­νια από την έναρ­ξη της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης του ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν, που έγι­νε με το πρό­σχη­μα του «πολέ­μου με την τρο­μο­κρα­τία», μετά την επί­θε­ση στους Δίδυ­μους Πύρ­γους και την επί­κλη­ση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Ο πόλε­μος αυτός, που ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την απο­χώ­ρη­ση των Αμε­ρι­κα­νών από το Αφγα­νι­στάν και την ανά­λη­ψη της δια­κυ­βέρ­νη­σης από το ένο­πλο αντι­δρα­στι­κό κίνη­μα των Ταλι­μπάν, χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως «ο πιο μακρο­χρό­νιος στην ιστο­ρία των ΗΠΑ».
Τα γεγο­νό­τα που εκτυ­λί­χθη­καν στο Αφγα­νι­στάν, 4 χιλιά­δες χιλιό­με­τρα μακριά μας, όχι μόνο περι­κλεί­ουν επί­και­ρα διδάγ­μα­τα και για τον δικό μας λαό, αλλά σαφώς μας «αγγί­ζουν» και για άλλους λόγους:

Πρώ­τον, κάθε χρό­νο η χώρα μας, εδώ και 20 χρό­νια, έδι­νε για την επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν 300 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. (…)
▪️Τι κι αν στα νοσο­κο­μεία, στα σχο­λεία, στην Πυρο­σβε­στι­κή περι­μέ­νουν χρό­νια τώρα να καλυ­φθούν τα κενά σε προ­σω­πι­κό… Τι κι αν η χώρα υστε­ρεί σε έργα αντι­σει­σμι­κής, αντι­πυ­ρι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας… Γι’ αυτά «δεν φτά­νουν οι πόροι»…
▪️Τι κι αν οι μισθοί και οι συντά­ξεις, συνο­λι­κά οι κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, μειώ­νο­νται στα­θε­ρά τα τελευ­ταία 20 χρό­νια από όλες τις κυβερ­νή­σεις που πέρασαν…
▪️Την ίδια ώρα η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, αλλά και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, έβρι­σκαν πάντα και στην ώρα τους να δίνουν για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, λαμ­βά­νο­ντας μάλι­στα κάθε χρό­νο τα εύση­μα από τους «δια­βο­λι­κά καλούς» συμ­μά­χους μας. Φτά­σα­με να ξοδεύ­ου­με κάθε χρό­νο πάνω από 4 δισ. ευρώ για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, μετα­ξύ άλλων και για τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, όπως αυτή στο Αφγα­νι­στάν, και ξεπε­ρά­σα­με σε ποσο­στό επί του ΑΕΠ ακό­μα και τις ΗΠΑ.

Δεύ­τε­ρον, οι εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν, όπως και σε κάθε άλλη γωνιά του πλα­νή­τη, μας ενδια­φέ­ρουν διό­τι γνω­ρί­ζου­με πως τα γεγο­νό­τα στη μια ή άλλη χώρα ασκούν επί­δρα­ση, μικρό­τε­ρη ή μεγα­λύ­τε­ρη, και στις άλλες χώρες, μιας και η πάλη των λαών είναι διε­θνής, άσχε­τα αν εξε­λίσ­σε­ται κάθε φορά σε εθνι­κό επίπεδο.

afganistan ΕΣΣΔ CCCP

Αυτό στην περί­πτω­ση του Αφγα­νι­στάν πρώ­τα απ’ όλα μας το δίδα­ξαν οι ΗΠΑ, που τη δεκα­ε­τία του ’80 «λύσ­σα­ξαν» να ανα­τρέ­ψουν μια λαϊ­κή επα­νά­στα­ση, που είχε ξεσπά­σει σε αυτήν τη φτω­χή και ορει­νή χώρα.
Κι όμως εκεί­νη την περί­ο­δο, μέσα σε λίγα χρό­νια και σε συν­θή­κες ένο­πλης πάλης, ο λαός του Αφγα­νι­στάν, χάρη και στη διε­θνι­στι­κή βοή­θεια της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης, έκα­νε σημα­ντι­κά βήμα­τα, έφτια­ξε σχο­λεία, νοσο­κο­μεία, βιβλιο­θή­κες, πανε­πι­στή­μια, οι νέες γυναί­κες άρχι­σαν να ξεφορ­τώ­νο­νται την μπούρ­γκα κ.ο.κ.

Φαγώ­θη­καν όμως να ανα­τρέ­ψουν αυτήν την επα­να­στα­τι­κή προ­σπά­θεια. Πακι­στάν, Σαου­δι­κή Αρα­βία, Εμι­ρά­τα, Κατάρ, Ιράν, όλη η «αφρό­κρε­μα» της… «προ­ό­δου», με ενορ­χη­στρω­τή τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στή­ρι­ξαν με όπλα και άφθο­νο χρή­μα τους μου­λά­δες και τους τσι­φλι­κά­δες, τους καπι­τα­λι­στές, και βλέ­που­με σήμε­ρα όλη αυτήν τη μαυ­ρί­λα στο Αφγανιστάν.

Για να κάνου­με και μια σύγκρι­ση, εκεί­νο το λαϊ­κό καθε­στώς κρά­τη­σε σχε­δόν 3 χρό­νια από την ώρα που τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­χώ­ρη­σαν, πολε­μώ­ντας «με νύχια και με δόντια» με όλη τη μαύ­ρη αντί­δρα­ση του τότε καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου. Στις μέρες μας το δοτό καθε­στώς της «αστι­κής δημο­κρα­τί­ας», που είχαν στή­σει οι Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κοί στο Αφγα­νι­στάν, δεν κρά­τη­σε ούτε μια βδομάδα…afganistan 40 let nazad Афганистан 40 лет назад

Γιατί το Αφγανιστάν ενδιαφέρει τόσο τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Ας δού­με, όμως, για­τί το Αφγα­νι­στάν, μια τόσο φτω­χή και ορει­νή χώρα, ενδια­φέ­ρει τόσο πολύ τις διά­φο­ρες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνάμεις.

◾  Η μεγα­λύ­τε­ρη «αξία» του Αφγα­νι­στάν βρί­σκε­ται στη δεδο­μέ­νη στρα­τη­γι­κή γεω­γρα­φι­κή θέση του, ανά­με­σα στην Κεντρι­κή Ασία και στον Περ­σι­κό και τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό, ή όπως έχει χαρα­κτη­ρι­στεί στο «μαλα­κό υπο­γά­στριο» της Ρωσί­ας και της Κίνας. Αυτόν τον έλεγ­χο είχαν για 20 χρό­νια οι ΗΠΑ, εμπο­δί­ζο­ντας την κατα­σκευή μιας σει­ράς αγω­γών Ενέρ­γειας, δρό­μων μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των, π.χ. από την Κίνα προς το Ιράν.
▪️ Βεβαί­ως, «κοντά στο βασι­λι­κό ποτί­στη­κε και η γλά­στρα» του ναρ­κε­μπο­ρί­ου, που «ανθεί» στον σύγ­χρο­νο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, μιας και εξαι­τί­ας της ιμπε­ρια­λι­στι­κής κατο­χής το Αφγα­νι­στάν ανα­δεί­χτη­κε στην 1η παγκό­σμια θέση της παρα­γω­γής οπίου.

Το Αφγανιστάν, όπως κι άλλες περιοχές, όπου σήμερα οξύνονται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, είναι σε σημεία κομβικά για να περάσουν αγωγοί και μεταφορικοί δρόμοι.

◾  Τα μονο­πώ­λια δεν τα νοιά­ζει μόνο να βάλουν στο χέρι τις πηγές Ενέρ­γειας, αλλά τα ενδια­φέ­ρει και πώς αυτές θα φτά­σουν στις αγο­ρές. Το ίδιο και τα μονο­πώ­λια που έχουν μετα­φέ­ρει την παρα­γω­γή των εμπο­ρευ­μά­των τους στην Κίνα, στην Ινδία, στο Πακι­στάν, ανα­ζη­τώ­ντας εκεί φθη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό. Τα νοιά­ζει ακό­μη και πώς αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα θα φτά­σουν στις αγο­ρές, π.χ. της Ευρώ­πης, μειώ­νο­ντας το κόστος των θαλάσ­σιων μετα­φο­ρών, χαρά­ζουν χερ­σαί­ους δρό­μους, αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους, σιδη­ρό­δρο­μους κ.ο.κ.

◾  Έτσι, βασι­κό σχέ­διο αγω­γού φυσι­κού αερί­ου στην περιο­χή είναι ο TAPI (που θα διέρ­χε­ται από τις χώρες Τουρ­κμε­νι­στάν, Αφγα­νι­στάν, Πακι­στάν και Ινδία), 1.735 χιλιο­μέ­τρων, που σχε­διά­ζε­ται να μετα­φέ­ρει 33 δισ. κυβι­κά μέτρα φυσι­κού αερί­ου ετη­σί­ως. Οπως και η παραλ­λα­γή του, ο TAP (δηλα­δή χωρίς την Ινδία).

▪️Ο συγκε­κρι­μέ­νος αγω­γός αρχι­κά ενδιέ­φε­ρε τους Αμε­ρι­κα­νούς, που θεω­ρού­σαν πως θα πετύ­χουν μακρο­χρό­νια την απε­ξάρ­τη­ση της περιο­χής από το ιρα­νι­κό αέριο, αλλά και θα αδυ­να­τί­σουν αυτά που παίρ­νει σήμε­ρα η Κίνα από το Τουρ­κμε­νι­στάν. Στην πορεία όμως άρχι­σε να ενδια­φέ­ρει και το ρωσι­κό κεφά­λαιο, διό­τι εάν κάπο­τε κατα­σκευα­στεί, ακό­μη κι αν στην αρχή δεν θα προ­σφέ­ρει ρωσι­κό αέριο, προ­ο­πτι­κά και λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι από τη σοβιε­τι­κή επο­χή το δίκτυο του Τουρ­κμε­νι­στάν συν­δέ­ε­ται με αυτό της Ρωσί­ας, θα μπο­ρού­σε η Ρωσία να βρει διέ­ξο­δο στις αγο­ρές του Πακι­στάν και της Ινδί­ας. Να σημειω­θεί πως το ρωσι­κό κεφά­λαιο πρι­μο­δο­τεί και την κατα­σκευή του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου «Pakistan Stream», από το Καρά­τσι προς Λαχώ­ρη, παλαιό­τε­ρα γνω­στός ως αγω­γός Βορ­ρά — Νότου, που σχε­διά­ζει να μετα­φέ­ρει 12,4 δισ. κυβι­κά μέτρα φυσι­κού αερί­ου ετη­σί­ως, κυρί­ως από υγρο­ποι­η­μέ­νο αέριο, αλλά και με τη δια­σύν­δε­σή του με τον TAPΙ.
▪️Αρχι­κά οι Ταλι­μπάν ήταν αντί­θε­τοι, στη συνέ­χεια εκφρά­στη­καν θετι­κά και μάλι­στα δήλω­σαν πως μπο­ρούν να ανα­λά­βουν την ασφά­λεια του αγω­γού. Στην πορεία είπαν πως όσο διαρ­κεί η κατο­χή δεν μπο­ρεί να γίνει. Τέλος, σήμε­ρα εμφα­νί­ζο­νται θετικοί.
▪️Αντί­θε­τη με τον παρα­πά­νω αγω­γό είναι σίγου­ρα η Τουρ­κία, μιας και επι­διώ­κει να γίνει αυτή «κόμ­βος» Ενέρ­γειας για το αέριο του Τουρ­κμε­νι­στάν. Πιθα­νό­τα­τα και η Κίνα να μην ενδια­φέ­ρε­ται, μιας και σήμε­ρα αυτή λαμ­βά­νει μεγά­λες ποσό­τη­τες αερί­ου από Τουρ­κμε­νι­στάν και Ρωσία, που στην περί­πτω­ση κατα­σκευ­ής του TAPI θα πρέ­πει να τις δια­πραγ­μα­τευ­τεί με άλλους όρους. Ούτε το Ιράν ενδια­φέ­ρε­ται, μιας κι αυτό ήδη κατα­σκεύ­α­σε αγω­γό φυσι­κού αερί­ου που φτά­νει έως τα σύνο­ρα του Πακι­στάν και φιλο­δο­ξεί να επι­κρα­τή­σει το δικό του σχέδιο.

Βασι­κοί μετα­φο­ρι­κοί δρό­μοι είναι αυτοί που σχε­διά­ζει η Κίνα (με κατεύ­θυν­ση προς Πακι­στάν, προς τα λιμά­νια του, αλλά και παρα­πέ­ρα στο Ιράν). Το βλέ­πει σαν κομ­μά­τι του λεγό­με­νου «δρό­μου του μετα­ξιού». Αλλά και η Τουρ­κία θέλει τον δικό της δρό­μο (Αζερ­μπαϊ­τζάν, Γεωρ­γία, Κασπία, Τουρ­κμε­νι­στάν, Αφγα­νι­στάν, Πακι­στάν, Ινδία), που μάλι­στα το έχει «βαφτί­σει» δρό­μο του «Λάπις Λάζου­λι», από την ονο­μα­σία ενός ημι­πο­λύ­τι­μου πετρώ­μα­τος του Αφγανιστάν.

Υπάρ­χουν επί­σης σχέ­δια μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από υδροη­λε­κτρι­κές εγκα­τα­στά­σεις στο Κιρ­γι­στάν και στο Τατζι­κι­στάν προς το Πακι­στάν μέσω του Αφγανιστάν.

Σαφώς ενδια­φέ­ρει τα μονο­πώ­λια και ο ορυ­κτός πλού­τος. Το Αφγα­νι­στάν δια­θέ­τει πλού­σια ανεκ­με­τάλ­λευ­τα κοι­τά­σμα­τα ορυ­κτών πρώ­των υλών, η αξία των οποί­ων εκτι­μά­ται από 1 έως 3 τρισ. δολά­ρια στο 30% των εξε­ρευ­νη­μέ­νων εδα­φών. Ειδι­κό­τε­ρα δια­θέ­τει τερά­στια απο­θέ­μα­τα μεταλ­λευ­μά­των, κυρί­ως χαλ­κού, σιδή­ρου, χρυ­σού, μολύ­βδου και λιθίου.

Για τη σημα­σία αυτού του πλού­του μόνο ένα παρά­δειγ­μα θα δώσω: Το λίθιο είναι βασι­κό συστα­τι­κό στην κατα­σκευή μπα­τα­ριών που χρη­σι­μο­ποιού­νται στη βιο­μη­χα­νία της ηλε­κτρο­κί­νη­σης και όχι μόνο. Στον τομέα αυτόν επεν­δύ­ουν τερά­στια ποσά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και ισχυ­ρές δυνά­μεις της ΕΕ, όπως η Γερ­μα­νία. Στην επο­χή της «πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης» το λίθιο χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως η «νέα βεν­ζί­νη». Υπο­λο­γί­ζε­ται πως μια αύξη­ση της τάξης του 1% στην παρα­γω­γή ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των παγκο­σμί­ως θα αυξή­σει τη ζήτη­σή του περισ­σό­τε­ρο από 40%. Είναι φανε­ρό επο­μέ­νως ότι η δέσμευ­ση μεγά­λων κοι­τα­σμά­των λιθί­ου ανά τον κόσμο δίνει ισχυ­ρό προ­βά­δι­σμα στον ανταγωνισμό.

USA Afganistan

Οι σημερινές προτεραιότητες και το κλίμα «αποσταθεροποίησης»

Γι’ αυτούς, λοι­πόν, τους λόγους έγι­νε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση το 2001. Στό­χος των ΗΠΑ δεν ήταν ούτε ο λεγό­με­νος «πόλε­μος με την τρο­μο­κρα­τία», ούτε η «εξα­γω­γή της δημο­κρα­τί­ας», αλλά ο έλεγ­χος της στρα­τη­γι­κής θέσης που κατα­λαμ­βά­νει το Αφγα­νι­στάν, που βρί­σκε­ται στο «τρί­γω­νο» μεγά­λων αντα­γω­νι­στών τους (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει κρί­σι­μο «σημείο» στη χάρα­ξη νέων ενερ­γεια­κών, μετα­φο­ρι­κών δρόμων.

Πριν από 20 χρό­νια το Κόμ­μα μας απο­κά­λυ­ψε αυτά τα ζητή­μα­τα, όπως και το ζήτη­μα του μεγά­λου ορυ­κτού πλού­του, καταρ­ρί­πτο­ντας τα προ­σχή­μα­τα των ιμπε­ρια­λι­στών, που ανα­πα­ρή­γα­γαν τα άλλα ελλη­νι­κά κόμματα.

Για 20 χρό­νια οι ΗΠΑ εμπό­δι­σαν την κατα­σκευή μιας σει­ράς αγω­γών Ενέρ­γειας, δρό­μων μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των.
Χάρη στη ΝΑΤΟι­κή κατο­χή τα κινε­ζι­κά και ρωσι­κά μονο­πώ­λια έμει­ναν μακριά από τις πρώ­τες ύλες που δια­θέ­τει το Αφγα­νι­στάν. Οι Κινέ­ζοι π.χ. ανα­γκά­στη­καν να στα­μα­τή­σουν την εξό­ρυ­ξη χρυ­σού που είχαν ξεκινήσει.
Τι κι αν η στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή κατο­χή, ο εμφύ­λιος πόλε­μος της δοτής κυβέρ­νη­σης με τους Ταλι­μπάν οδή­γη­σε σε «ποτά­μια» προ­σφύ­γων, που προ­σπά­θη­σαν να ξεφύ­γουν από τον πόλε­μο, την ανέ­χεια, τα μεσαιω­νι­κά ήθη;

Οι σύμ­μα­χοι του ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα 20 χρό­νια, δεν δίστα­σαν να στη­ρί­ξουν αυτά τα κάλ­πι­κα προ­σχή­μα­τα των ΗΠΑ και να στεί­λουν στην «κρε­α­το­μη­χα­νή» του αφγα­νι­κού πολέ­μου στρα­τιω­τι­κά τμή­μα­τα των χωρών τους, μετα­ξύ αυτών και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), που από το 2001 έως σήμε­ρα στή­ρι­ξαν την εμπλο­κή της χώρας μας και των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στο Αφγανιστάν.

Μόνο το ΚΚΕ είχε απαιτήσει την επιστροφή στη χώρα των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής αποστολής στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

China Agfanistan Κίνα Αφγανιστάν

Σήμε­ρα οι αμε­ρι­κα­νι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες μετα­το­πί­ζο­νται προς τον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, στην «κόντρα» με την Κίνα για την πρω­το­κα­θε­δρία στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Αυτές τις οδη­γούν σε ανα­σχε­δια­σμό των στρα­τιω­τι­κών τους εγκαταστάσεων.

Ταυ­τό­χρο­να, όμως, βλέ­που­με σχε­δια­σμέ­να να παρα­δί­νουν τον εξο­πλι­σμό τους στους Ταλι­μπάν. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως τα όπλα που άφη­σαν στο Αφγα­νι­στάν οι ΗΠΑ είναι αξί­ας 85 δισ.$.
Για­τί; Μα για­τί προσ­δο­κούν πως τα υπαρ­κτά και δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ντό­πιων φυλάρ­χων — καπι­τα­λι­στών και ξένων δυνά­με­ων (Κίνα, Ρωσία, Πακι­στάν, Ινδία, Τουρ­κία, Ιράν, Κατάρ κ.ο.κ.) θα δρά­σουν ως νέα «εύφλε­κτη ύλη», που θα δημιουρ­γή­σει γενι­κό­τε­ρο κλί­μα «απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης», εμπο­δί­ζο­ντας την προ­ώ­θη­ση συμ­φε­ρό­ντων που είναι αντα­γω­νι­στι­κά με αυτά των ΗΠΑ και χαρά­ζο­ντας στην προ­ο­πτι­κή νέους δρό­μους στην περιο­χή για τα αμε­ρι­κα­νι­κά μονοπώλια.

Πρέ­πει να σημειώ­σου­με πως η επι­κρά­τη­ση των Ταλι­μπάν, που έγι­νε με αρκε­τά γρή­γο­ρους ρυθ­μούς, συν­δέ­θη­κε με την απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών και ΝΑΤΟι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, μετά τη συμ­φω­νία της Ντό­χα (2020), στην οποία κατέ­λη­ξαν ΗΠΑ και Ταλι­μπάν. Υπάρ­χουν ερω­τή­μα­τα, αλλά όλα δεί­χνουν πως δεν μιλά­με για αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή ήττα και στρα­τιω­τι­κή νίκη των Ταλι­μπάν στα πεδία των μαχών, αλλά για παρά­δο­ση της δια­κυ­βέρ­νη­σης από τους Αμε­ρι­κα­νούς στους Ταλιμπάν.

Είναι φανε­ρό πως οι ΗΠΑ πέρα από τη συμ­φω­νία με τους Ταλι­μπάν στην Ντό­χα, εκτός όλων αυτών που έχουν ανα­κοι­νω­θεί, πρέ­πει να έχουν κατα­λή­ξει σε ένα είδος «συνεν­νό­η­σης» με τους Ταλι­μπάν, ή με ένα από τα ισχυ­ρά καθο­δη­γη­τι­κά κέντρα αυτής της οργάνωσης.

afganistan Αφγανιστάν ταλιμπάν

Διδάγματα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Υπάρ­χουν όμως ορι­σμέ­να ζητή­μα­τα που έχουν διδα­κτι­κή αξία για τον λαό μας από την εικό­να που έρχε­ται από το Αφγανιστάν:

Πρώ­τα απ’ όλα, είναι αυτό της απελ­πι­σί­ας στην οποία βρέ­θη­καν οι πολι­τι­κοί «σύμ­μα­χοι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ολοι εκεί­νοι που συνερ­γά­στη­καν με τις ξένες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις, ενα­πό­θε­σαν τις ελπί­δες τους για μια καλύ­τε­ρη ζωή σε αυτές. Είδα­με την τρα­γι­κή κατά­στα­ση στο αερο­δρό­μιο της Καμπούλ.

Γι’ αυτό, όταν την επό­με­νη φορά τα ελλη­νι­κά κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού μάς μιλή­σουν για τους «δια­βο­λι­κά καλούς» και «ισχυ­ρούς συμ­μά­χους» μας, που τάχα­τε υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα «εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντά μας», ας φέρου­με στο μυα­λό μας αυτήν την εικό­να του αερο­δρο­μί­ου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδακτική!

Ένα δεύ­τε­ρο δίδαγ­μα είναι πως ακό­μη και η ισχυ­ρό­τε­ρη ιμπε­ρια­λι­στι­κή δύνα­μη είναι ανα­γκα­σμέ­νη να κάνει ανα­προ­σαρ­μο­γές στην τακτι­κή της, να αλλά­ζει μεθό­δους, να λαμ­βά­νει υπό­ψη της τον συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων σε εθνι­κό, περι­φε­ρεια­κό και διε­θνές επί­πε­δο. Οταν, λοι­πόν, την επό­με­νη φορά μας πουν πως «αυτά που λέτε εσείς του ΚΚΕ, μπο­ρεί να είναι καλά, αλλά δεν γίνο­νται, θα πέσουν οι Αμε­ρι­κα­νοί να μας φάνε», να δεί­ξου­με πως τα πράγ­μα­τα δεν πρέ­πει να τα βλέ­που­με στα­τι­κά, «μαρ­μα­ρω­μέ­να», για­τί δεν είναι! Αλλά­ζουν! Αλλά­ζουν, πρώ­τα απ’ όλα μέσα από την ανι­σό­με­τρη ανά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­σμού, που είναι νόμος. Η λαϊ­κή πάλη, το λαϊ­κό κίνη­μα μπο­ρεί και να εμπο­δί­σει τα χει­ρό­τε­ρα και να προ­κα­λέ­σει ρήξεις, ανα­τρο­πές, και εφό­σον η εργα­τι­κή τάξη κατα­κτή­σει την εξου­σία, μπο­ρεί να στη­ρι­χθεί και από άλλες χώρες, όπου θα έχει ανα­τρα­πεί η αστι­κή εξου­σία, αλλά και να εκμε­ταλ­λευ­τεί τις αντι­θέ­σεις που αντι­κει­με­νι­κά θα υπάρ­χουν στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Ένα τρί­το ζήτη­μα είναι πως η στρα­τιω­τι­κή απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από το Αφγα­νι­στάν κάθε άλλο παρά μας οδη­γεί στο συμπέ­ρα­σμα πως στο εξής οι Αμε­ρι­κα­νοί και οι άλλοι ιμπε­ρια­λι­στές θα επι­λέ­ξουν στο εξής μόνο πολι­τι­κά, διπλω­μα­τι­κά, οικο­νο­μι­κά μέσα για την προ­ώ­θη­ση των σκο­πών τους. Η στρα­τιω­τι­κή μετα­κί­νη­ση των ΗΠΑ, όπως είδα­με και με τις τελευ­ταί­ες αμε­ρι­κα­νι­κές βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις που εξα­πο­λύ­θη­καν στην Καμπούλ, συνη­γο­ρεί υπέρ της εναλ­λα­γής των μέσων.

Όχι τυχαία οι ΗΠΑ, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χρη­σι­μο­ποιούν τη χώρα μας ως «ορμη­τή­ριο» σε βάρος άλλων χωρών, στο­χο­ποιώ­ντας τον λαό μας.
Οχι τυχαία το ΝΑΤΟ προ­ω­θεί μεγά­λες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις σε όλη τη γραμ­μή με τη Ρωσία, μιλά για τον κίν­δυ­νο της Κίνας, κι ακό­μη κατα­στρώ­νει σχε­δια­σμούς ακό­μη και πυρη­νι­κού πολέμου.

Όχι τυχαία η ΕΕ κάνει λόγο για τη συγκρό­τη­ση δικού της στρα­τού, του­λά­χι­στον 50.000 ενό­πλων, που θα δρα πότε δίπλα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και πότε αυτο­τε­λώς, όταν το επι­βάλ­λουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των ευρω­παϊ­κών μονοπωλίων.
Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος και οι στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις είναι «σήμα κατα­τε­θέν» του καπι­τα­λι­σμού και δεν πρέ­πει να υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία γι’ αυτό.

Επί­σης, εκεί­νο που είναι σίγου­ρο, είναι πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο διά­φο­ροι «σύμ­μα­χοι» ιμπε­ρια­λι­στές, αυτοί που ματο­κύ­λι­σαν τους λαούς σε Αφγα­νι­στάν, Γιου­γκο­σλα­βία, Ιράκ, Συρία, Παλαι­στί­νη, Ουκρα­νία κ.ο.κ., δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν την ειρή­νη, την ασφά­λεια, την ευη­με­ρία του λαού! Αυτά μπο­ρούν να δια­σφα­λι­στούν με τη λαϊ­κή πάλη, σε ρήξη με τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών και το σύστη­μα που δημιουρ­γεί Ταλι­μπάν και κάθε είδους αντι­δρα­στι­κές πολι­τι­κές δυνάμεις.

Βρετανία Ρωσία Συνθήκη μοίρασμα «σφαιρών επιρροής» Περσία Αφγανιστάν Θιβέτ

Για τα περί «νεκροταφείου των αυτοκρατοριών»

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της ομι­λί­ας, ακο­λού­θη­σε πλού­σια συζή­τη­ση με ερω­τή­σεις και παρεμ­βά­σεις. Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με όσα λέγο­νται ότι το Αφγα­νι­στάν είναι το «νεκρο­τα­φείο των αυτο­κρα­το­ριών», για­τί όπως λένε «ο αφγα­νι­κός λαός νίκη­σε τη βρε­τα­νι­κή αυτο­κρα­το­ρία, τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση και τώρα τις ΗΠΑ», ο Ελ. Βαγε­νάς επι­σή­μα­νε τα εξής:

«Είναι γεγο­νός πως στο “μίξερ” των αστι­κών προ­σεγ­γί­σε­ων για την κατά­στα­ση στο Αφγα­νι­στάν μπαί­νουν 3 δια­φο­ρε­τι­κές επο­χές, 3 δια­φο­ρε­τι­κές κατα­στά­σεις, με στό­χο τη δια­στρέ­βλω­ση των γεγονότων.

▪️ Η Βρε­τα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία ήταν τέτοια, μιας και θεω­ρού­σε πως είχε στην κατο­χή της μέχρι τις αρχές του περα­σμέ­νου αιώ­να το 22% των εκτά­σε­ων της Γης. Με τη βία κρα­τού­σε “κάτω από την μπό­τα της” εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε όλον τον κόσμο, που την περί­ο­δο των εθνι­κο-απε­λευ­θε­ρω­τι­κών κινη­μά­των και αγώ­νων ξεση­κώ­θη­καν και μια τέτοια περί­πτω­ση ήταν και το Αφγα­νι­στάν, που ο λαός του έδω­σε 3 πολέ­μους με τη Βρε­τα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία, την οποία νίκη­σε το 1919.

▪️ Η Σοβιε­τι­κή Ρωσία όχι μόνον χαι­ρέ­τι­σε, αλλά και στή­ρι­ξε την πάλη του αφγα­νι­κού λαού ενά­ντια στους Βρε­τα­νούς αποι­κιο­κρά­τες. Δεν είναι τυχαίο το γεγο­νός πως το Αφγα­νι­στάν ήταν η πρώ­τη χώρα που ανα­γνώ­ρι­σε τη Σοβιε­τι­κή Σοσια­λι­στι­κή Ρωσία και το 1921 υπέ­γρα­ψε με το Εμι­ρά­το κι αργό­τε­ρα Βασί­λειο του Αφγα­νι­στάν “Σύμ­φω­νο φιλί­ας”. Για δεκα­ε­τί­ες η Σοβιε­τι­κή Ρωσία είχε οικο­νο­μι­κές, εμπο­ρι­κές σχέ­σεις, έστελ­νε ειδι­κούς σε διά­φο­ρους τομείς, κατα­σκευα­στι­κά έργα, έδι­νε αερο­πλά­να, βοη­θού­σε στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, έδι­νε τη δυνα­τό­τη­τα σπου­δών στην ΕΣΣΔ σε φοι­τη­τές από το Αφγα­νι­στάν, όπως κι από πολ­λές ακό­μη λεγό­με­νες “ανα­πτυσ­σό­με­νες” χώρες. Η ΕΣΣΔ δεν είχε κανέ­να συμ­φέ­ρον να εισβά­λει και να πολε­μή­σει με τον λαό του Αφγα­νι­στάν, το αστι­κό καθε­στώς του οποί­ου στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή του ακο­λου­θού­σε μια πολι­τι­κή “ουδε­τε­ρό­τη­τας”.

▪️▪️ Στα 1973 ανα­τρά­πη­κε η μοναρ­χία (από τον ξάδελ­φο του μονάρ­χη, Μ. Ντα­ούντ), που ανα­κη­ρύ­χθη­κε πρό­ε­δρος και επε­δί­ω­ξε αστι­κούς εκσυγ­χρο­νι­σμούς. Μάλι­στα μια από τις δύο φρά­ξιες που είχε το Λαϊ­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα του Αφγα­νι­στάν (το ΛΔΚΑ είχε ιδρυ­θεί στα 1965 και θεω­ρού­σε τον εαυ­τό μαρ­ξι­στι­κό — λενι­νι­στι­κό κόμ­μα), η φρά­ξια “Παρ­τσάμ” (“Σημαία”, από τον τίτλο της εφη­με­ρί­δας που έβγα­ζε), φέρε­ται να συμ­με­τεί­χε αρχι­κά στην αστι­κή κυβέρ­νη­ση, επι­διώ­κο­ντας να συμ­βά­λει στον αστι­κό εκσυγ­χρο­νι­σμό. Η άλλη φρά­ξια, “Χαλκ” (“Λαός”, επί­σης από τον τίτλο της εφη­με­ρί­δας που έβγα­ζε), κρά­τη­σε αντι­πο­λι­τευ­τι­κή στά­ση. Στη συνέ­χεια και οι δυνά­μεις του “Παρ­τσάμ” πέρα­σαν στην αντι­πο­λί­τευ­ση, έγι­νε συγ­χώ­νευ­ση των οργα­νώ­σε­ων των δύο φρα­ξιών, όχι όμως και των πυρή­νων τους που υπήρ­χαν μέσα στον αστι­κό στρα­τό. Το καθε­στώς Ντα­ούντ προ­χώ­ρη­σε σε κατα­στο­λή, φυλα­κί­σεις και δολο­φο­νί­ες πολι­τι­κών αντι­πά­λων του. Η δολο­φο­νία γνω­στού στε­λέ­χους του ΛΔΚΑ τον Απρί­λη του 1978 επι­τά­χυ­νε την πτώ­ση του, με τη λαϊ­κή εξέ­γερ­ση που ακο­λού­θη­σε και η οποία είχε τη συν­δρο­μή τμή­μα­τος του στρατού.
Ακο­λού­θη­σε η συγκρό­τη­ση Επα­να­στα­τι­κού Συμ­βου­λί­ου από το ΛΔΚΑ.
Η λαϊ­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση προ­ώ­θη­σε σημα­ντι­κές αλλα­γές υπέρ του λαού, μπή­καν οι βάσεις για τη μόρ­φω­ση των παι­διών, αγο­ριών και κορι­τσιών, δημιουρ­γή­θη­καν σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια, ξεκί­νη­σε η οικο­δό­μη­ση λαϊ­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας, δόθη­καν δικαιώ­μα­τα στις γυναί­κες, άνοι­ξε ένας δρό­μος προόδου.

Οι αλλα­γές αυτές πολε­μή­θη­καν από τους Αφγα­νούς καπι­τα­λι­στές και τσι­φλι­κά­δες, από τις ΗΠΑ και άλλες ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Οι ΗΠΑ και οι μηχα­νι­σμοί τους δημιούρ­γη­σαν τους μου­τζα­χε­ντίν, τους προ­γό­νους των Ταλι­μπάν, τους χρη­μα­το­δό­τη­σαν με δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό για να ανα­τρέ­ψουν τη λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση και να πλή­ξουν τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, αξιο­ποί­η­σαν γι’ αυτό το Πακι­στάν, τη Σαου­δι­κή Αρα­βία και άλλες μοναρχίες.

Η λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση του Αφγα­νι­στάν, για να μπο­ρέ­σει να αντε­πε­ξέλ­θει στην ξένη επέμ­βα­ση, που στή­ρι­ζε την εσω­τε­ρι­κή αντί­δρα­ση, ζήτη­σε πάνω από 20 φορές τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια της ΕΣΣΔ.

Βεβαί­ως, πρέ­πει να γνω­ρί­ζου­με πως στην ηγε­σία του Αφγα­νι­στάν εκεί­νη την περί­ο­δο υπήρ­χε και εσω­τε­ρι­κή δια­πά­λη ανά­με­σα στις δύο φρά­ξιες, που φαί­νε­ται πως εξέ­φρα­ζε τόσο δια­φο­ρε­τι­κές αντι­λή­ψεις για την ανοι­κο­δό­μη­ση της χώρας, όσο και μια αντα­νά­κλα­ση της κοι­νω­νι­κής και εθνο­τι­κής σύν­θε­σης του κόμ­μα­τος αυτού.
Τα ζητή­μα­τα αυτά απαι­τούν παρα­πέ­ρα μελέ­τη, ωστό­σο δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν το γεγο­νός πως η ΕΣΣΔ αντα­πο­κρί­θη­κε τότε, στα 1979, σε ένα αίτη­μα διε­θνι­στι­κής βοή­θειας, συνέ­δρα­με το λαό του Αφγα­νι­στάν, δεν τον πολέ­μη­σε.
Σήμε­ρα γνω­ρί­ζου­με από μαρ­τυ­ρί­ες πρώ­ην μου­τζα­χε­ντίν για διά­φο­ρες περι­πτώ­σεις προ­δο­σί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων των σοβιε­τι­κών στρατευμάτων.
▪️ Προ­δο­σία, που απο­κο­ρυ­φώ­θη­κε με την από­φα­ση απο­χώ­ρη­σης των σοβιε­τι­κών στρα­τευ­μά­των, που πήρε η σοβιε­τι­κή ηγε­σία επί Γκορ­μπα­τσόφ, ενώ η παύ­ση οποιασ­δή­πο­τε βοή­θειας από το καθε­στώς Γιέλ­τσιν, έβα­λε “στη γωνία” την προ­σπά­θεια του ΛΔΚΑ.

Δεν στέ­κει καμία σύγκρι­ση της ΕΣΣΔ με τις επι­διώ­ξεις της Βρε­τα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, ή σήμε­ρα των ΗΠΑ, που μπο­ρεί να είναι η ισχυ­ρό­τε­ρη καπι­τα­λι­στι­κή δύνα­μη στην κορυ­φή της ιμπε­ρια­λι­στι­κής πυρα­μί­δας, αλλά δεν είναι αυτο­κρα­το­ρία. Οι ΗΠΑ έδρα­σαν στο Αφγα­νι­στάν για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν συγκε­κρι­μέ­να γεω­πο­λι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, σε κόντρα με άλλες ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές δυνάμεις.
Αυτά ανα­δεί­ξα­με παρα­πά­νω, όπως και το γεγο­νός της συμ­φω­νί­ας τους με τους Ταλι­μπάν, που οδή­γη­σε στην απο­χώ­ρη­σή τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο