Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφιέρωμα για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης από τη STUDIO NEW STAR ART CINEMA

Με την προ­βο­λή της ται­νί­ας «Μνή­μες υπα­νά­πτυ­ξης» (Memorias de Subdesarrollo) του Τόμας Γκου­τιέ­ρεζ Αλέα, η New Star Art Cinema, ξεκι­νά το ετή­σιο αφιέ­ρω­μά της για τη νίκη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης που φέτος κλεί­νει 60 χρόνια.

Η εκδή­λω­ση έναρ­ξης του αφιε­ρώ­μα­τος θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τετάρ­τη 13 Φλε­βά­ρη, στις 7.00 το από­γευ­μα στον κινη­μα­το­γρά­φο «STUDIO new star art cinema» (Σπάρ­της και Σταυ­ρο­πού­λου 33, πλα­τεία Αμε­ρι­κής). Θα μιλή­σει η πρέ­σβης της Κού­βας στην Αθή­να Zelmys Maria Dominguez Cortina. Η είσο­δος είναι δωρεάν.

«Μνήμες Υπανάπτυξης»

Ο σκη­νο­θέ­της Τόμας Γκου­τιέ­ρεζ Αλέα θίγει σε αυτήν την ται­νία το θέμα των αστι­κών κατά­λοι­πων της παλιάς τάξης και των δυσκο­λιών προ­σαρ­μο­γής στη νέα κοι­νω­νι­κή πραγματικότητα.

Η ιστο­ρία του φιλμ τοπο­θε­τεί­ται το 1961 δύο χρό­νια μετά την επι­κρά­τη­ση της επα­νά­στα­σης. Ο Αλέα αφο­μοιώ­νο­ντας τις αισθη­τι­κές αρχές της νου­βελ-βαγκ και τις αφη­γη­μα­τι­κές τεχνι­κές του σινέ-βερι­τέ, στή­νει την ται­νία του στο ενδιά­με­σο της μυθο­πλα­σί­ας και του ντο­κι­μα­ντέρ, κινη­μα­το­γρα­φώ­ντας την εύθραυ­στη και ευμε­τά­βλη­τη περιο­χή όπου τέμνο­νται οι μικρές ασή­μα­ντες ανθρώ­πι­νες ιστο­ρί­ες και οι προ­σω­πι­κές μνή­μες με τα μεγά­λα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα, συλ­λαμ­βά­νο­ντας τις αντη­χή­σεις της Ιστο­ρί­ας στο εσω­τε­ρι­κό του κεντρι­κού ήρωα.

Ο κεντρι­κός ήρω­ας είναι ένας καλ­λιερ­γη­μέ­νος αστός που αρνή­θη­κε να ακο­λου­θή­σει τη γυναί­κα του, τους γονείς του και τους φίλους του στην Αμε­ρι­κή κι έμει­νε μόνος του στην Κού­βα, παρα­τη­ρη­τής και σχο­λια­στής των μεταλ­λα­γών που γίνο­νται στη χώρα του. Προ­τι­μά να παρα­μεί­νει στην Αβά­να και μολο­νό­τι υπο­στη­ρί­ζει την επα­νά­στα­ση, έστω κι αν δεν κατα­λα­βαί­νει πλή­ρως τους στό­χους της, δεν απο­φα­σί­ζει να πάρει μέρος στο χτί­σι­μο της νέας κοι­νω­νί­ας. Ζει χωρίς να δουλεύει.

Ήρω­ας εξαι­ρε­τι­κά αντι­φα­τι­κός, που μένει απελ­πι­στι­κά αδρα­νής όταν ξεσπά η κρί­ση στον Κόλ­πο των Χοί­ρων κι όλη η χώρα κινη­το­ποιεί­ται για να αντι­με­τω­πί­σει την αμε­ρι­κα­νι­κή εισβολή.

Κοινωνική/Ασπρόμαυρη/Διάρκεια: 97′.

Παρα­γω­γή: Κου­βα­νι­κή Σκη­νο­θε­σία: Τόμας Γκου­τιέ­ρεζ Αλέα.

Πρω­τα­γω­νι­στούν: Σέρ­τζιο Κοριέ­ρι, Ντέι­ζι Γκρα­νά­ντος, Εσλί­ντα Νού­νιεζ, Ομάρ Βαλ­ντές, Ρενέ Ντε Λα Κρούζ, Ιολά­ντα Φαρ, Οφέ­λια Κον­ζά­λες, Χοσέ Γκιλ Αμπάντ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο