Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Γληνό

Ο Δημή­τρης Γλη­νός γεν­νή­θη­κε στις 22 Αυγού­στου 1882. Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στην πνευ­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ζωή στις αρχές του προη­γού­με­νο αιώ­να και ως το θάνα­τό του (1943) ανέ­πτυ­ξε πλού­σια και γόνι­μη επι­στη­μο­νι­κή, κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή δράση.

Από τα πρώ­τα βήμα­τα βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο των εξε­λί­ξε­ων ανα­ζη­τώ­ντας το καλό και το ωφέ­λι­μο για το λαό. Ετσι μέσα από μια πορεία φιλο­σο­φι­κών ανα­ζη­τή­σε­ων, πολι­τι­κών δια­ψεύ­σε­ων και προ­σω­πι­κών δια­πι­στώ­σε­ων, βρέ­θη­κε στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’30  να συμπο­ρεύ­ε­ται με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας.

Βρέ­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή της Εθνι­κής Αντί­στα­σης και αυτή, καθό­λου τυχαία, του εμπι­στεύ­τη­κε την εκλα­ΐ­κευ­ση των σκο­πών της.

Ο λόγος και ο στο­χα­σμός του επί­και­ρος. Η στά­ση του έμπρα­κτη από­δει­ξη του ρόλου και της ευθύ­νης του επι­στή­μο­να απέ­να­ντι στο λαό του.

Το περιο­δι­κό φιλο­ξε­νεί στις σελί­δες του εκτε­νές αφιέ­ρω­μα για τη ζωή και το έργο του παι­δα­γω­γού και ανα­μορ­φω­τή Δημή­τρη Γληνού:

Δ. Γλη­νός: Αρι­στε­ρά, ολο­έ­να προς τ’ αριστερά

Δημή­τρης Γλη­νός «Δάσκα­λος. Ανα­μορ­φω­τής. Αγωνιστής»

Δημ. Γλη­νός: Ποιοι δρό­μοι ανοί­γο­νται μπρο­στά στους νέους

Η άγνω­στη από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας κατά του Δημ. Γληνού

Δημή­τρης Γλη­νός: Ο δάσκα­λος της εξορίας

Γυναι­κεί­ος ανθρωπισμός

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο