Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 🚩45 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ 🚩«ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ένα ταξίδι στην ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο 902.gr

🚩 Προς τιμήν των 45 χρόνων του Φεστιβάλ,
ΚΝΕ — «Οδηγητή»,
το 902.gr ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη 6 Αυγούστου,
μια αναδρομή-
αφιέρωμα στην Ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Μετρώ­ντας …αντί­στρο­φα τις μέρες για τις κεντρι­κές εκδη­λώ­σεις του 45ου Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του «Οδη­γη­τή» στο Πάρ­κο «Αντ. Τρί­τσης» στο Ίλιον, στις 19 — 21 Σεπτέμ­βρη, το 902.gr θα δημο­σιεύ­ει κάθε μέρα και ένα αφιέ­ρω­μα σε κάθε ένα από τα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ, από το 1975 έως και το 2018.

Από την απαρ­χή του το 1975, τα πρώ­τα του τολ­μη­ρά και πετυ­χη­μέ­να βήμα­τα και την πολύ γρή­γο­ρη καθιέ­ρω­σή του, το Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του «Οδη­γη­τή» δικαιω­μα­τι­κά κατέ­κτη­σε τον τίτλο του μονα­δι­κού νεα­νι­κού πολι­τι­κού — πολι­τι­στι­κού θεσμού. Φτιαγ­μέ­νο απο­κλει­στι­κά με το μερά­κι και την εθε­λο­ντι­κή δου­λειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ, το Φεστι­βάλ βρή­κε σημα­ντι­κή στή­ρι­ξη από μεγά­λες μορ­φές των Γραμ­μά­των και των Τεχνών κι έγι­νε μια πραγ­μα­τι­κή όαση πολιτισμού.

Στη 10ετία του ’80, το Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» είναι πια ένας κατο­χυ­ρω­μέ­νος και κατα­ξιω­μέ­νος νεα­νι­κός θεσμός. Μετά από 8 χρό­νια παρα­μο­νής στο άλσος Περι­στε­ρί­ου αλλά­ζει χώρο και πηγαί­νει στην Και­σα­ρια­νή. Κοι­νό χαρα­κτη­ρι­στι­κό των Φεστι­βάλ της περιό­δου είναι η μαζι­κό­τη­τά τους. Μεγά­λες μορ­φές, όπως ο Γιάν­νης Ρίτσος, ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, στη­ρί­ζουν και συμ­βάλ­λουν στις εκδη­λώ­σεις του. Την ίδια περί­ο­δο, όμως, μετρά­με και σημα­ντι­κές απώ­λειες, όπως του Μάνου Λοΐ­ζου και του Μάνου Κατρά­κη που είχαν στη­ρί­ξει το Φεστι­βάλ στα πρώ­τα του βήματα.

Ακο­λου­θούν τα δύσκο­λα χρό­νια, που σημα­δεύ­ο­νται από την κρί­ση στην ΚΝΕ και τις δύο δια­σπά­σεις της. Και ύστε­ρα τα χρό­νια της ανα­συ­γκρό­τη­σης και τα στα­θε­ρά ελπι­δο­φό­ρα βήμα­τα της Οργά­νω­σης στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’90, για τα οποία η συμ­βο­λή του Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» είναι καθο­ρι­στι­κή, αφού απο­τε­λεί πλα­τιά συνά­ντη­ση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά.

Στο δεύ­τε­ρο μισό της 10ετίας του ’90, τα βήμα­τα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανα­συ­γκρό­τη­σή της την καθι­στούν και πάλι μια μαζι­κή Οργά­νω­ση Νεο­λαί­ας, που δένε­ται με τις μάζες και αυτό εκφρά­ζε­ται χρό­νο με το χρό­νο και στα Φεστι­βάλ της. Η «μετα­κό­μι­ση» του Φεστι­βάλ στην Πανε­πι­στη­μιού­πο­λη στα Ιλί­σια συμπί­πτει και με την εντυ­πω­σια­κή άνο­δο της μαζι­κό­τη­τάς του, η οποία πάει παράλ­λη­λα με τον εμπλου­τι­σμό του προ­γράμ­μα­τός του, ώστε να αφου­γκρά­ζε­ται και να δένε­ται με την επι­και­ρό­τη­τα, αλλά και να περι­λαμ­βά­νει ό,τι καλύ­τε­ρο έχει να επι­δεί­ξει η ελλη­νι­κή μου­σι­κή σκη­νή. Η πορεία του Φεστι­βάλ, μέχρι και τη «μετε­γκα­τά­στα­σή» του στο Πάρ­κο «Αντ. Τρί­τσης» στο Ίλιον, είναι ανοδική.

Τα τελευ­ταία χρό­νια, το Φεστι­βάλ έχει πια μεγα­λώ­σει κι έχει ομορ­φύ­νει περισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλη φορά, ενώ ταυ­τό­χρο­να δε στα­μα­τά να μας εκπλήσ­σει, να εισά­γει νέα στοι­χεία, να συν­δέ­ε­ται με πρω­τό­τυ­πες κι αξιό­λο­γες πρω­το­βου­λί­ες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

Η ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή που έχει ετοι­μά­σει το 902.gr θα ολο­κλη­ρω­θεί δίνο­ντας τη σκυ­τά­λη στις κεντρι­κές εκδη­λώ­σεις του 45ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή», για να γρά­ψουν τη δική τους ιστο­ρία, καθώς

🚩 Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας…
“θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” (Ναζίμ Χικμέτ)

🚩 Τον Σοσιαλισμό!


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο