Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αϊτή: Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος της χώρας

Ο πρό­ε­δρος της Αϊτής Ζοβε­νέλ Μοΐζ δολο­φο­νή­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα στην κατοι­κία του, ένα γεγο­νός που απει­λεί να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την πιο φτω­χή χώρα της αμε­ρι­κα­νι­κής ηπεί­ρου, η οποία ήδη αντι­με­τώ­πι­ζε μια διπλή κρί­ση, πολι­τι­κή και στον τομέα της ασφάλειας.

Η ανα­κοί­νω­ση της δολο­φο­νί­ας έγι­νε από τον προ­σω­ρι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Κλοντ Ζοζέφ.

«Ο πρό­ε­δρος δολο­φο­νή­θη­κε μέσα στο σπί­τι του από ξένους που μιλού­σαν αγγλι­κά και ισπα­νι­κά. Επι­τέ­θη­καν στην κατοι­κία του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας», δήλωσε.

«Η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται υπό έλεγ­χο», διαβεβαίωσε.

Η σύζυ­γος του προ­έ­δρου τραυ­μα­τί­σθη­κε κατά την επί­θε­ση, η οποία σημειώ­θη­κε γύρω στη 01:00 (τοπι­κή ώρα, 08:00 ώρα Ελλά­δας) και νοση­λεύ­ε­ται, διευ­κρί­νι­σε ο Ζοζέφ. Κάλε­σε τον πλη­θυ­σμό να παρα­μεί­νει ήρε­μος και διευ­κρί­νι­σε πως η αστυ­νο­μία και ο στρα­τός θα εξα­σφα­λί­σουν την τήρη­ση της τάξης.

Προ­ερ­χό­με­νος από τον κόσμο των επι­χει­ρή­σε­ων, ο 53χρονος Ζοβε­νέλ Μοΐζ είχε εκλε­γεί πρό­ε­δρος το 2016 υπο­σχό­με­νος να ανα­πτύ­ξει την οικο­νο­μία της χώρας και είχε ανα­λά­βει τα καθή­κο­ντά του στις 7 Φεβρουα­ρί­ου 2017.

Δρα­στη­ριο­ποιού­νταν σε πολ­λούς οικο­νο­μι­κούς τομείς, μετα­ξύ των οποί­ων οι φυτεί­ες μπα­νά­νας, και δεν είχε σχε­δόν καμιά πολι­τι­κή πεί­ρα όταν εξε­λέ­γη, ενώ ήταν πολύ λίγο γνω­στός στους συμπα­τριώ­τες του.

Πλη­γή για την Αϊτή είναι η ανα­σφά­λεια και κυρί­ως οι απα­γω­γές για λύτρα που πραγ­μα­το­ποιούν συμ­μο­ρί­ες, οι οποί­ες παρα­μέ­νουν ατι­μώ­ρη­τες. Εξαι­τί­ας της κατά­στα­σης αυτής ο Ζοβε­νέλ Μοΐζ, ο οποί­ος κατη­γο­ρή­θη­κε για αδρά­νεια απέ­να­ντι στην κρί­ση, αντι­με­τώ­πι­σε την έντο­νη αντί­δρα­ση μεγά­λου μέρους της κοι­νω­νί­ας των πολιτών.

Μέσα στο πλαί­σιο αυτό, που δημιουρ­γού­σε φόβους ότι θα επι­κρα­τού­σε γενι­κευ­μέ­νη αναρ­χία, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρώ­πη είχαν απευ­θύ­νει έκκλη­ση για διε­ξα­γω­γή ελεύ­θε­ρων και δια­φα­νών βου­λευ­τι­κών και προ­ε­δρι­κών εκλο­γών μέχρι το τέλος του 2021.

Ο Ζοβε­νέλ Μοΐζ είχε ανα­κοι­νώ­σει τη Δευ­τέ­ρα το διο­ρι­σμό ενός νέου πρω­θυ­πουρ­γού, του Αριέλ Ανρί, απο­στο­λή του οποί­ου θα ήταν ακρι­βώς η διε­ξα­γω­γή εκλογών.

Ο Ζοβε­νέλ Μοΐζ, ο οποί­ος κυβερ­νού­σε με δια­τάγ­μα­τα από τον Ιανουά­ριο του 2020, χωρίς κοι­νο­βού­λιο και με τη διάρ­κεια της θητεί­ας του να αμφι­σβη­τεί­ται, είχε επί­σης βάλει στα σκα­ριά μια θεσμι­κή μεταρρύθμιση.

Ένα συνταγ­μα­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα, που είχε αρχι­κά προ­βλε­φθεί για τον Απρί­λιο, ανα­βλή­θη­κε την πρώ­τη φορά για τις 27 Ιου­νί­ου και στη συνέ­χεια ανα­βλή­θη­κε και πάλι για τις 26 Σεπτεμ­βρί­ου εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας της Covid-19. Η μεταρ­ρύθ­μι­ση είχε στό­χο την ενί­σχυ­ση της εκτε­λε­στι­κής εξουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο