Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Α. Αναστασιώτης (ΚΚΕ): Επικίνδυνη η προσπάθεια να δικαιωθούν απαράδεκτες πρακτικές στο όνομα της αυτοάμυνας

Για «πρά­ξη βαρ­βα­ρό­τη­τας» έκα­νε λόγο ο Αντώ­νης Αντα­να­σιώ­της, υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών και Δικαιο­σύ­νης της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορ­μή το «λιν­τσά­ρι­σμα» του Ζαχα­ρία (Ζακ) Κωστό­που­λου, ενώ σχο­λί­α­σε και τη συζή­τη­ση περί «βίας» και «ανα­σφά­λειας» που συντη­ρεί­ται από τα υπό­λοι­πα κόμματα.

“Είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη και πρέ­πει να κατα­δι­κα­στεί απο­φα­σι­στι­κά από το λαό μας η προ­σπά­θεια που γίνε­ται από διά­φο­ρους κύκλους ‑κυρί­ως φασι­στοει­δή- να δικαιω­θούν στη συνεί­δη­ση του κόσμου τέτοιες απα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές στο όνο­μα της αυτο­ά­μυ­νας”, δήλω­σε ο υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών και Δικαιο­σύ­νης του ΚΚΕ, Αντώ­νης Ανα­στα­σιώ­της στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων, με αφορ­μή τον θάνα­το του Ζαχα­ρία Κωστό­που­λου.

“Ήταν σοκα­ρι­στι­κές οι εικό­νες που είδα­με, κατά τη γνώ­μη μας δεν είναι απλώς ένα γεγο­νός ανε­πί­τρε­πτο και κατα­δι­κα­στέο, αλλά συνι­στά πραγ­μα­τι­κά μία πρά­ξη βαρ­βα­ρό­τη­τας”, είπε ο κ. Ανα­στα­σιώ­της, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στην επί­θε­ση που δέχτη­κε ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κων­στα­ντι­νέ­ας σημεί­ω­σε: “Το κατα­δι­κά­σα­με το περι­στα­τι­κό όπως και μια σει­ρά από άλλα, που προ­φα­νώς προ­έρ­χο­νται από φασι­στι­κούς κύκλους”.

Το στέ­λε­χος του ΚΚΕ παρα­τή­ρη­σε ότι “υπάρ­χει βία δια­φό­ρων ειδών και το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που ζού­με στη­ρί­ζε­ται στη βία”. “Υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­νες ευθύ­νες για τη βία τη φασι­στι­κή, που προ­έρ­χε­ται κυρί­ως από τη Χρυ­σή Αυγή, όχι όμως μόνο από αυτήν αλλά και από ευρύ­τε­ρους κύκλους του χώρου. Υπάρ­χουν ευθύ­νες και στη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση και στις προη­γού­με­νες που με την αντερ­γα­τι­κή και αντι­λαϊ­κή της πολι­τι­κή στρώ­νει το έδα­φος στο φασι­σμό, στο ρατσι­σμό και βεβαί­ως συχνά νομι­μο­ποιεί την παρου­σία της Χρυ­σής αυγής και άλλων φασι­στι­κών ομά­δων στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό”, σημεί­ω­σε ο κ. Αναστασιώτης.

“Δεν ανα­κα­λύ­πτου­με εμείς ούτε κανείς άλλος τη βία. Είναι στη φύση του συστή­μα­τος, το ίδιο το κρά­τος, η ίδια εργο­δο­σία, ασκούν ωμή βία στους εργα­ζό­με­νους στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Άρα­γε δεν είναι η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία η πιο απο­κρου­στι­κή μορ­φή βίας, ο εργα­ζό­με­νος επει­δή δεν σκύ­βει το κεφά­λι και δεν δέχε­ται τη μεί­ω­ση του μισθού ή των άλλων δικαιω­μά­των του, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, να απο­λύ­ε­ται και να οδη­γεί­ται με τη βία στην ανερ­γία; Δεν είναι ωμή βία ο εργα­ζό­με­νος ο νέος άνθρω­πος που διεκ­δι­κεί τα δικαιώ­μα­τά του στο δρό­μο, στο χώρο της δου­λειάς να δέχε­ται την επί­θε­ση των δυνά­με­ων κατα­στο­λής επει­δή διεκ­δί­κη­σε τα δικαιώ­μα­τά του; Αυτή είναι η βασι­κή μορ­φή βίας που υπάρ­χει και πρέ­πει να αντι­τα­χθεί ο λαός”, κατέληξε.

Πρό­σθε­σε πως όταν η ΝΔ, η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα μιλούν για ασφά­λεια, δεν ενδια­φέ­ρο­νται για την ασφά­λεια του απλού πολί­τη, μη του συμ­βεί κάποιο περι­στα­τι­κό. «Θέλουν να δημιουρ­γή­σουν ένα κλί­μα τρο­μο­κρα­τί­ας απέ­να­ντι στο λαό και τη νεο­λαία που αμφι­σβη­τούν, που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια σε αυτό το άδι­κο σύστη­μα», διευκρίνισε.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με τις δρά­σεις του «Ρου­βί­κω­να» ή άλλων τέτοιων ομά­δων, ανέ­φε­ρε πως συντη­ρούν και εξυ­πη­ρε­τούν μια τέτοια πολι­τι­κή τρο­μο­κρα­τί­ας του λαϊ­κού κινή­μα­τος, «λει­τουρ­γούν, δηλα­δή, αντι­κει­με­νι­κά προ­βο­κα­τό­ρι­κα, ανε­ξάρ­τη­τα από το τι δηλώ­νουν, απέ­να­ντι στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνημα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο