Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Α. Μπλίνκεν: Δεν αποκλείει να γίνουν διαπραγματεύσεις στο μέλλον για τα ουκρανικά σύνορα

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Άντο­νι Μπλίν­κεν φάνη­κε να αφή­νει μισά­νοι­χτη την πόρ­τα σε ενδε­χό­με­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας στο μέλ­λον, σπεύ­δο­ντας να προ­σθέ­σει πως επα­φί­ε­ται στους Ουκρα­νούς να αποφασίσουν.

Ο κ. Μπλίν­κεν, που εκφρά­στη­κε χθες ενώ­πιον επι­τρο­πής του Κογκρέ­σου, τόνι­σε πως οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία για την ειρή­νη με τη Ρωσία πρέ­πει να είναι «δίκαιη και βιώ­σι­μη», ότι θα σέβε­ται την ανε­ξαρ­τη­σία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας, αλλά «το πώς αυτή θα ορι­στεί συγκε­κρι­μέ­να επί του πεδί­ου περι­μέ­νου­με να μας το πουν οι Ουκρανοί».

Φάνη­κε με αυτόν τον τρό­πο να ανα­γνω­ρί­ζει το γεγο­νός πως οι Ουκρα­νοί θα δυσκο­λευ­τούν να ανα­κα­τα­λά­βουν όλα τα εδά­φη που έχει προ­σαρ­τή­σει η Ρωσία, ειδι­κά τη χερ­σό­νη­σο της Κριμαίας.

«Νομί­ζω πως υπάρ­χουν περιο­χές στην Ουκρα­νία τις οποί­ες οι Ουκρα­νοί είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθα­νόν υπάρ­χουν περιο­χές που θα απο­φα­σί­σουν πως πρέ­πει να προ­σπα­θή­σουν να ανα­κτή­σουν με άλλα μέσα», είπε.

Ο κ. Μπλίν­κεν απα­ντού­σε συγκε­κρι­μέ­να στην ερώ­τη­ση του ρεπου­μπλι­κά­νου πολι­τι­κού Κρις Στιού­αρτ αν οι ΗΠΑ τάσ­σο­νται υπέρ της υπό­σχε­σης του ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ότι θα ανα­κα­τα­λη­φθεί η Κρι­μαία, που προ­σάρ­τη­σε η Ρωσία το 2014.

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, που κρί­νει ότι σήμε­ρα δεν υπάρ­χουν οι απαι­τού­με­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να διε­ξα­χθούν ειρη­νευ­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, επέ­μει­νε στο ότι «αυτές είναι απο­φά­σεις που πρέ­πει να πάρουν οι Ουκρα­νοί», καθώς αφο­ρούν το «πώς βλέ­πουν το μέλ­λον τους και το πώς θα αυτό θα μετα­φρα­στεί σε όρους εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και ανεξαρτησίας».

«Αυτό που δεν θέλου­με, για το καλό όλου του κόσμου, είναι αυτό να λυθεί (…) κατά τρό­πο που θα επι­τρέ­ψει οι Ρώσοι να ανα­δια­τα­χτούν, να επα­νε­ξο­πλι­στούν και να ξανα­ε­πι­τε­θούν», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ και οι δυτι­κές χώρες δεν ανα­γνω­ρί­ζουν την προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας, ούτε περιο­χών που κατέ­λα­βαν οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, όπου συνε­χί­ζουν να μαί­νο­νται σφο­δρές μάχες.

Η συμ­μα­χία υπό τις ΗΠΑ που προ­σφέ­ρει στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία δια­βε­βαιώ­νει πως είναι δια­τε­θει­μέ­νη να συνε­χί­σει να την υπο­στη­ρί­ζει για όσο χρεια­στεί και ότι πρέ­πει να απο­συρ­θεί ο ρωσι­κός στρα­τός από την ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια, αλλά γενι­κά τεί­νει να υπεκ­φεύ­γει όσον αφο­ρά την Κριμαία.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο