Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος — Ανθρωποσφαγή (Βίντεο με σπάνιες φωτό)

Αρχί­ζει ο Α’ Παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός Πόλε­μος. Αφορ­μή για την έκρη­ξη του πολέ­μου υπήρ­ξε η δολο­φο­νία του αρχι­δού­κα της Αυστρο­ουγ­γα­ρί­ας Φρα­γκί­σκου — Φερ­δι­νάν­δου και της γυναί­κας του από έναν Σέρ­βο εθνι­κι­στή στις 28 Ιού­νη 1914. Στη Σερ­βία στάλ­θη­κε τελε­σί­γρα­φο, σύμ­φω­να με το οποίο η Αυστρία θεω­ρού­σε απο­λύ­τως υπεύ­θυ­νη τη Σερ­βία και έθε­τε εντε­λώς απα­ρά­δε­κτους όρους. Στη συνέ­χεια και χωρίς να λάβει υπό­ψη της την απά­ντη­ση της Σερ­βί­ας, κήρυ­ξε πόλε­μο ενα­ντί­ον της, στις 28 Ιού­λη 1914. Η δολο­φο­νία του αρχι­δού­κα της Αυστρο­ουγ­γα­ρί­ας δεν ήταν βεβαί­ως παρά το πρό­σχη­μα του πολέ­μου, που ήταν απο­τέ­λε­σμα των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και έγι­νε για την ιμπε­ρια­λι­στι­κή ανα­δια­νο­μή του κόσμου, τον έλεγ­χο των πρώ­των υλών και των αγο­ρών, κ.ο.κ.

Την 1η Αυγού­στου η Γερ­μα­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στη Ρωσία και σε πολύ λίγο χρό­νο οι εμπό­λε­μοι αυξά­νο­νται και οι συγκρού­σεις γενι­κεύ­ο­νται. Ακο­λού­θως, σχη­μα­τί­στη­καν οι εξής ιμπε­ρια­λι­στι­κοί συνα­σπι­σμοί: Ο συνα­σπι­σμός της «Τρι­πλής Συμ­μα­χί­ας», στον οποίο ανή­καν η Γερ­μα­νία, η Αυστρο­ουγ­γα­ρία, η Βουλ­γα­ρία και η Τουρ­κία και ο συνα­σπι­σμός της «Αντάντ», στον οποί­ον ανή­καν η Γαλ­λία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Σερ­βία, το Μαυ­ρο­βού­νιο, η Ιαπω­νία, το Βέλ­γιο, η Ιτα­λία, η Πορ­το­γα­λία, η Ρου­μα­νία, η Ελλά­δα, η Κίνα και οι ΗΠΑ (συνο­λι­κά στον πόλε­μο μετεί­χαν με τον έναν ή τον άλλο συνα­σπι­σμό 38 χώρες).

Επρό­κει­το για τη μεγα­λύ­τε­ρη ανθρω­πο­σφα­γή έως τότε, με 16 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς και 20 εκα­τομ­μύ­ρια τραυ­μα­τί­ες (902.gr).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο