Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λάρισα προτείνει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ!!!

Μέχρι και την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, για τα προ­σχή­μα­τα, βάσεις μας ζητού­σαν οι Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κοί. Πλέ­ον, στα πλαι­σία της …ανα­βάθ­μι­σης των σχέ­σε­ών μας με τις ΗΠΑ (διεκ­δί­κη­ση ρόλου και μερί­σμα­τος από το αιμα­το­κύ­λι­σμα των λαών της περιο­χής) προ­σφέ­ρου­με οι ίδιοι βάσεις, έχο­ντας συγκε­κρι­μέ­νες προτάσεις!!!

Τη δημιουρ­γία μόνι­μων αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων εκτός από τη Σού­δα και σε άλλες πόλεις της Ελλά­δας πρό­τει­νε στον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας, Πάνος Καμ­μέ­νος στο πλαί­σιο της συνά­ντη­σής τους στο Πεντάγωνο.

«Η Ελλά­δα θεω­ρεί τις ΗΠΑ στρα­τη­γι­κό εταί­ρο και σύμ­μα­χο, τον μονα­δι­κό θα τολ­μού­σα να πω. Είναι σημα­ντι­κό για την Ελλά­δα οι ΗΠΑ να ανα­πτύ­ξουν στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στη χώρα σε μία πιο μόνι­μη βάση όχι μόνο στον Κόλ­πο της Σού­δας, αλλά επί­σης στον Βόλο, στη Λάρι­σα και στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη», είπε ο κ. Καμμένος.

Οι ανα­φο­ρές του κ. Καμ­μέ­νου δεν είναι τυχαί­ες, το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ήδη από τον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό για την προ­ώ­θη­ση αμε­ρι­κα­νι­κών ελι­κο­πτέ­ρων στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη. Επί­σης, στην 110 Πτέ­ρυ­γα Μάχης στη Λάρι­σα είναι μόνι­μα σταθ­μευ­μέ­να αμε­ρι­κα­νι­κά drones MQ9 ενώ τους προη­γού­με­νες μήνες έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μετα­στάθ­μευ­ση F‑22 Raptor.

Σύμ­φω­να με καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νες πηγές οι Αμε­ρι­κα­νοί αξιο­λο­γούν τη χρή­ση του αερο­δρο­μί­ου της Λάρι­σας καθώς και άλλων κρί­σι­μων εγκα­τα­στά­σε­ων της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας για τη στάθ­μευ­ση μεγα­λύ­τε­ρων αερο­πλά­νων, όπως είναι τα ιπτά­με­να τάνκερ.

Ενα πολύ σημα­ντι­κό στοι­χείο της συζή­τη­σης μετα­ξύ των δύο υπουρ­γών ήταν και η συνερ­γα­σία των δύο χωρών κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας. Ενδει­κτι­κό παρά­δειγ­μα είναι η άσκη­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Κρή­τη τον Δεκέμ­βριο και είναι η μεγα­λύ­τε­ρη που έχει γίνει ποτέ σε ελλη­νι­κό χώρο.

Σε ερώ­τη­ση δημο­σιο­γρά­φου σχε­τι­κά με δήλω­ση του Τζέιμς Μάτις για την πιθα­νό­τη­τα νέας στρα­τιω­τι­κής βάσης στην Ελλά­δα, ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας είπε: «Υπάρ­χουν δομές, οι οποί­ες θα ήταν πολύ ενδια­φέ­ρον για την Ελλά­δα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνά­με ότι έχου­με μπει πλέ­ον σε μία περί­ο­δο που έχου­με νέα είδη απει­λών, υπάρ­χει ο κυβερ­νο­πό­λε­μος, οι δορυ­φο­ρι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, πάρα πολ­λά νέα μέσα τα οποία έχουν ανα­πτύ­ξει οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής και με την παρου­σία τους στην Ελλά­δα θα μπο­ρούν να μας βοη­θή­σουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυ­ντι­κή πολιτική».

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευ­ρά του επι­βε­βαί­ω­σε τη στε­νή συνερ­γα­σία μετα­ξύ Ελλά­δας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυ­νας και εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για τη δέσμευ­ση της Ελλά­δας για αμυ­ντι­κές δαπά­νες της τάξε­ως του 2% αλλά και την πρό­σφα­τη συμ­φω­νία μετα­ξύ των δύο χωρών για την ανα­βάθ­μι­ση των μαχη­τι­κών F‑16.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο