Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βάσεις 2019: Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι αυξομειώσεις

Βάσεις 2019: Ανοι­ξε η ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, μέσω της οποί­ας οι υπο­ψή­φιοι των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων 2019 για την εισα­γω­γή στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση μπο­ρούν να ενη­με­ρω­θούν για τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους.

Η βάση της Ιατρι­κής Σχο­λής Αθή­νας δια­μορ­φώ­νε­ται στα 18.724 μόρια, παρου­σιά­ζο­ντας πτώ­ση 305 μόρια σε σχέ­ση με το 2018, που ήταν στα 19.029.

Αντί­στοι­χα η Νομι­κή Αθή­νας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγό­τε­ρα από το 2018.

Στο Εθνι­κό Μετσό­βειο Πολυ­τε­χνείο στο τμή­μα Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νι­κών η βάση δια­μορ­φώ­νε­ται στα 18.314, αυξη­μέ­νη κατά 74 μόρια, ενώ στο τμή­μα Αρχι­τε­κτό­νων η βάση είναι στα 19.050, παρου­σιά­ζο­ντας πτώ­ση 284 μόρια.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της πτώ­σης των φετι­νών βάσε­ων είναι το τμή­μα Φιλο­λο­γί­ας Αθή­νας με βάση στα 14.677 μόρια, μειω­μέ­νη κατά 1.590 και στο Μαθη­μα­τι­κό Αθή­νας η βάση είναι 14.617 από 15.152 που ήταν πέρυσι.

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2017-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2019

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2018-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2019

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2019

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2019 

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2019 

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2019

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2019 

Οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπο­ρούν να πλη­ρο­φο­ρού­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα μέσω της πλατ­φόρ­μας https://results.it.minedu.gov.gr πλη­κτρο­λο­γώ­ντας τον οκτα­ψή­φιο κωδι­κό αριθ­μό τους και τα τέσ­σε­ρα αρχι­κά γράμ­μα­τα των προ­σω­πι­κών τους στοι­χεί­ων (Επώ­νυ­μο — Όνο­μα ‑Πατρώ­νυ­μο — Μητρώνυμο).

Παράλ­λη­λα, τα απο­τε­λέ­σμα­τα στάλ­θη­καν ηλε­κτρο­νι­κά στις Διευ­θύν­σεις Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θούν στα σχο­λεία ευθύ­νης τους για να εκτυ­πω­θούν κατα­στά­σεις των επι­τυ­χό­ντων που θα αναρ­τη­θούν στα Λύκεια.

Όπως έχει ήδη διευ­κρι­νι­στεί από το υπουρ­γείο, οι κατα­στά­σεις που θα αναρ­τη­θούν στα Λύκεια θα έχουν μόνο τον κωδι­κό κάθε υπο­ψη­φί­ου και τα στοι­χεία της επι­τυ­χί­ας του και όχι τα ονο­μα­στι­κά στοι­χεία του.

Επί­σης, σήμε­ρα ανα­κοι­νώ­θη­καν και τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εισα­γό­με­νων στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση με τις ειδι­κές κατη­γο­ρί­ες των αλλο­δα­πών-αλλο­γε­νών (Απο­φοί­των Λυκεί­ων εκτός Ε.Ε.) και των απο­φοί­των Λυκεί­ων ή αντί­στοι­χων σχο­λεί­ων Κρα­τών-Μελών της Ε.Ε. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτά είναι ανηρ­τη­μέ­να στην ίδια πλατ­φόρ­μα, των απο­τε­λε­σμά­των των εξε­τά­σε­ων για εισα­γω­γή στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαίδευση.

Ν. Κεραμέως: Καθοδική τάση με εξαιρέσεις στις βάσεις εισαγωγής

Καθο­δι­κή τάση με εξαί­ρε­ση κυρί­ως οικο­νο­μι­κές σχο­λές κυρί­ως σε μεγά­λες περι­φέ­ρειες και τις σχο­λές Αθή­νας και Θεσ­σα­λο­νί­κης παρου­σιά­ζουν οι βάσεις εισα­γω­γής, δήλω­σε η υπουρ­γός Παι­δεί­ας Νίκη Κερα­μέ­ως λίγο πριν την επί­ση­μη ανα­κοί­νω­σή τους, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Ειδι­κό­τε­ρα, όπως είπε η κ. Κερα­μέ­ως κατα­γρά­φε­ται πτώ­ση περί­που 100–200 μορί­ων στη Νομι­κή, 200–300 μορί­ων στις Ιατρι­κές, 300–800 μορί­ων στις Πολυ­τε­χνι­κές, 600 μορί­ων στις Παι­δα­γω­γι­κές και 500‑1000 μορί­ων στις Μαθηματικές.

Ανο­δος κατα­γρά­φε­ται στην Πλη­ρο­φο­ρι­κή κατά 300 μόρια αλλά και στις οικο­νο­μι­κές και αστυ­νο­μι­κές σχολές.

Η υπουρ­γός Παι­δεί­ας σημεί­ω­σε ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα αφο­ρούν συνο­λι­κά 104.000 υπο­ψη­φί­ους με τους 80.000 από αυτούς να εισά­γο­νται στην Τρι­το­βάθ­μια εκπαίδευση.

Πρό­σθε­σε ακό­μη ότι «το 23% των υπο­ψη­φί­ων εισά­γε­ται στην πρώ­τη προ­τί­μη­ση» ενώ οι γυναί­κες έχουν πάλι την πρω­τιά με ποσο­στό 53% σε αντί­θε­ση με το 46% των ανδρών.

Οι βάσεις, διευ­κρί­νι­σε η υπουρ­γός καθο­ρί­ζο­νται με βάση τον αριθ­μό των εισα­κτέ­ων, τις βαθ­μο­λο­γι­κές επι­δό­σεις, οι οποί­ες κινή­θη­καν πτω­τι­κά και τις προ­τι­μή­σεις των εισα­κτέ­ων, οι οποί­ες είναι παρό­μοιες με πέρ­σι, άρα κυρί­ως αυτό που έπαι­ξε ρόλο είναι οι επι­δό­σεις των μαθητών.

Σε ό,τι αφο­ρά τους μαθη­τές που μπαί­νουν στην Τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση με βαθ­μό κάτω του 10 είπε πως κάτω από τη βάση στα γενι­κά λύκεια το ποσο­στό είναι περί­που στο 25% και στα επαγ­γελ­μα­τι­κά λύκεια πάνω από 40%. «Πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης είναι να θεσπί­σει μια ελά­χι­στη βάση εισα­γω­γής», τόνι­σε η υπουρ­γός Παιδείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο