Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βήμα καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα η παρουσίαση του «Μεγάλου Ζωολογικού Κήπου»

Προ­γραμ­μα­τί­στη­κε ως παρου­σί­α­ση βιβλί­ου, της ποι­η­τι­κής συλ­λο­γής «Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος», όμως η επι­και­ρό­τη­τα τη μετέ­τρε­ψε σε βήμα καταγ­γε­λί­ας της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης και στή­ρι­ξης της Κού­βας. Της Κού­βας που είναι η πατρί­δα όλων όσων ονει­ρεύ­ο­νται έναν άλλο κόσμο, πατρί­δα όσων πιστεύ­ουν ότι ένας κόσμος σοσια­λι­στι­κός είναι εφικτός.

Η ποί­η­ση είναι γέφυ­ρα φιλί­ας και αλλη­λεγ­γύ­ης των λαών και η ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή «Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» η συνά­ντη­ση δύο εθνι­κών ποι­η­τών, του Νικο­λάς Γκι­γιέν και του Γιάν­νη Ρίτσου που απέ­δω­σε στα ελλη­νι­κά την πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή ποι­η­τι­κή συλλογή.

ekdilosi3 ekdilosi2

Η εκδή­λω­ση άνοι­ξε με το καλω­σό­ρι­σμα  από τον εκπρό­σω­πο των εκδό­σε­ων Ατέ­χνως, Ηρα­κλή Κακα­βά­νη ο οποί­ος εστί­α­σε στην ανά­γκη κατα­δί­κης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης στην Κού­βα και στο γεγο­νός ότι η Κού­βα δε είναι μόνη της. Η Κού­βα έχει φίλους σε όλο τον κόσμο, έχει φίλους στην Ελλά­δα και η φίλοι της είναι ασπί­δα στα σχέ­δια των ΗΠΑ να αλυ­σο­δέ­σουν το νησί και το λαό της Κού­βας. Έκλει­σε την σύντο­μη παρέμ­βα­σή του επα­να­λαμ­βά­νο­ντας το γνω­στό αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό σύν­θη­μα «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ κάτω τα ξερά σας από την Κούβα».

Ακο­λού­θη­σε η στι­βα­ρή τοπο­θέ­τη­ση από την πρέ­σβει­ρα της Κού­βας Zelmys Maria Dominguez Cortina. Για όσα έγι­ναν, για την ευθύ­νη των ΗΠΑ, αλλά και για τη δύνα­μη της Κού­βας να αντέ­ξει στα δια­δο­χι­κά κύμα­τα επι­θέ­σε­ων. Η ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ απά­ντη­σε ρητά κατη­γο­ρη­μα­τι­κά σε ρητά κατη­γο­ρη­μα­τι­κά σε ερώ­τη­ση παλαί­μα­χου δημο­σιο­γρά­φου (ΕΔΩ ολό­κλη­ρη την ομι­λία της πρέ­σβει­ρας).

«Παρου­σιά­ζουν την Κού­βα ως μια χώρα που καταρ­ρέ­ει και επι­κρα­τεί χάος για να δικαιο­λο­γή­σουν επέμ­βα­ση», είπε η πρέ­σβει­ρα και συνέ­χι­σε «Η Κού­βα υπό­κει­ται σε εκστρα­τεία ψεμά­των και χει­ρα­γώ­γη­σης. Προ­σπα­θούν να υπο­σκά­ψουν την κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση και στο­χεύ­ουν να κατη­γο­ρη­θεί η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες σε και­ρούς παν­δη­μί­ας Ξεχνούν ότι βασι­κό εμπό­διο για την ανά­πτυ­ξη της Κού­βας είναι ο εγκλει­μα­τι­κός απο­κλει­σμός πυο επι­βάλ­λουν οι ΗΠΑ».

Σε σχέ­ση με την ευθύ­νη των ΗΠΑ η  Zelmys Maria Dominguez Cortina επι­σή­μα­νε: «Η συμε­το­χή των ΗΠΑ είναι απο­δε­δεγ­μέ­νη. ίναι γνω­στό στο κοι­νό η χρη­μα­το­δό­τη­ση σε άτο­μα στην Κού­βα και στο εξω­τε­ρι­κό για να δημιουρ­γή­σουν  μικρές ομά­δες στη χώρα μας για να προ­κα­λέ­σουν εσω­τε­ρι­κή ανω­μα­λία και να υλο­ποιούν δρά­σεις ενά­ντια σε ιδρύ­μα­τα και να κάνουν τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες» και επι­σή­μα­νε τις δια­δι­κτυα­κές εκστρα­τεί­ες ψέμα­τος και δια­στρέ­βλω­σης της κου­βα­νι­κής πραγματικότητας.

ekdilosi7 ekdilosi10

Για το «Μεγά­λο Ζωο­λο­γι­κό Κήπο» μίλη­σε ανα­λυ­τι­κά η δια­κε­κρι­μέ­νη μελε­τή­τρια της Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης λογο­τε­χνί­ας Κική Αλε­ξο­πού­λου η οποία έδω­σε τα κλει­διά για την ερμη­νεία των ποι­η­μά­των της συλ­λο­γής (Θα δημο­σιεύ­σου­με την τοπο­θέ­τη­σή της).

ekdilosi1

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­κε η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασι­μά­τη η οποία τοπο­θε­τού­με­νη κατα­δί­κα­σε την επέμ­βα­ση και δήλω­σε την αλλη­λεγ­γύη της στην Κού­βα (παρό­τι το κόμ­μα της δεν έχει πάρει ακό­μη θέση).

Ακο­λού­θη­σε συζή­τη­ση με τοπο­θε­τή­σεις από τους παρευ­ρι­σκό­με­νους. Ένα από τα θέμα­τα που εθί­χθη­σαν ήταν ο ρόλος των ελλη­νι­κών και διε­θνών Μέσων Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης  στο να δώσουν μια παρα­μορ­φω­μέ­νη εικό­να στο τι ακρι­βώς έγι­νε στην Κούβα.

Μετα­ξύ των παρευ­ρι­σκο­μέ­νων η μου­σι­κός Εύα Φάμπα, ο Νίκος Μάλ­λια­ρης, πρώ­ην γγ του ΠΣΑΠ, η Μαριάν­θη Αλει­φε­ρο­πού­λου συγγραφέας.

ekdilosi9 ekdilosi8

Την εκδή­λω­ση συντό­νι­σε ο φίλος της Κού­βας Βελι­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, ο οποί­ος πρω­τα­γω­νι­στή τόσο σε δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης προς την κού­βα όσο και στο να ανα­δει­χτεί η προ­σφο­ρά των Κου­βα­νών για­τρών στις ημέ­ρες της πανδημίας.

Όπως ανα­κοί­νω­σαν οι εκδό­σεις Ατέ­χνως τα έσο­δα από την πώλη­ση αντι­τύ­πων του Μεγά­λου Ζωο­λο­γι­κού Κήπου στην εκδή­λω­ση θα κατα­τε­θούν ως ενί­σχυ­ση στην Κού­βα, όπως επί­σης και τα έσο­δα από την πώλη­ση αντι­τύ­πων που θα δια­τε­θούν τις επό­με­νες ημέ­ρες στο πλαί­σιο καμπά­νιας που θα «τρέ­ξει» το atexnos.gr τo επό­με­νο διάστημα.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο