Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίλι Μπραντ, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Στις 18 Δεκεμ­βρί­ου 1913 γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός πολι­τι­κός Βίλι Μπραντ. Νεα­ρός, ως μέλος του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας κατέ­φυ­γε, το 1930, στη Νορ­βη­γία για να απο­φύ­γει τη σύλ­λη­ψη από τους ναζί, όπου εργά­στη­κε ως δημο­σιο­γρά­φος. Επέ­στρε­ψε στη Γερ­μα­νία μετά το τέλος του Β‘ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και εκλέ­χτη­κε για πρώ­τη φορά βου­λευ­τής το 1949. Δια­τέ­λε­σε δήμαρ­χος του Δ. Βερο­λί­νου από το 1957 ως το 1966. 

Ως επι­κε­φα­λής του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος εκλέ­χτη­κε καγκε­λά­ριος της Ομο­σπον­δια­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας το 1969. Στη θέση αυτή παρέ­μει­νε ως το 1974, οπό­τε υπο­χρε­ώ­θη­κε να παραι­τη­θεί, όταν απο­κα­λύ­φθη­κε ότι ένας από τους στε­νούς συνερ­γά­τες τους συνερ­γα­ζό­ταν με τις αρχές της Γερ­μα­νι­κής Λαο­κρα­τι­κής Δημοκρατίας. 

Δια­κρί­θη­κε για την πολι­τι­κή της προ­σέγ­γι­σης με τις σοσια­λι­στι­κές χώρες της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης και τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση. Θεω­ρεί­ται επί­σης από τους θεμε­λιω­τές της Ευρω­παϊ­κής Οικο­νο­μι­κής Κοι­νό­τη­τας. Παρέ­μει­νε στη θέση του ηγέ­τη του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος ως το 1987, ενώ το 1971 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Ειρήνης. 

Ο Β. Μπραντ είναι από τις ηγε­τι­κές φυσιο­γνω­μί­ες της ευρω­παϊ­κής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, επέ­δρα­σε απο­φα­σι­στι­κά στη δια­μόρ­φω­ση των προ­σα­να­το­λι­σμών της και την προ­ε­τοι­μα­σία για την ανά­λη­ψη των κυβερ­νη­τι­κών ευθυ­νών σε σει­ρά χωρών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο