Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίντεο New York Times: Τα 8:46 λεπτά της εν ψυχρώ δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας υλι­κό από τις κάμε­ρες ασφα­λεί­ας, βίντεο που τρά­βη­ξαν αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες και επί­ση­μα έγγρα­φα των αρχών, οι New York Times προ­σπά­θη­σαν να δημιουρ­γή­σουν μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη εικό­να του περι­στα­τι­κού της 25ης Μαΐ­ου στη Μινε­ά­πο­λη, που κατέ­λη­ξε στον τρα­γι­κό θάνα­το του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκε­ντρώ­νο­ντας όλα τα επι­μέ­ρους βίντεο που απο­κα­λύ­πτουν τις διά­φο­ρες πτυ­χές του επει­σο­δί­ου, οι New York Times παρου­σιά­ζουν λεπτό προς λεπτό τη δια­χεί­ρι­ση του επει­σο­δί­ου από τους αστυ­νο­μι­κούς, από τη στιγ­μή που εντό­πι­σαν τον Αφρο­α­με­ρι­κα­νό, μέχρι τη στιγ­μή που οι κινή­σεις τους απο­δεί­χθη­καν θανά­σι­μες για τον 46χρονο.

Η εξι­στό­ρη­ση ξεκι­νά­ει από την καταγ­γε­λία των εργα­ζο­μέ­νων του ψιλι­κα­τζί­δι­κου, που ο Φλόιντ φέρε­ται να πλή­ρω­σε με πλα­στό χαρ­το­νό­μι­σμα ένα πακέ­το τσι­γά­ρων και κλεί­νει με την απο­μά­κρυν­ση του αναί­σθη­του Αφρο­α­με­ρι­κα­νού με ασθε­νο­φό­ρο, μετά τη βίαιη ακι­νη­το­ποί­η­ση του από τον αστυ­νο­μι­κό Ντέ­ρεκ Τσό­βιν, η οποία έφε­ρε και τη μοι­ραία κατά­λη­ξη του τρα­γι­κού περιστατικού.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, οι δύο πρώ­τοι αστυ­νο­μι­κοί έφτα­σαν στο κατά­στη­μα τέσ­σε­ρα λεπτά μετά την καταγ­γε­λία, με τον έναν εκ των δύο να βγά­ζει το όπλο του, χωρίς να έχει δια­σα­φη­νι­στεί η αιτία. Ο ίδιος είναι που ενά­μι­ση λεπτό αργό­τε­ρα θα τρα­βή­ξει έξω τον Αφρο­α­με­ρι­κα­νό, θα του περά­σει χει­ρο­πέ­δες και θα τον ακι­νη­το­ποι­ή­σει, κολ­λώ­ντας τον στον τοίχο.

Λίγα λεπά αργό­τε­ρα, οι αστυ­νο­μι­κοί θα επι­χει­ρή­σουν να βάλουν τον Φλόιντ μέσα σε περι­πο­λι­κό, με τον ίδιο να πέφτει στο έδα­φος. Σύμ­φω­να με τον Τσό­βιν, ο 46χρονος έπε­σε στο έδα­φος καθώς αρνιό­ταν να μπει στο όχη­μα, ανα­φε­ρό­ντας ότι είναι κλειστοφοβικός.

Το όχη­μα με οδη­γό τον μοι­ραίο αστυ­νο­μι­κό έφτα­σε εννέα λεπτά μετά την άφι­ξη του πρώ­του στο σημείο (είχε μεσο­λα­βή­σει και η άφι­ξη ενός δεύ­τε­ρου λίγα λεπτά νωρί­τε­ρα). Αμέ­σως μετά θα ακο­λου­θή­σει η πρώ­τη κλή­ση για ιατρι­κή βοή­θεια, καθώς η βίαιη επέμ­βα­ση του Τσό­βιν, θα κατα­στή­σει την ανα­πνοή αδύ­να­τη για τον Φλόιντ, ο οποί­ος φέρε­ται να είπε 16 φορές, ότι δεν μπο­ρεί να ανασάνει.

Το ασθε­νο­φό­ρο θα φθά­σει είκο­σι λεπτά μετά την ακι­νη­το­ποί­η­ση του Φλόιντ από τους αστυ­νο­μι­κούς και θα βρει τον τελευ­ταίο αναί­σθη­το, με τον Τσό­βιν να συνε­χί­ζει επί­μο­να να τον πατά στον λαι­μό με το γόνα­το του.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο