Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαγγέλης Καζάν, μαραθωνοδρόμος της ειρήνης, αγωνιστής της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου

Ο ηθο­ποιός Βαγ­γέ­λης Καζάν υπήρ­ξε ένας αγω­νι­στής της ειρή­νης, της δημο­κρα­τί­ας, του σοσια­λι­σμού και της κοι­νω­νι­κής προόδου.

Kazan1

Από τους πιο σημα­ντι­κούς καρα­τε­ρί­στες στην ιστο­ρία του ελλη­νι­κού κινη­μα­το­γρά­φου. Ξεχώ­ρι­σε για τους χαρα­κτη­ρι­στι­κούς του ρόλους σε ται­νί­ες του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου του οποί­ου ήταν και ο αγα­πη­μέ­νος ηθοποιός

Ο Ευάγ­γε­λος Καζαν­τζό­γλου (όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα)  γεν­νή­θη­κε στο Ναύ­πλιο (το 1936 ή 1938). Σπού­δα­σε στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή του Κωστή Μιχαη­λί­δη και το 1960 πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στο Εθνι­κό θέα­τρο, με το σαιξ­πη­ρι­κό «Ριχάρ­δο Γ‘».

kazan3

Στη δεκα­ε­τία του ’60 εργά­στη­κε στο θία­σο των «Ενω­μέ­νων Καλ­λι­τε­χνών» της Ν. Ιωνί­ας και σε άλλους θιά­σους. Στον κινη­μα­το­γρά­φο εμφα­νί­στη­κε το 1953 στην ται­νία «Από έξι μεί­να­με δύο», ενώ ακο­λού­θη­σαν πολ­λές ακό­μη εμφα­νί­σεις του (Έπαι­ξε σε περισ­σό­τε­ρες από 100 ται­νί­ες). Το 1972 απέ­σπα­σε το βρα­βείο ερμη­νεί­ας στο Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου Θεσ­σα­λο­νί­κης για το ρόλο του στην ται­νία «Θία­σος», του Θ. Αγγελόπουλου.

Kazan2

Εμφα­νί­στη­κε σε πολ­λές ται­νί­ες μικρού μήκους, μετα­ξύ των οποί­ων και η σου­η­δι­κή «Η αδελ­φή μου μιλά­ει ελλη­νι­κά» του Ολι­βιέρ Βαχ­μάν. Στην τηλε­ό­ρα­ση εμφα­νί­στη­κε στις σει­ρές «Χατζηεμ­μα­νου­ήλ», «Η αγά­πη της γάτας», «Επι­σκέ­πτης της ομίχλης».

kazan4

Ο Βαγ­γέ­λης Καζάν «έφυ­γε» από τη ζωή στις 10 Μαρ­τί­ου 2008.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο