Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαγγέλης Μπούτας: Σε κλίμα συγκίνησης το στερνό «αντίο» στον στρατηγό του κάμπου

Το στερ­νό «αντίο» στον σύντρο­φο Βαγ­γέ­λη Μπού­τα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εμβλη­μα­τι­κή μορ­φή του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος της χώρας μας, ο οποί­ος έφυ­γε πρό­ω­ρα από τη ζωή, είπαν η οικο­γέ­νειά του, οι σύντρο­φοί του, οι φίλοι του στην πολι­τι­κή κηδεία που έγι­νε στο χωριό του, τη Μητρό­πο­λη Καρδίτσας.

Στην τελε­τή που έγι­νε στην κεντρι­κή πλα­τεία του χωριού, παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα της, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γραμ­μα­τέα της Νίκο Αμπατιέλο.

Η Μητρό­πο­λη γέμι­σε με κόσμο από την Καρ­δί­τσα, που άφη­σε στη μέση τη «μάχη» που δίνει τρεις μέρες με τη λάσπη, αλλά και από πολ­λές περιο­χές της χώρας. Η πλα­τεία του χωριού ήταν περι­στοι­χι­σμέ­νη με τρα­κτέρ. Με αυτόν τον τρό­πο τίμη­σαν με την παρου­σία τους την ατα­λά­ντευ­τη, αστεί­ρευ­τη δρά­ση του συντρό­φου Βαγ­γέ­λη Μπού­τα. Του συντρό­φου που ήξε­ρε να μιλά­ει στις καρ­διές των ανθρώ­πων, του αγω­νι­στή που ήξε­ρε να ξεση­κώ­νει τις ψυχές των ξωμά­χων, που έμα­θε να δίνει τα πάντα για τους αγρό­τες και τον λαό, χωρίς να περι­μέ­νει κανέ­να αντάλ­λαγ­μα για τον εαυ­τό του.

Ήταν εκεί οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες με τους οποί­ους πάλευε μαζί στα μπλό­κα, οι εργά­τες με τους οποί­ους πάλευε για την ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι της πόλης, γυναί­κες, αλλά και νέοι άνθρω­ποι που ήρθαν για τον άνθρω­πο που δίδα­σκε με το παρά­δειγ­μά του αγω­νι­στι­κό­τη­τα, τιμιό­τη­τα, ανιδιοτέλεια.

Παρα­βρέ­θη­καν, επί­σης, αντι­προ­σω­πεί­ες της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων, των Ενω­τι­κών Ομο­σπον­διών Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων της Θεσ­σα­λί­ας και άλλων περιο­χών της χώρας, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Εργα­τι­κού Κέντρου Λάρι­σας και πολ­λών ταξι­κών συν­δι­κά­των, όπως και εκπρό­σω­ποι πλή­θους μαζι­κών φορέ­ων, πολι­τι­κών κομ­μά­των, της Τοπι­κής Διοί­κη­σης, ανά­με­σα τους ο περι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λί­ας Κώστας Αγοραστός.

kideia boutas 2

Όλοι αυτοί ήταν η καλύ­τε­ρη από­δει­ξη της πλα­τιάς ανα­γνώ­ρι­σης και της μεγά­λης εκτί­μη­σης που είχε κατα­κτή­σει ως ατα­λά­ντευ­τος κομ­μου­νι­στής και ανι­διο­τε­λής αγω­νι­στής ο Βαγ­γέ­λης Μπού­τας από τους ανθρώ­πους του μόχθου, αλλά και αντι­πά­λους του, που για άλλη μια φορά «υπο­κλί­θη­καν» μπρο­στά του.

Καθώς το φέρε­τρο  ήταν σκε­πα­σμέ­νο με την κόκ­κι­νη σημαία του Κόμ­μα­τος και ένα φύλ­λο του «Ριζο­σπά­στη» στην κορυ­φή, στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος, της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων εναλ­λάσ­σο­νταν στην τιμη­τι­κή φρου­ρά. Τα «αγρο­τι­κά» τρα­γού­δια και το μοι­ρο­λόι του κλα­ρί­νου μεγά­λω­σαν τη συγκί­νη­ση, γέμι­σαν με δάκρυα τα μάτια. Νωρί­τε­ρα, πλή­θος κόσμου πέρα­σε από το σπί­τι του Βαγ­γέ­λη Μπού­τα για το ύστα­το «χαί­ρε», για να δώσει παρη­γο­ριά στην αγα­πη­μέ­νη του οικο­γέ­νεια, τη σύζυ­γο και τα παι­διά του, τους άλλους συγ­γε­νείς και να αφή­σει ένα λου­λού­δι. Μετά την τελε­τή στην πλα­τεία του χωριού, η πομπή κατευ­θύν­θη­κε προς το νεκροταφείο.

Τον επι­κή­δειο λόγο εκ μέρους της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ εκφώ­νη­σε η Ελέ­νη Μπέλ­λου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ακο­λού­θη­σαν στο βήμα ο Πανα­γιω­της Κοδέ­λας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμ­μα­τέ­ας του ΣΠ Θεσ­σα­λί­ας, ο Θοδω­ρής Παπα­κων­στα­ντί­νου από την Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή Μπλό­κων, ο Γιάν­νης Σκό­κας, πρό­ε­δρος του ΕΚ Λάρι­σας, η Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα, πρό­ε­δρος της ΟΓΕ, ο Απο­στό­λης Πίτσα­βος, παλιός σύντρο­φος του από την οργά­νω­ση της Καρ­δί­τσας, ο Κώστας Τζέ­λας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, ο Γιά­νης Τσιού­τρας εκ μέρους της ΕΠ Θεσ­σα­λί­ας του ΚΚΕ, η Ηρώ Μπού­τα από την οικο­γέ­νεια, ενώ η Μαρί­να Φυτσι­λή, από το ΤΣ Καρ­δι­τσας της ΚΝΕ απήγ­γει­λε ποίημα.

902.gr

«Έφυ­γε» από τη ζωή ο Βαγ­γέ­λης Μπού­τας – Ανα­κοί­νω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο