Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαρύς ο μακάβριος απολογισμός από την έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα (ΦΩΤΟ)

Ο μακά­βριος απο­λο­γι­σμός μπο­ρεί να γίνει ακό­μα πιο βαρύς σήμε­ρα Τρί­τη στη Γουα­τε­μά­λα, όπου οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται για τον εντο­πι­σμό πολ­λών αγνο­ού­με­νων μετά την έκρη­ξη, την Κυρια­κή, του Ηφαι­στεί­ου Φου­έ­γο, με την πιο πρό­σφα­τη κατα­μέ­τρη­ση των αρχών να κάνει λόγο για 65 νεκρούς, μετά την εύρε­ση από τα σωστι­κά συνερ­γεία τη Δευ­τέ­ρα πολ­λών απαν­θρα­κω­μέ­νων πτωμάτων.

Η έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου, ο κρα­τή­ρας του οποί­ου βρί­σκε­ται σε υψό­με­τρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέ­χει 35 χιλιό­με­τρα νοτιο­δυ­τι­κά της πρω­τεύ­ου­σας, οδή­γη­σε εξάλ­λου στην επεί­γου­σα απο­μά­κρυν­ση 4.500 ανθρώ­πων από χωριά γύρω από τον κώνο, καθώς συνε­χί­ζει να ρέει λάβα και να εκτο­ξεύ­ε­ται ηφαι­στεια­κή τέφρα η οποία έχει εξα­πλω­θεί σε τερά­στια έκτα­ση, προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στους κατοίκους.

Σύμ­φω­να με τον Ντα­βίντ δε Λεόν, εκπρό­σω­πο της υπη­ρε­σί­ας Εθνι­κού Συντο­νι­σμού για την Αντι­με­τώ­πι­ση Κατα­στρο­φών (CONRED), ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών αυξή­θη­κε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας στους 65 νεκρούς. Έχουν κατα­με­τρη­θεί επί­σης 46 τραυ­μα­τί­ες, περί­που οι μισοί από τους οποί­ους είναι σε σοβα­ρή κατάσταση.

«Υπάρ­χουν αγνο­ού­με­νοι, αλλά δεν γνω­ρί­ζου­με πόσοι», δήλω­σε από την πλευ­ρά του ο διευ­θυ­ντής της CONRED, ο Σέρ­χιο Καμπά­νιας. Μόλις μερι­κές ώρες νωρί­τε­ρα, ένας προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός των αρχών έκα­νε λόγο για 33 νεκρούς.

GUATEMALA3

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα μικρό χωριό που κατα­στρά­φη­κε ολο­σχε­ρώς, ένας δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου μετέ­δω­σε ότι βρέ­θη­κε μπρο­στά σε σελη­νια­κό τοπίο, με ερεί­πια ισο­πε­δω­μέ­νων σπι­τιών και πτώ­μα­τα ανθρώ­πων και κατοι­κί­διων ζώων, καλυμ­μέ­να από λάσπη και στά­χτες που ακό­μη κάπνιζαν.

Η Εου­φέ­μια Γκαρ­σία, 48 χρο­νών, σώθη­κε χάρη στον άνδρα της που την ανά­γκα­σε να εγκα­τα­λεί­ψει το σπί­τι. Τώρα όμως ανα­ζη­τεί τους τρεις γιους της, τη μητέ­ρα της, τα αδέλ­φια και τα ανί­ψια της. «Δεν ήθε­λα να φύγω, ήθε­λα να γυρί­σω πίσω και δεν έκα­να τίπο­τα για να σώσω την οικο­γέ­νειά μου», θρή­νη­σε η γυναίκα.

GUATEMALA8

«Αν γλι­τώ­σου­με τώρα, θα μας σκο­τώ­σει μια άλλη έκρη­ξη», προ­έ­βλε­ψε ο 52χρονος Εφρέν Γκον­σά­λες, που έχει βρει κατα­φύ­γιο στο Εσκουι­ντλάν, κοντά στο Ελ Ροδέο, το χωριό που υπέ­στη τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στρο­φή από την έκρη­ξη. Ο Εφρέν πρό­λα­βε και έφυ­γε με τη γυναί­κα του, κρα­τώ­ντας στην αγκα­λιά του το μωρό τους, πριν η λάβα κατα­πιεί το σπί­τι τους. Τα άλλα δύο παι­διά του, ο γιος του, 10 ετών, και η κόρη του, 4 ετών, αγνοούνται.

Πλά­να που μετέ­δω­σαν την Κυρια­κή τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα ή αναρ­τή­θη­καν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης εικο­νί­ζουν ένα τερά­στιο νέφος ηφαι­στεια­κής τέφρας που κατε­βαί­νει από το ηφαί­στειο και καλύ­πτει τον δρό­μο ενώ κάτοι­κοι, καλυμ­μέ­νοι από τη στά­χτη, και μέλη των σωστι­κών συνερ­γεί­ων τρέ­χουν να φύγουν για να σωθούν.

Ο Καμπά­νιας, ο διευ­θυ­ντής της CONRED, εξή­γη­σε ότι τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα παγι­δεύ­τη­καν από τη λάβα που έρρεε με μεγά­λη ταχύ­τη­τα από το ηφαίστειο.

Συνο­λι­κά η έκρη­ξη διήρ­κη­σε για πάνω από 16 ώρες, και «είναι πιθα­νή και νέα δρα­στη­ριό­τη­τα», προει­δο­ποί­η­σε ο Εθνι­κό Ινστι­τού­το Ηφαι­στειο­λο­γί­ας, συστή­νο­ντας να ληφθούν αυστη­ρά προ­λη­πτι­κά μέτρα στην περιο­χή γύρω από το Φουέγο.

«Δεν έχου­με ξανα­δεί ποτέ κάτι παρό­μοιο», είπε η Άου­ρα, 38 ετών, από το Ελ Ροδέο, που κατά­φε­ρε σαν από θαύ­μα να φύγει και να σωθεί μαζί με άλλα δέκα μέλη της οικο­γέ­νειάς της.

GUATEMALA2

Οι στή­λες της ηφαι­στεια­κής τέφρας που εκλύ­θη­καν από το ηφαί­στειο έφθα­σαν σε ύψος που ξεπέ­ρα­σε τα 2.200 μέτρα από τον κρα­τή­ρα, σύμ­φω­να με το Ινστι­τού­το Ηφαιστειολογίας.

Η έκρη­ξη έπλη­ξε κυρί­ως αγρο­τι­κές κοι­νό­τη­τες γύρω από το ηφαί­στειο και την πόλη Αντί­γουα, τον δημο­φι­λέ­στε­ρο του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό της Γουατεμάλας.

Συνο­λι­κά 1,7 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι έχουν πλη­γεί στον έναν ή τον άλλο βαθ­μό από την κατα­στρο­φή, σύμ­φω­να με την Πολι­τι­κή Προστασία.

Ο πρό­ε­δρος της Γουα­τε­μά­λας Τζί­μι Μορά­λες, ο οποί­ος τη Δευ­τέ­ρα περιό­δευ­σε στις περιο­χές που επλή­γη­σαν, κήρυ­ξε τρι­ή­με­ρο πέν­θος στη χώρα.

 

Στο ηφαί­στειο «της Φωτιάς» είχε ήδη σημειω­θεί έκρη­ξη τον Ιανουά­ριο του 2018.

Τον Σεπτέμ­βριο του 2012, το προη­γού­με­νο ξύπνη­μά του οδή­γη­σε στην επεί­γου­σα απο­μά­κρυν­ση περί­που 10.000 ανθρώ­πων από τα χωριά στους νότιους πρό­πο­δες του κώνου.

Στη Γουα­τε­μά­λα, όπου βρί­σκο­νται σχε­δόν σαρά­ντα ηφαί­στεια, είναι ενερ­γά σήμε­ρα ακό­μα δύο: το Σαντια­γκί­το (δυτι­κά) και το Πακά­για (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας).

Firefighters and police are forced to evacuate a search and rescue effort as the Volcan de Fuego, or "Volcano of Fire," continues to spill out smoke and ash in Escuintla, Guatemala, Monday, June 4, 2018. A fiery volcanic eruption in south-central Guatemala sent lava flowing into rural communities killing dozens. (AP Photo/Oliver de Ros)

GUATEMALA11

GUATEMALA12 GUATEMALA13 GUATEMALA14 GUATEMALA15 GUATEMALA16 GUATEMALA17 GUATEMALA18 GUATEMALA19 GUATEMALLA10

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο